zoot

Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Alimentele inghitite trec de la nivelul cavitatii bucale, prin faringe, apoi prin esofag, ajungand in stomac unde bolul alimentar este supus actiunii sucul gastric. Esofagul este separat de stomac printr-un sfincter (sfincterul esofagian inferior) a carui rol este de impiedica intoarcerea continutului stomacal in esofag. Existenta refluxului gastroesofagian presupune tocmai o functionare ineficienta a acestui sfincter si prin urmare, trecerea alimentelor din stomac sau a sucului gastric inapoi in esofag.

Boala de reflux gastroesofagian reprezinta totalitatea manifestarilor si modificarilor care apar secundar refluxului. Refluxul poate fi si normal, fiziologic. In acest caz, refluxul apare in timpul zilei, de obicei dupa masa, este lipsit de orice simptome deranjante pentru pacient, dureaza putin si nu irita sau lezeaza mucoasa de la nivelul esofagului. Refluxul anormal (patologic) apare cand esofagul nu mai are aceeasi putere de curatare a materialului refluat. Acest tip de reflux il intalnim si in boala de reflux gastroesofagian si este uneori asociat cu producerea de leziuni la nivelul mucoasei esofagului.

Exista mai multi factori care participa la aparitia acestei afectiuni :

 • Scaderea presiunii la nivelul sfincterului esofagian inferior
 • Scaderea miscarilor de propulsie ale esofagului si scaderea secretiei de saliva
 • Intarzierea golirii stomacului
 • Factori anatomici (hernie hiatala, unghi Hiss larg, presiune abdominala crescuta)
 • Cresterea factorilor de agresiune: suc pancreatic, acid clorhidric, pepsina
 • Scaderea factorilor de aparare: mucus, bicarbonat, vasoconstrictie

Simptomele sunt diverse, dar tipice:

 • Senzatie de arsura in piept care poate iradia la nivelul gatului. Apare in general dupa mese copase, la modificari de postura (aplecare trunchiului pe abdomen).
 • Regurgiatii cu gust acid care apar mai ales noaptea, cand persoana doarme pe spate
 • Dureri in piept care nu se insotesc de alte simptome cardiace
 • Greutatea la inghitire apare mai ales in complicatii ale bolii de reflux gastroesofagian: stenoze esofagiene, cancer esofagian
 • Dureri la nivelul abdomenului superior apar mai ales atunci cand refluxul este insotit de hernie hiatala
 • Dureri la inghitire si hipersecretia salivara sunt simptome mai putin frecvente

Aceasta afectiune duce insa si la afectarea altor aparate si sisteme:

 1. Pulmonare – apar secundar regurgitatiilor. Continutul gastric trece din esofag in zona faringelui, laringelui si apoi in arborele traheo-bronsic. Fiind vorba de un continut acid, este lezata mucoasa faringo-laringeala, cu aparitia faringitei si laringitei de reflux. Cel mai frecvent simptomele sunt: senzatia de corp strain in gat, usturimi. Afectarea arborelui bronsic se manifesta prin tuse, dificultate in respiratie, care apar mai ales cand pacientul doarme. In timp, aceste episoade pot produce afectiuni pulmonare precum bronsite cornice, astm bronsic sau pneumonii.
 2. Generale – scaderea in greutate, malnutritia si anemia. Acestea apar in stadii avansate ale bolii sau in cazul complicatiilor
 3. Psihice – pacientii pot devein anxiosi, calitatea vietii fiind implicate pe termen lung
 4. ORL – otitele pot fi o alta manifestare zgomotoasa a bolii de reflux

Complicatiile sunt esofagita peptica, stenoza esofagiana peptic, ulcerul esofagian, sindromul Barret si cancerul esofagian.

Esofagita peptica este un moment in evolutia bolii de reflux gastroesofagian, fiind produsa de actiunea coroziva a sucul gastric asupra mucoasei esofagiene care se va inflama. Diagnosticul este pus doar endoscopic.

Stenoza esofagiana peptica apare cel mai des la nivelul treimii inferioare a esofagului si reprezinta cicatrizareea leziunilor inflamatorii. Pacientul are senzatia ca alimentele raman la nivelul esofagului si nu trec in stomac. Acest lucru poate duce in timp la o stare de malnutritie.

Ulcerul esofagian se manifesta prin dureri in piept sau la nivel abdominal care iradiaza in spate. In acest caz, apare o eroziune a mucoasei esofagiene. Datorita tratamentului precoce, acest tip de complicatie nu mai este atat de des intalnit in zilele noastre.

Sindromul Barret este un stadiu premergator cancerului esofagian si presupune inlocuirea celulelor mucoasei esofagiene cu celule specific mucoasei intestinale. Acest tip nou de celule au tendinta de a se modifica inspre malignitate, dand nastere unor zone de metaplazie.

 Investigatiile recomandate sunt:

 • Examenul radiologic baritat – metoda rar practicata si putin eficienta actual
 • Examenul endoscopic – rezervat in general pacientilor care nu raspund bine la tratament sau au simptome de alarma
 • Examenul anatomo-patologic – presupune efectuare unei biopsii
 • PH-metria esofagiana – evidentiaza modificarilor de pH timp de 24h
 • Examenul scintigrafic gastresofagian si esogastric
 • Manometria esofagiana

Diagnosticul se bazeaza pe prezenta simptomelor tipice (arsuri in piept, regurgitatii, eructatii).

Tratamentul

 1. Regimul igieno-dietetic: scaderea in greutate in cazul persoanelor supraponderale sau obeze, evitarea hainelor stramte, evitarea unor alimente si bauturi (prajeli, grasimi, alcool, ciocolata, ceapa, usturoi, condiment, citrice, rosii, bauturi carbogazoase), evitarea pozitiei orizontale dupa masa, utilizarea unei perne care sa tina trunchiul mai ridicat decat restul corpului in timpul somnului, evitarea fumatului.
 2. Tratamentul medicamentos: antiacide (bicarbonat de sodiu), prokinetice (metoclopramid), inhibitori ai receptorilor H2 (ranitidina), inhibitori ai pompei de protoni (omeprazol).
 3. Tratamentul chirurgical: fundoplicatura Nissen

 

Surse:

“Gastroesophageal Reflux (GER) and Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) in Adults”. NIDDK. November 13, 2014.

Kahrilas, PJ; Shaheen, NJ; Vaezi, MF; American Gastroenterological Association, Institute; Clinical Practice and Quality Management, Committee (October 2008). “American Gastroenterological Association Institute technical review on the management of gastroesophageal reflux disease.”. Gastroenterology. 135 (4)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.