zoot

Ce inseamna diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat pote fi de mai multe tipuri, insa cele mai cunoscute forme sunt tip 1 si tip 2. In timp ce tipul 1 apare cu predilectie la copii si adolescenti, diabetul zaharat de tip 2 este de obicei o boala a adultului supraponderal sau obez. La momentul actual, se poate vorbi chiar de o “epidemie” a acestei boli moderne, care afecteaza din ce in ce mai multi oameni.

Ce este diabetul zaharat tip 2?

Diabet zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 2 apare prin multiple mecanisme, care vor constitui in cele din urma un cerc vicios, in centrul caruia sta obezitatea. Studiile au demonstrat ca persoanele obeze dezvolta odata cu cresterea in greutate o rezistenta la insulina (hormon secretat de pancreas). In acest caz, organismul nu mai este capabil sa preia si sa foloseasca glucoza corespunzator. Din acest motiv, pancreasul va secreta din ce in ce mai multa insulina. In realitate, tocmai aceasta rezistenta la actiunea insulinei va face ca organismul sa perceapa in continuare un deficit de hormon.

Exista insa si cazuri in care diabetul zaharat poate fi indus de medicamente, cum sunt corticosteroizii, sau poate aparea ascociat altor boli (boala Chusing, acromegalie, pancretita cronica). Un caz aparte este reprezentat de diabetul din timp sarcinii (gestational) care se va remite dupa nastere.

Simptome

De cele mai multe ori, diabetul zaharat tip 2 are o evolutie silentioasa. Simptomele apar tarziu in cadrul bolii si sunt tipice: senzatie permanenta de sete, apetit crescut, cresterea volumului urinar, scadere in greutate, oboseala cronica. Diagnosticul este facil si se face pe unul din cele 3 criterii:

  1. Prezenta simptomelor de diabet si o glicemie in orice moment al zilei mai mare de 200 mg/dl
  2. Glicemia pe nemancate mai mare de 126 mg/dl
  3. Glicemia la 2 ore de la efectuarea testul de tolerant la glucoza oral mai mare de 200 mg/dl

Complicatii

Nedepistata la timp sau tratat necorespunzator, diabetul zaharat poate evolua cu complicatii pe termen lung si pe termen scurt. Complicatiile pe termen lung intereseaza in mod clasic zona neurologica (neuropatia diabetica, neuropatia vegetativa), cardiovasculara (angina pectorala, infarct miocardic acut, boala arteriala periferica), renala (nefropatia diabetica) si oftalmologica (retinopatia diabetica).

Neuropatia periferica presupune afectarea sensibilitatii tactile, termice, dureroase sau de miscare, prin afectarea nervilor. Persoanele afectate remarca adesea furnicaturi, amorteli, senzatia de arsura, mai ales la nivelul mainilor si picioarelor. O problema deosebita este aparitia ulcerului de la nivelul piciorului, care asociaza adesea deformari ale oaselor si articulatiilor. Pierderea sensibilitatilor termice si dureroase explica de ce pacientii diabetici se pot rani adesea, fara sa observe, astfel incat ranile lor se infecteaza mult mai usor. In stadii avansate ale bolii, apar senzatii de slabiciune, la care se asociaza pierderea echilibrului si a coordonarii.

Neuropatia vegetativa se refera la atingerea nervilor care deservesc organele interne, astfel incat simptomele sunt multiple si complexe: diaree, constipatie, greata, varsaturi (sistem digestiv), dificultati de urinare (sistem urinar), afectarea erectiei, pierderea apetitului sexual (sistem reproducator), slabiciune sau lesin la ridicarea din pat (sistem cardiovascular).

Afectarea cardiovasculara este de cele mai multe ori silentioasa sau cu simptome atipice. Pacientii pot acuza dureri in piept care iradiaza in spate, umeri, brate, mandibula care apar mai ales la emotii, frig sau stress si care se amelioreaza la repaus sau administrare la nitroglicerina. In acest caz, se poate vorbi de o angina pectorala. Alte simptome resimtite de persoanele cu diabet zaharat tip 2 pot fi: lipsa de aer, palpitatii, dureri abdominale, greturi, oboseala. Din cauza afectarii nervilor care deservesc inima, de multe ori, infarctul poate sa fie lipsit de simptome!

Accidentul vascular cerebral este o alta complicatie importanta a acestei afectiuni. Dintre simptome, se remarca: senzatia de slabiciune, pareze sau paralizii ale mainilor, picioarelor sau a fetei, dificultati de exprimare sau de intelegere, tulburari ale vederii.

Boala arteriala periferica are o frecventa crescuta la pacientii diabetici fumatori si se manifesta prin dureri ale gambei care apar in timpul mersului si dispar la repaus.

Afectarea rinichilor este de asemenea lipsita de manifestari in stadiile incipiente si poate fi diagnosticata precoce doar prin adresarea la un medic specialist. Tardiv, pacientul poate avea picioare umflate, hipertensiune arteriala si modificarea analizelor de laborator. Deteriorarea functiei renale este continua si evolueaza spre boala renala cronica.

Cea mai cunoscuta afectare oftalmologica din diabetul zaharat de tip 2 este retinopatia diabetica. Simptomele sunt diverse: vedere in ceata, puncte luminoase sau intunecate, pierderea partiala a vederii.

Complicatiile cele mai cunoscute pe termen scurt sunt: hipoglicemia ,cetoacidoza si coma cetoacidozica.

In toate aceste cazuri, un diagnostic precoce este esential. In primul rand, diabetul zaharat tratat corect evolueaza mult mai greu, iar complicatiile apar mult mai tarziu. In ceea ce priveste afectarea celorlalte organe, sunt recomandate controalele periodice la disciplinele de specialitate (neurologie, cardiologie, nefrologie, oftalmologie). Astfel, sunt evitate consecintele grave, care pot pune de multe ori viata pacientului in pericol.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.