zoot

Ce sunt acizii grasi esentiali?

Ce sunt acizii grasi esentiali

Exista mai multe tipuri de acizi grasi, toti variand in functie de numarul de atomi de carbon si legaturile de hidrogen pe care le contin. Organismul nostru are nevoie de acest tip de grasimi deoarece acizii grasi furnizeaza energie, alcatuiesc membranele celulare, ajuta la absorbia anumitor micronutrienti si chiar produc hormoni importanti.

Ce sunt acizii grasi esentiali?

Organismul este capabil sa produca cei mai mult acizi grasi grasi de care are nevoie din alte grasimi. Cu toate acestea, exista doua tipuri de acizi grasi pe care corpul nu este calabil sa-i sintetizeze: acidul linoleic (acidul gras omega 6) si acidul alfa-linoleic (acidul gras omega 3). Acesta din urma, ALA, este convertit in organism in doua forme: acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA). Acestia se numesc acizi grasi esentiali pentru ca organismul nu-i poate sintetiza singur si are nevoie sa ii ia din alimentatie.

De ce ai nevoie de acizi grasi esentiali?

Acizii grasi esentiali afecteaza multe aspecte ale sanatatii, in special sanatatea sistemului cardiovascular.

  • Promoveaza sanatatea sistemului cardiovascular – Acizii grasi esentiali sunt bine-cunoscuti pentru rolul lor in prevenirea bolilor de inima, reducand factorii de risc. De fapt, un consum mai mare de acizi grasi esentiali a fost asociat cu un risc mai redus de boli de inima. Acizii grasi omega 3, in special, s-au dovedit a reduce trigliceridele, placa si tensiunea arteriala.
  • Protejeaza creierul – Anumite studii promitatoare au gasit o legatura dintre acizii grasi esentiali si sanatatea creierului, imbunatatind cognitia si prevenind anumite boli neurologice, precum Alzheimer.
  • Ajuta la combaterea depresiei – O meta analiza a 19 studii de speciale, arata ca suplimentarea dietei cu acizii grasi omega 3 ajuta la tratarea simptomelor depresiei. S-a aratat ca acestia sunt benefici si in cazul altor boli mentale, precum anxietatea si tulburarea bipolara.
  • Reduc inflamatia – Inflamatia este un raspuns imun normal al organismul insa inflamatia cronica poate cauza probleme autoimune, boli de inima sau cancer. Intr-un studiu publicat in New England Journal of Medicine arata ca suplimentarea dietei cu acizi grasimi omega 3 pentru 6 saptamani ajuta la scaderea multor markeri ai inflamatiei din corp.
  • Reduc durerile articulare – Acizii grasi esential s-au dovedit a ajuta la tratamentul artritei si la ameliorarea durerii articulare.

Ce alimente contin acizi grasi esentiali?

Iti poti intruni necesarul zilnic de acizi grasi esentiali, consumand peste gras (si ulei de peste), uleiuri sanatoase, nuci si seminte.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.