Natto este un fel de mancare traditionala japoneza preparata din soia fermentata si se caracterizeaza printr-o textura lipicioasa si cleioasa. Este usor de recunoscut dupa mirosul distinctiv, oarecum picant, in timp ce aroma sa este asemanatoare cu cea de nuca. In Japonia, natto este de obicei acoperit cu sos de soia, mustar, arpagic sau alte condimente si se serveste cu orez fiert.
In mod traditional, natto este preparat din soia fiarta in paie de orez si contine in mod natural bacterii Bacillus subtilis pe suprafata sa. Procedand astfel, s-a permis bacteriilor sa fermenteze zaharurile prezente in boabele de soia, producand in cele din urma natto.
Cu toate acestea, la inceputul secolului XX, B. subtilis a fost identificata si izolata de oamenii de stiinta, care au modernizat aceasta metoda de preparare. In zilele noastre, paiele de orez au fost inlocuite cu cutii din poliuretan, iar B. subtilis pot fi adaugat direct la soia fierta pentru a incepe procesul de fermentatie.
Natto este bogat in multi nutrienti
Natto este deosebit de nutritiv, deoarece trece printr-un proces de fermentare, care creeaza conditii pentru cresterea probioticelor. Probioticele sunt bacterii saprofite care ofera o gama larga de beneficii pentru sanatate. Unele din aceste beneficii includ: digerarea mai usoara a alimentelor si absorbtia mai eficienta a nutrientilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care natto este considerat mai hranitor decat soia fiarta.
O portie de 100 g de natto contine:
- Calorii: 212;
- Grasimi: 12 g;
- Carbohidrati: 14 g;
- Fibre: 5 g;
- Proteine: 18 g;
- Mangan: 76% din doza zilnica recomandata;
- Fier: 48% din DZR;
- Cupru: 33% din DZR;
- Vitamina K: 29% din DZR;
- Magneziu: 29% din DZR;
- Calciu: 22% din DZR;
- Vitamina C: 22% din DZR;
- Potasiu: 21% din DZR;
- Zinc: 20% din DZR;
- Seleniu: 13% din DZR.
Contine de asemenea cantitati mai mici de vitamina B6, acid folic, acid pantotenic si antioxidanti.
De ce ar trebui sa consumi natto?
- Imbunatateste digestia
Probioticele din natto pot actiona ca prima linie de aparare impotriva toxinelor si a bacteriilor daunatoare din intestine. Cercetatorii sunt de parere ca probioticele ajuta la reducerea gazelor, constipatiei, diareiei asociate administrarii de antibiotice, balonarii si a altor simptome ale bolilor inflamatorii intestinale, bolii Crohn si colitei ulcerative.
Astfel, fiecare gram de natto contine aproape aceeasi cantitate de probiotice ca si o portie de cele mai multe alimente sau suplimente, surse de probiotice.
- Consolideaza sistemul osos
O portie de 100 grame de natto asigura 22% din doza zilnica recomandata de calciu, mineral principal care se gaseste in oase.
In plus, natto este una din sursele vegetale rare de vitamina K2. Vitamina K2 joaca un rol esential in sanatatea oaselor, datorita activarii proteinei care ajuta la construirea osoasa prin aducerea calciului in oase si mentinerea lui acolo.
Studiile arata ca suplimentele de vitamina K2 pot incetini pierderea densitatii osoase legata de varsta si pot reduce riscul fracturilor cu 60-81%.
- Permite functionarea normala a sistemului cardiovascular
Natto contine fibre si probiotice, ambele pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol.
Mai mult, in timpul fermentarii se produce nattokinasa, un tip de enzima care ajuta la dizolvarea trombilor din sange. Cercetatorii japonezi sunt de parere ca natto contribuie la scaderea tensiunii arteriale, prin inactivarea enzimei de conversie a angiotensinei.
- Intareste sistemul imunitar
Natto contribuie la cresterea florei intestinale sanatoase. La randul sau, o flora intestinala sanatoasa ajuta la prevenirea dezvoltarii bacteriilor daunatoare si poate chiar stimula productia de anticorpi naturali.
Probioticele reduc si mai mult riscul de infectare si v-ar putea ajuta sa va recuperati mai repede in caz ca va imbolnaviti.
- Alte beneficii
Consumul de natto in mod regulat ofera si alte beneficii, ca:
- Reduce riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer: de ficat, de prostata, digestiv si cancerul desan;
- Ajuta la pierderea in greutate, datorita continutului de probiotice si fibre;
- Imbunatateste sanatatea creierului. Nattoreduce stresul, imbunatateste memoria si reduce simptomele de anxietate, depresie, autism si alte tulburari obsesiv-compulsive.
Cat de sigur este consumul de natto?
Consumul de natto este, in general, in conditii de siguranta pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, el contine atat vitamina K2 cat si vitamina K1, iar aceasta din urma are proprietati de subtiere a sangelui. Din acest motiv, persoanele care iau deja medicamente anticoagulante trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a adauga natto la dieta lor.
Persoanele cu functia tiroidiana afectata, la fel, ar trebui sa limiteze aportul de natto.
Daca planificati sa gustati natto pentru prima data, incepeti cu o mica portiune, adaugand o multime de condimente, apoi, daca v-a placut, mariti treptat cantitatea.