zoot

Castraveti: profil nutritional si beneficii pentru sanatate

Daca doriti sa fiti sanatosi, adaugati mai multe legume in alimentatia dumneavoastra. Castravetii sunt o alegere excelenta, ei fiind utilizati pe scara larga in dietele traditionale, precum si in procedurile spa in intreaga lume datorita beneficiilor ce le ofera.

Beneficii catraveti

Profil nutritional

Castravetii sunt saraci in calorii, dar bogati in mai multe vitamine si minerale importante. O portie de 300 grame de castraveti nedecojiti, in stare cruda contine:

  • Calorii:45;
  • Grasime totala:0 grame;
  • Carbohidrati:11 grame;
  • Proteine:2 grame;
  • Fibre:2 grame;
  • Vitamina C:14% din DZR;
  • Vitamina K:62% din DZR;
  • Magneziu:10% din DZR;
  • Potasiu:13% din DZR;
  • Mangan:12% din DZR.

   DZR-doza zilnica recomandata

Castravetii contin si siliciu, care este un component esential ce ajuta la consolidarea tesuturilor conjunctive, muschilor, ligamentelor, tendoanelor, cartilajelor si oaselor.

Pentru a maximiza continutul lor de nutrienti, castravetii ar trebui sa fie consumati necuratati. Decojirea le reduce cantitatea de fibre, precum si anumite vitamine si minerale.

Care sunt beneficiile consumului de castraveti?

Castravetii sunt alimente racoritoare, hranitoare si potrivite pentru orice dieta. Sunt saraci in calorii, dar contin multe vitamine si minerale importante, precum si un continut ridicat de apa. Consumul de castraveti poate oferi multe beneficii potentiale pentru sanatate, inclusiv pierderea in greutate, hidratarea echilibrata, functionarea normala a sistemului digestiv si controlul glicemiei sanguine.

Sunt o sursa buna de antioxidanti

Antioxidantii sunt molecule care blocheaza oxidarea, o reactie chimica care formeaza atomi foarte reactivi cu electroni nepereche cunoscuti ca radicali liberi. Acumularea acestor radicali liberi poate contribui la dezvoltarea multor boli cronice, printre care:

  • Cancer;
  • Diabet zaharat;
  • Boala Alzheimer;
  • Boli cardiovasculare;
  • Boli degenerative oculare.

Fructele si legumele, inclusiv castravetii, sunt deosebit de bogati in antioxidanti benefici care pot reduce riscul acestor maladii.

Previne constipatia si pastreaza rinichii sanatosi

Castravetii reprezinta un amestec perfect de fibre si apa. Prin urmare, acestia ajuta la protejarea corpului atat de constipatie cat si de pietre la rinichi. Castravetii contin o cantitate extraordinara de apa, care este in mod natural purificata, facand astfel continutul de apa mult mai calitativ decat apa obisnuita.

Promoveaza hidratarea

Apa este esentiala pentru mentinerea sanatatii si joaca numeroase roluri importante. Este implicata in procese precum reglarea temperaturii si transportul deseurilor si nutrientilor.

De fapt, o hidratare corespunzatoare poate influenta totul, de la performanta fizica pana la metabolism. Fructele si legumele in special, pot fi o sursa buna de apa in dieta ta. Deoarece castraveti sunt compusi din aproximativ 96% apa, ei sunt eficienti pentru hidratare si va pot ajuta la suplinirea nevoilor zilnice de fluide.

Lipsa de apa poate duce la deshidratare, iar aceasta va favoriza oboseala, frisoanele si crampele musculare. Apa este importanta si pentru formarea salivei si racirea corpului prin transpiratie.

Ajuta la pierderea in greutate

Castravetii sunt un aliment cu continut caloric scazut si un ingredient popular in diferite diete. Un studiu realizat in anul 2011 de catre revista Obesity a constatat ca un consum mai mare de apa este corelat cu succesul pierderii in greutate la adulti si la persoanele mai inaintate in varsta. Participantii care au consumat 500 mililitri de apa inainte de masa au pierdut in medie cu 2 kg mai mult decat participantii care nu au luat apa.

Consumul de alimente ce au un continut mare de apa, cum ar fi castravetii pot fi o modalitate eficienta de a spori aportul hidric.

Ajuta la prevenirea cancerului

Castravetii contin doi compusi asociati cu beneficii anti-cancer: lignani si cucurbitacine. In ultimii ani, companiile farmaceutice au acordat o atentie deosebita cucurbitacinelor, in speranta de a le utiliza in componenta noilor medicamente pentru tratamentul cancerului. Potrivit unui comentariu publicat in anul 2010 in Scientific World Journal, oamenii de stiinta au descoperit ca cucurbitacinele pot ajuta la blocarea cailor de semnalizare, care sunt importante pentru proliferarea si supravietuirea celulelor canceroase.

Potrivit, World Foods Healthiest, lignanii protejeaza impotriva cancerului, prin lucrul cu bacteriile din tractul digestiv. Bacteriile preiau lignanii si ii convertesc in compusi precum enterodiol si enterolactona, care se pot lega de receptorii de estrogen si pot reduce riscul de cancer asociat cu un nivel ridicat de estrogen, cum ar fi cancerul ovarian, de san, endometrial si cancerul de prostata.

Castravetii sunt buni pentru piele

Ati vazut, probabil, poze cu oameni la saloanele de frumusete si relaxare cu felii de castravete peste ochii lor. Se pare ca nu exista multa demonstratie stiintifica in spatele acestui ritual de rasfat.

Castravetii au un efect de racire si calmant care scade edemul, iritatia si inflamatia atunci cand sunt utilizati topic. Feliile de castraveti plasate pe ochi pot reduce umflatura sau atenua si trata arsurile solare atunci cand sunt plasati pe zonele afectate.

Gestioneaza diabetul

Castravetii sunt destul de utili pentru pacientii cu diabet zaharat. Indicele glicemic al lor este de fapt zero.

Prezenta carbohidratilor si rezultatul acestora asupra corpului este masurata ca indice glicemic. Carbohidratii contribuie la ridicarea nivelului de glucoza, cu toate acestea carbohidratii prezenti in castraveti pot fi usor de digerat de catre pacientii diabetici. Astfel, consumul de castraveti mentine nivelul de glucoza sub control. In prezent, cele mai multe magazine ofera suplimente de castraveti sub forma de pulbere, care este foarte eficienta in combaterea efectelor diabetului zaharat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.