zoot

Ce este dieta de eliminare?

Dieta de eliminare

Simti ca ceva nu este in regula cu dieta ta? S-ar putea sa fie un semn ca ai dezvoltat o sensibilitate fata de un anumit aliment. Nu toate sensibilitatile alimentare sunt usor de testat asa ca clinicienii pot recurge la dieta de eliminare in procesul de diagnosticare.

Daca te supara stomacul, daca prezinti urticarie sau te simti obosita, dieta de eliminare poate fi pentru tine. Eliminand anumite alimente din dieta, pentru o perioada scurta de timp, poti identifica alimentele care-ti provoaca aceste efecte secundare. Pe termen lung, o dieta de eleiminare te ajuta sa gasesti acele alimente care-i fac bine corpului tau.

Dieta de eliminare trece prin cinci etape: evaluare, planificare, eliminare, provocare si schimbare:

  • Etapa de evaluare – se analizeaza si se evalueaza alimentele consumate si simptomele asociate cu consumul acestor alimente.
  • Etapa de planificare – se pregateste subiectul, familia si bucataria pentru ceea ce urmeaza.
  • Etapa de eliminare – se elimina alimentele care declanseaza simptomele de rau identificate in etapa de evaluare.
  • Etapa de provocare – se reintroduc, pe rand, alimentele eliminate din dieta pentru a identifica care dintre ele este responsabil de efectele secundare.
  • Etapa de schimbare – se schimba dieta in functie de rezultate.

Opt alimente sunt responsabile de aproximati 90% dintre ale alergiilor alimentare: lapte, oua, alune, nuci, gluten, soia, peste si fructe de mare.  Dieta de eliminare exclude alergenii din alimentatie.

Cele mai multe diete de eliminare tin undeva intre trei si sase saptamani. Se crede ca anticorpii au nevoie de trei saptamani pentru a se risipi asa ca acesta este intervalul minim in care cineva se poate vindeca de alergii si poate vedea imbunatatiri in simptome.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.