Cat se fierb ouale? Obtii ou MOALE de fiecare data

  •  
  •  

Afla cat se fierb ouale in functie de consistenta dorita. Iti prezentam o metoda utila cu care nu poti da gres! De multe ori vrem un ou moale si, desi stam cu ochii pe ceas, rezultatul este departe de asteptari.

Daca un blat se poate verifica cu o scobitoare, carnii i se poate lua temperatura, in cazul oului este greu sa-ti dai seama daca este moale sau prea fiert. Asta pana cand am aflat de o metoda foolproof, am testat-o de mai multe ori si ti-o prezentam si tie.

Cat se fierb ouale?

Cat se fierb ouale

Obtii ou MOALE de fiecare data.

Gandul la un ou moale si suculent pe un pat de baby spanac iti poate un motiv sa te trezesti de dimineata dar de la intentie la rezultat intervin timpii de fierbere.  Afla cat se fierb ouale pentru a obtine consistenta dorita:

  • cinci – sase oua reci din frigider
  • apa rece
  • oala cu capac

Aseaza ouale intr-o oala, toarna apa astfel incat sa le acopere cu doua degete si da-le pe aragaz la foc mediu spre mare.

IN MOMENTUL IN CARE APA DA IN CLOCOT PUTERNIC SE IA OALA DE PE FOC SI SE ACOPERA CU CAPACUL.

Acesta este momentul in care trebuie sa uiti la ceas. Seteaza-ti timerul astfel:

  • 3 minute – oua moi cu galbenus lichid gros, albus cu portiuni moi in jurul galbenusului
  • 4-5 minute – oua moi cu galbenus lichid gros, albus inchegat
  • 6-8 minute – oua cu interior moale, albus ferm fara zone moi
  • 10-12 minute – oua medii cu interior destul de moale, albus ferm dar nu uscat
  • 15 minute – oua tari, galbenus si albus solid.

Lasa ouale in oala acoperita in functie de consistenta dorita (vezi mai sus). Dupa ce timpii de asteptare au trecut, aseaza-le in apa rece, folosindu-te de o lingura. Adaugandu-le in apa rece vei observa ca se curata mai usor.

Ouale fierte si racite se pot pastra in frigider cateva zile.

Acum ca ai aflat cat se fierb ouale, iata cateva lucruri pe care NU trebuie sa le faci:

Timpi fierbe ouaNU fierbe oua sparte / crapate (le poti verifica cu usurinta inainte de a le introduce in vas).  Apa se infiltreaza cu usurinta in oul spart ducand la craparea cojii si eliminarea albusului.

NU adauga oua in apa fiarta (se vor sparge).

NU indesa ouale in oala, fierbe-le pe rand daca nu au spatiu suficient sau opteaza pentru o oala mai mare.

NU pune la fiert oua vechi, iti pui in pericol sanatatea. Verifica cu atentie data expirarii trecuta pe ambalaj sau asigra-te ca procuri oua proaspete dintr-o sursa sigura.

NU fierbe oua prea proaspete, luate de curand din cuibar.  Pe masura ce se ‘invechesc’ pierd din umeaza prin porii mici din coaja iar punga de aer din varful oului se mareste. De asemenea, ph-ul oului creste si adera mai putin la coaja.

NU este necesar sa adaugi otet sau sare in apa in care fierbi ouale (nu facem ou posat).

Ou fiert moaleNU uita sa le adaugi in apa rece la final. Chiar si dupa ce le scoti din apa si le asezi pe un servet, ouale vor continua sa se gateasca, schimbandu-si consistenta.

In plus, baia de apa rece ajuta la separarea membranei oului de coaja, aceasta fiind si motivul pentru care le cojesti mai usor.

Bineinteles, poti alege sa fierbi oua dupa metoda clasica, pe aragaz insa nu numai ca nu te vei bucura de precizia metodei noi pe care ti-am prezentat-o (dupa clocot ouale se iau de pe aragaz si se acopera), risti sa gatesti prea tare, caz in care albusul devine uscat iar galbenusul tinde sa se inverzeasca.

In speranta ca ti-am putut da un raspuns pertinent la intrebarea ‘Cat se fierb ouale?’ venim si cu cateva sugestii de mic dejun. Nu de alta, dar parca ne-a apucat o pofta subita de un ou fiert moale.

Te-ar putea interesa si:

 

Cum sa-ti dai seama daca un ou este proaspat?

Cum sa ti dai seama daca oul este proaspat

Ai pofta de oua fierte? Verifica intai daca sunt proaspete.

Aproape fiecare om s-a confruntat macar o data cu situatia in care se duce sa ia un ou din frigider, dar cand colo, nu isi aminteste de cat timp sta acolo. Este adevărat că, în timp, calitatea unui ou începe să scadă, punga de aer devine mai mare în interior, iar albusul se subtiaza.

Cu toate acestea, un ou poate fi periculos, atunci când începe să se descompună, din cauza bacteriilor sau a mucegaiului.

Când aveți dubii, există mai multe metode pe care le puteți utiliza pentru a determina dacă ouăle sunt bune sau rele. Aici sunt primele cinci.

  1. Verificati termenul de valabilitate

Unul dintre cele mai simple moduri de a afla dacă ouăle sunt încă bune este de a verifica data de pe cutie. Dar, dacă aruncati ouăle refrigerate de îndată ce ajung la această dată, ați putea pierde niste ouă foarte bune.

