zoot

Ce este tapioca si la ce o folosim?

Tapioca este amidonul extras din radacina de cassava. Planta, numita ,,manioc” este originara din Brazilia, unde este cunoscuta sub numele de „mandioca“ , iar amidonul sau este denumit „tapioca“. Cultivarea plantei cassava s-a raspandit in toata America de Sud si Africa, in timp ce utilizarea culinara a amidonului tapioca a devenit populara in intreaga lume.

Ce este tapioca

Caracteristici

Tapioca are un gust neutru si o mare putere de gelifiere, ceea ce o face usor de utilizat ca agent de ingrosare in alimente dulci, cat si sarate. Spre deosebire de amidonul de porumb, tapioca poate rezista la un ciclu de inghet-dezghet, fara a-si pierde structura. Tapioca trebuie umezita si apoi fiarta cu un lichid pentru a forma un gel si este, de obicei, adaugata la produsele alimentare inainte de preparare.

Valoare nutritiva

Tapioca reprezinta aproape 100% carbohidrati, pot ramane urme de alte elemente nutritive, insa este considerata lipsita de grasime si de proteine si cel mai important, nu contine gluten. O ceasca de perle tapioca uscate (152 grame) contine aproximativ 544 calorii, 135 grame de carbohidrati, zero grame de grasime si zero grame de proteine.

Cum este folosita tapioca?

Odata cu revolutia alimentelor industrializate, tapioca a cunoscut multe utilizari noi. Poate sta la baza prepararii:

  • Painii fara gluten:faina de tapioca poate fi utilizata in retetele de paine, desi este adesea combinata cu alte tipuri de faina;
  • Lipiilor:tapioca este folosita pentru a face lipii, care in tarile in curs de dezvoltare se consuma cu diferite topping-uri, la dejun, cina sau desert;
  • Budincilor si altor deserturi:perlele sale sunt adaugate in retetele de budinci, deserturi, gustari dulci sau ceai cu

De asemenea, tapioca serveste:

  • Ca agent deingrosare: pudra de tapioca poate fi folosita ca agent de ingrosare in supe si sosuri. Este ieftina, are un gust neutru si o mare putere de
  • Ca agent delegare: este adaugata in aluat pentru a imbunatati textura si continutul de

Tapioca este potrivita pentru dietele restrictive

Multi oameni sunt alergici sau au intoleranta la grau si alte cereale din cauza glutenului. In scopul gestionarii simptomelor, aceste persoane trebuie sa urmeze un regim alimentar restrictionat. Tapioca in mod natural nu contine gluten si poate fi un inlocuitor adecvat pentru produse cu potential alergen. Ea poate fi folosita ca faina in procesul de coacere si ca agent de ingrosare in alte retete de supe si sosuri.

Cu toate acestea, puteti combina faina de tapioca cu alte tipuri de faina, cum ar fi cea de migdale sau de nuca de cocos, pentru a creste cantitatea de nutrienti.

Tapioca este o sursa naturala de amidon rezistent 

Dupa cum sugereaza si numele, acesta este rezistent la digestie si are functie asemanatoare fibrelor. Amidonul rezistent este asociat cu o serie de beneficii pentru sanatatea in ansamblu. Constituoe hrana pentru bacteriile bune din intestin, reducand astfel inflamatia si numarul bacteriilor daunatoare.

Tapioca sprijina castigul in greutate

Daca aveti nevoie de a castiga in greutate, tapioca va poate ajuta. O cana de perle ofera 544 de calorii. Daca mananci doua boluri de budinca de tapioca (care contine calorii suplimentare, carbohidrati si grasimi) pe zi si mai adaugi tapioca la alte alimente, atunci ai o sansa buna de acumulare a catorva kilograme, fara efectele negative ale consumului de prea multa grasime si colesterol.

Cum gatim tapioca?

Tapioca poate fi utilizat intr-o varietate de moduri. Cu toate acestea, cele mai multe retete sunt pentru deserturi indulcite cu zahar.

  • Faina de tapioca

Este un ingredient valoros. Se ingroasa rapid, are un gust neutru si ofera sosurilor si supelor un aspect matasos.  Este potrivita pentru produsele de patiserie destinate pentru o utilizare ulterioara, deoarece nu sufera modificari in procesul de inghetare si dezghetare, in comparatie cu produsele ce contin amidon de porumb.

  • Perle tapioca

Perlele trebuie sa fie fierte inainte de a le consuma. Raportul este de obicei o parte perle uscate la 8 parti de apa. Se aduce amestecul la fierbere, la foc mare. Se amesteca in mod constant pentru a nu permite perlelor sa se lipeasca de partea de jos a vasului. Cand acestea incep a pluti, micsorati focul la mediu si lasati-le sa fiarba timp de 15-30 de minute, mestecand ocazional. Luati vasul de pe foc si lasati-l acoperit sa mai stea inca 15-30 minute.

  • Ceai cu bule

Perlele tapioca fierte sunt adesea folosite pentru a prepara ceai cu bule, o bautura dulce racoritoare. Ceaiul cu bule, cunoscut si sub numele de ceai Boba, de obicei, contine ceai fiert cu perle de tapioca, sirop, lapte, cuburi de gheata. De multe ori are la baza perlele negre de tapioca, care sunt la fel ca perle albe, doar ca amestecate cu zahar brun. Un lucru trebuie sa retineti: ceaiul cu bule contine de obicei, o cantitate foarte mare de zahar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.