zoot

Cat se fierb ouale? Obtii ou MOALE de fiecare data

Afla cat se fierb ouale in functie de consistenta dorita. Iti prezentam o metoda utila cu care nu poti da gres! De multe ori vrem un ou moale si, desi stam cu ochii pe ceas, rezultatul este departe de asteptari. Daca un blat se poate verifica cu o scobitoare, carnii i se poate lua temperatura, in cazul oului este greu sa-ti dai seama daca este moale sau prea fiert. Asta pana cand am aflat de o metoda foolproof, am testat-o de mai multe ori si ti-o prezentam si tie:

 

Cat se fierb ouale? Obtii ou MOALE de fiecare data

Cat se fierb ouale

Gandul la un ou moale si suculent pe un pat de baby spanac iti poate un motiv sa te trezesti de dimineata dar de la intentie la rezultat intervin timpii de fierbere.  Afla cat se fierb ouale pentru a obtine consistenta dorita:

  • cinci – sase oua reci din frigider
  • apa rece
  • oala cu capac

Aseaza ouale intr-o oala, toarna apa astfel incat sa le acopere cu doua degete si da-le pe aragaz la foc mediu spre mare. IN MOMENTUL IN CARE APA DA IN CLOCOT PUTERNIC SE IA OALA DE PE FOC SI SE ACOPERA CU CAPACUL. Acesta este momentul in care trebuie sa uiti la ceas. Seteaza-ti timerul astfel:

  • 3 minute – oua moi cu galbenus lichid gros, albus cu portiuni moi in jurul galbenusului
  • 4-5 minute – oua moi cu galbenus lichid gros, albus inchegat
  • 6-8 minute – oua cu interior moale, albus ferm fara zone moi
  • 10-12 minute – oua medii cu interior destul de moale, albus ferm dar nu uscat
  • 15 minute – oua tari, galbenus si albus solid.

Lasa ouale in oala acoperita in functie de consistenta dorita (vezi mai sus). Dupa ce timpii de asteptare au trecut, aseaza-le in apa rece, folosindu-te de o lingura. Adaugandu-le in apa rece vei observa ca se curata mai usor.

Ouale fierte si racite se pot pastra in frigider cateva zile.

Timpi fierbe oua

Acum ca ai aflat cat se fierb ouale, iata cateva lucruri pe care NU trebuie sa le faci:

NU fierbe oua sparte / crapate (le poti verifica cu usurinta inainte de a le introduce in vas).  Apa se infiltreaza cu usurinta in oul spart ducand la craparea cojii si eliminarea albusului. NU adauga oua in apa fiarta (se vor sparge). NU indesa ouale in oala, fierbe-le pe rand daca nu au spatiu suficient sau opteaza pentru o oala mai mare. NU pune la fiert oua vechi, iti pui in pericol sanatatea. Verifica cu atentie data expirarii trecuta pe ambalaj sau asigra-te ca procuri oua proaspete dintr-o sursa sigura. NU fierbe oua prea proaspete, luate de curand din cuibar.  Pe masura ce se ‘invechesc’ pierd din umeaza prin porii mici din coaja iar punga de aer din varful oului se mareste. De asemenea, ph-ul oului creste si adera mai putin la coaja. NU este necesar sa adaugi otet sau sare in apa in care fierbi ouale (nu facem ou posat). NU uita sa le adaugi in apa rece la final. Chiar si dupa ce le scoti din apa si le asezi pe un servet, ouale vor continua sa se gateasca, schimbandu-si consistenta. In plus, baia de apa rece ajuta la separarea membranei oului de coaja, aceasta fiind si motivul pentru care le cojesti mai usor.

Bineinteles, poti alege sa fierbi oua dupa metoda clasica, pe aragaz insa nu numai ca nu te vei bucura de precizia metodei noi pe care ti-am prezentat-o (dupa clocot ouale se iau de pe aragaz si se acopera), risti sa gatesti prea tare, caz in care albusul devine uscat iar galbenusul tinde sa se inverzeasca.

In speranta ca ti-am putut da un raspuns pertinent la intrebarea ‘Cat se fierb ouale?’ venim si cu cateva sugestii de mic dejun. Nu de alta, dar parca ne-a apucat o pofta subita de un ou fiert moale:

Ou fiert pe pat de baby spanac si crema de branza

Oua fierte pe pat de baby spanac

Ou fiert cu paine integrala si unt

Oua fierte medii cu paine de secara si unt

Sandvis cu somon afumat, oua fiert, ceapa si piper

Sandvis cu somon si ou

Oua fierte, umplute cu ton

Oua fierte umplute

Oua fierte pe pat de sparanghel

Oua fierte pe pat de sparanghel

Pofta buna!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.