zoot

Ce se intampla cand te lasi de sala?

Ce se intampla cand te lasi de sala

Ni se intampla tuturor. Din cauza unei accidentari sau a unei perioade mai aglomerate punem sala ‘pe asteptare’. N-ar fi un motiv de ingrijorare daca zilele nu s-ar transforma in saptamani, chiar luni, timp in care ne pierdem conditia fizica.

  • Capacitatea aeroba scade. Capacitatea aeroba este definita ca fiind abilitatea organismului de a transporta si folosi oxigenul din sange catre muschi. Aceasta masuratoare, cunoscuta drept VO2 max incepe sa se diminueze dupa 1-2 saptamani de inactivitate. Aceasta se diminueaza si mai repede daca esti incepator (n-ai practicat mai mult de 6 luni de fitness).
  • Iti pierzi flexibilitatea. Dupa ce intrerupi stretchingul, muschii si tendoanele incep sa se retracte la lungimea tipica in timp de repaus iar flexibilitatea se pierde cu atat mai repede cu cat ai o viata sedentara, obisnuiesti sa stai pe scaun la birou si in masina. Diferente notabile se pot simti la 2-3 sapatamani dupa ce intrerupi antrenamentele.
  • Forta si rezistenta sunt afectate. Forta se pierde chiar mai repede decat rezistenta. Aceasta este afectata de modificarile suferite de fibrele musculare, urmate de pierderi musculare. In acest timp descompunerea proteica creste mai repede si sinteza proteica scade. Incepi sa observi ca ti-ai pierdut din forta cand incerci sa ridici greutatile obisnuite dupa 2-3 saptamani de inactivitate.

Exista si o parte buna. Mentinerea conditiei fizice este mai simpla decat crezi. Mai mult, ai nevoie de putin timp pentru a-ti mentine indicele de fitness: doua sedinte saptamana de HIIT a cate 20 de minute.

Este cu atat mai important sa-ti mentii conditia fizica cu cat inaintezi in varsta. Pe masura ce imbatranim, nivelul HGH-ului (hormonul de crestere) scade, pierdem mai multa masa musculara si ne refacem mai greu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.