Data expirarii, pe de altă parte, marchează data după care ouăle sunt considerate mai puțin proaspete. Inca cateva zile dupa aceasta data puteți fi destul de increzuti că consumati oua in stare buna.

Și chiar dacă calitatea unui ou poate începe să scadă după o anumită dată, acesta poate fi încă sigur de consumat timp de câteva săptămâni – mai ales în cazul în care a fost refrigerat, deoarece temperatura scazuta permite păstrarea calitatilor și previne dezvoltarea bacteriilor.

  1. Testul Sniff (testul mirosului)

Testul Sniff este cea mai veche, dar si cea mai simplă și mai precisa cale de a afla dacă un ou este bun. Ouăle care au trecut mult peste termenul de valabilitate indicat pe cutie au un miros inconfundabil, indiferent dacă acestea sunt crude sau fierte.

Dacă nu vă puteti da seama de prospetimea unui ou în timp ce este în coajă, atunci spargeți-l pe o farfurie curată și mirositi-l.

Dacă miroase neplacut, aruncati oul și spalati vasul cu apă calda si detergent de vase înainte de a-l utiliza din nou.

Dacă mirosul este normal, specific oualor, asta e un semn că oul este încă bun de utilizat.

  1. Inspectati-l vizual

Pe langa miros, te poti folosi de vedere pentru a verifica dacă un ou este bun sau rău. In timp ce oul este încă întreg, verificați dacă coaja nu este crăpata sau macinata sub formă de pudră.

Mucozitatile sau fisurile pot indica prezența bacteriilor, în timp ce un aspect pulverulent pe coajă poate indica prezenta mucegaiului.

În cazul în care coaja este uscată și nedeteriorata, spargeti oul intr-un castron curat înainte de a-l utiliza. Căutati orice modificări de culoare roz, albastra, verde sau neagra în gălbenuș sau albus, deoarece acestea pot semnala o creștere a florei bacteriene.

Dacă observați orice semne de decolorare, aruncati oul și spalati bine vasul înainte de a testa un nou ou.

De asemenea, puteți verifica dacă albusul sau gălbenușul curge. Aceasta ar putea fi o indicație că oul este vechi, dar pentru a fi cat mai convinsi, recurgeti la toate inspectiile vizuale amintite mai sus.

  1. Testul plutirii in apa

Aceasta este una dintre cele mai populare metode de a verifica dacă un ou este proaspat. Pentru a face testul puneti oul intr-un castron cu apa si urmariti comportamentul sau.

Daca se lasa pe fundul vasului inseamna ca este proaspat, daca se ridica la suprafata si se inclina sub un anumit unghi, atunci el este vechi, dar inca se poate consuma, daca se ridica la suprafata si complet pluteste, atunci e semn ca oul trebuie aruncat, deoarece e prea vechi.

Acest comportament al oualor se datoreaza faptului ca cu trecerea timpului punga de aer din interiorul lor creste pe seama evaporarii treptate a umezelii prin porii din coaja.

  1. Verificarea oului folosind o sursa de lumina

Cel mai bine e sa faceti testul seara, stingeti lumina in camera, aprindeti o lanterna mica, orientati-o spre capatul mai larg al oului, apoi inclinati-l putin si rotiti-l de la stanga la dreapta. Astfel veti putea observa punga de aer.

Cu cat este mai mica, cu atat oul este mai proaspat. Se mai spune ca daca coaja este mata, atunci oul e proaspat, daca e lucioasa, atunci oul e vechi.

Rețineți 

Ouăle care conțin bacterii ce provoacă toxicoinfecții alimentare, cum ar fi Salmonella, pot arata si avea un miros complet normal. De aceea, nu uitați că, chiar dacă un ou trece aceste teste, este important să-l gatiti bine inainte de a-l consuma, pentru a exclude orice riscuri de imbolnavire.

 

Oua fierte: idei de consum

Acum ca stii cat trebuie sa fierbi ouale pentru a obtine consistenta dorita, iata cateva idei de consum.

Ou fiert moale

Ou moale

Daca preferi un ou moale la micul dejun, iti poti consuma ca atare. Sparge-l usor si consuma-l cu lingurita.

Ou fiert pe pat de baby spanac si crema de branza

Oua fierte pe pat de baby spanac

Il poti consuma la orice masa a zilei. Un ou moale servit cu o mana de baby spanac sau salata verde, cateva felii de rosii si crema de branza.

Ou fiert cu paine integrala si unt

Oua fierte medii cu paine de secara si unt

Daca ai un ou fiert mediu sau tare, atunci taie-l feliute si aseaza-l peste un toast din faina integrala tartinata cu unt sau avocado.

Sandvis cu somon afumat, oua fiert, ceapa si piper

Sandvis cu somon si ou

Oul fiert se combina grozav cu somonul afumat. Alege o paine proteica, tartineaz-o cu unt sau avocado, aseaza somonul si cateva felii de ou. Daca nu trebuie sa pleci la birou, adauga cateva rondele de ceapa si presara curcuma pentru un gust usor iute.

Oua fierte, umplute cu ton

Oua fierte umplute

Daca-ti plac ouale fierte, trebuie sa incerci ouale umplute. Umplutura poate fi simpla, maioneza sau maioneza cu ton. Aseaza deaspura o bucatia de ansoa si o frunza de marar pentru decor.

Oua fierte pe pat de sparanghel

Oua fierte pe pat de sparanghel

Consuma sparanghelul gatit la tigaie cu oua fierte si pesto de busuioc.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro