zoot

Cartofi la cuptor, feliati acordeon

Astazi iti propunem o altfel de garnitura: cartofi la cuptor, feliati acordeon. Cu un aspect impresionant, au o crusta crocanta si un interior moale, care ti se topeste in gura. Desi au timp mai lung de preparare, gustul si aspectul final te vor determina sa-i servesti cu fiecare ocazie. Iata-i in varianta de post!

Cartofi acordeon

Ingrediente:

  • 4 cartofi mari, curatati de coaja
  • 4 linguri de ulei de masline (sau unt)
  • Sare, boia dulce si piper dupa gust
  • Optional: felii de bacon, parmezan sau cascaval ras, ierburi aromatice tocate marunt

CARTOFI ACORDEON LA CUPTOR

Se preincalzeste cuptorul la 190 C si se pozitioneaza gratarul aragazului pe jumatatea inferioara.

Se spala bine cartofii sub un jet de apa si se curata de coaja (unii bucatari aleg sa pastreze coaja). Asezat pe un tocator, cartoful se feliaza in felii foarte subtiri, de circa cativa milimetri, cat mai egale, fara a atinge baza cartofului.

Aseaza cartofii intr-un vas de cuptor termorezistent si asezoneaza-i cu sare, piper si boia dulce. Toarna doua linguri ulei de masline peste cartofi si unge-i cu o pensula de silicon pentru a te asigura ca ai introdus si intre feliute.

*** Poti adauga cateva feliute subtiri de unt intre feliile de acordeon pentru a se intrepatrunde mai bine.

Acopera vasul cu o folie de aluminiu si da la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Dupa o jumatate de ora scoate tava din cuptor, indeparteaza cu grija folia si lasa aburul sa iasa. Unge-i din nou cu ulei si introdu tava din nou la cuptor pentru inca o jumatate de ora. Pe masura ce se coc, feliutele se vor deschide ca la un acordeon sau evantai, de unde si denumirea acestora. Desi in mijloc se patrund usor si au consistenta moale, la suparafata capata o crusta similara cartofilor copti la cuptor.

*** Cu aproximativ 10-15 minute inainte de a-i scoate, ii poti condimenta si imbogati cu alte ingrediente. Intre feliutele de acordeon, poti insera felii subtiri de bacon, parmezan sau cascaval ras. Poti toca cateva frunzulite de rozmarin proaspat, daca iti place gustul, ba chiar poti inserva cateva bucati de usturoi zdrobit.

Cartofii la cuptor, feliati acordeon se servesc calzi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.