zoot

Care este diferenta dintre ouale cu coaja alba si cele cu coaja maro

Oua cu coaja maro

Multi oameni au o preferinta anume atunci cand vine vorba de culoarea oualor de gaina. Unii cred ca ouale maro sunt mai sanatoase sau mai naturale, in timp ce altii spun ca ouale albe sunt mai curate sau pur si simplu au un gust mai bun.

Dar oare sunt diferente dintre ouale maro si ouale albe mai mult decat in culoarea cojii? Acest articol ofera raspuns la multe intrebari in legatura cu tipurile de oua.

Ouale de gaina pot fi intalnite in diferite culori. De multe ori in magazine ele sunt in doua variante: albe si maro, cu toate acestea, multi dintre oameni nu stiu care sunt cauzele variatiei de culori.

Raspunsul este destul de simplu – culoarea unui ou depinde de rasa de gaini. De exemplu, puii de gaina alba Leghorn depun ouale albe decojite, in timp ce rasa Plymouth Rocks si Rhode Island Reds depun ouale cu coaja maro. Unele rase de gaini, cum ar fi Araucana, Ameraucana, Dongxiang si Lushi, depun ouale albastre sau albastre-verzi. In acest caz culoarea este dependenta de tipul de pigmenti pe care fermele le adauga in hrana pasarilor.

In timp ce genetica este principalul factor care determina culoarea oualor, mai sunt si alti factori care pot avea o oarecare influenta. De exemplu, gainile mai inaintate in varsta depun oua maro si de dimensiuni mai mari, cele de varsta medie tind sa depuna oua mai mici si de culoare deschisa. Varsta gainilor, dieta si nivelul lor de stres pot afecta culoare oualor intr-o anumita masura.

Sunt ouale de culoare maro mai sanatoase decat cele albe?

De multe ori, oamenii care prefera oua maro fac acest lucru deoarece ei cred ca ele sunt mai naturale si mai sanatoase decat cele albe. Cu toate acestea, adevarul este altul, toate ouale sunt foarte asemanatoare din punct de vedere nutritional, indiferent de marime sau culoare.

Ambele tipuri, si maro si albe, contin o multime de vitamine, minerale si proteine de inalta calitate, toate invelite in mai putin de 80 de calorii. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au comparat ouale cu coaja maro cu cele care au coaja alba pentru a vedea daca exista vreo diferenta si s-a constatat ca culoarea cojii nu are nici un efect semnificativ asupra calitatii si compozitiei lor.

Exista diferenta de gust in functie de culoarea oualor?

Unii oameni jura ca ouale maro au un gust mai bun, in timp ce altii prefera gustul de oua albe. Dar, la fel ca si cu continutul nutritional, nu exista nici o diferenta reala intre gustul diferitor oua. Chiar si asa, aceasta nu inseamna neaparat ca toate ouale au acelasi gust.

Chiar daca culoarea nu face diferenta, alti factori, cum ar fi tipul de hrana al pasarilor, prospetimea si modul in care un ou este gatit poate afecta gustul.

De exemplu, gainile hranite conform unei diete bogate in grasimi produc oua mai aromate decat gainile hranite cu un continut scazut de grasimi. Si gainile care au primit hrana cu continut marit de ulei de peste, vitaminele A sau D pot produce oua cu gust specific.

De ce sunt ouale maro mai scumpe?

De multe ori in magazine ouale maro sunt mai scumpe, iar acest fapt ii face pe oameni sa creada ca sunt mai sanatoase si de o calitate mai buna. Cu toate acestea, cauza acestui decalaj de pret este destul de diferita.

Da, este adevarat, ouale maro costa mai mult, deoarece in trecut, gainile ouatoare maro au avut tendinta de a fi mai mari si de a face mai putine oua decat gainile ouatoare albe. Prin urmare, ouale maro au ajuns a fi vandute la un pret mai mare pentru a compensa costurile suplimentare.

Astazi, gainile ouatoare maro au aproape aceleasi costuri de productie ca si gainile ouatoare albe. Cu toate acestea, ouale lor inca tind sa vina cu o eticheta de pret mai mare.

Etichete aplicate oualor

Oua cu coaja maro vs oua cu coaja alba

  • Oua etichetate ,,Organic, sau ecologic”

Ouale certificate ca fiind ecologice in Statele Unite si in Uniunea Europeana provin de la gaini hranite numai cu furaje ecologice si fara continut de OMG. De asemenea, aceste gaini trebuie sa aiba acces pe tot parcursul anului la aer liber.

  • Oua etichetate ,,Crescute in aer liber”

Eticheta „crescute in aer liber“ semnifica faptul ca ouale provin de la gaini care au acces continuu la mediul exterior.

Acesta ofera in mod ideal, o mai buna calitate a vietii pentru gaini si o valoare nutritiva mai mare pentru oua.

  • Oua etichetate ,,Imbogatite cu acizi omega-3”

Aceste oua provin de la gaini hranite dupa un regim imbogatit cu acizi omega-3. Prin urmare, continutul de grasimi omega-3 din ou este mult mai mare decat in mod normal.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.