zoot

Beneficiile practicarii unui sport in aer liber pe vreme rece

Beneficiile practicarii unui sport in aer liber pe vreme rece

Chit ca traversezi orasul pe bicicleta, alergi prin parc cand soarele apune sau pur si simplu mergi pe jos la cumparaturi, in loc sa iei masina, nu numai ca te vei bucura de intreaga splendoare a anotimpului rece, cat si de numeroase alte beneficii.

Studiile arata ca practicarea unui sport in aer liber pe vreme rece imbunatateste capacitatea aeroba. Atat plamanii, sistemul circulator cat si inima trebuie sa lucreze mai greu cand este frig afara, ducand la cresterea rezistentei. Inima ta, in special, este solicitata pe timp de iarna, ceea ce duce la un ritm cardiac de repaus mai mic si scaderea tensiunii arteriale. N-ai nevoie decat de cateva minute de ciclism, arata un studiu efectuat pe adulti cu varsta intre 37 si 55 de ani. Pedaleaza zilnic tim pde 5-10 minute pentru a reduce riscul de a dezolta tensiune arteriala ridicata. Mai mult, corpul se va obisnui sa genereze caldura din interior iar tu vei face fata mai bine temperaturilor scazute.

Pe masura ce temperatura scade in termometre, poti folosi frigul in favoarea ta pentru a ajuta corpul sa piarda in greutate. Expunerea regulata la temperaturi scazute reprezinta o metoda simpla de a creste numarul caloriilor pe care le arzi. Frigul stimuleaza organismul sa foloseasca mai multa grasime bruna, potrivit unui studiu realizat de Maastricht University din Olanda. Spre deosebire de grasimea alba, care este nesanatoasa mai ales cand inconjoara organele, grasimea bruna este te ajuta sa consumi calorii, sa-ti pastrezi temperatura optima si sa te simti plina de energie. In plus, frigul este un excelent motivator. Cand ti-e frig esti mult mai motivata sa te misti mai repede pentru a te incalzi.

O componenta majora a unui sistem imunitar puternic este data de numarul de celule albe din sange. Cand faci sport in aer liber pe vreme rece, numarul de celule albe cresc si mai mult. Cercetatorii au studiat persoanele care fac 2-3 bai pe saptamana in apa calaie au un numar mai mare de celule albe. Acest lucru se datoreaza faptului ca frigul streseaza usor sistemul imunitar, ceea ce duce la o mai buna aparare.

Chiar si o simpla plimbare in aer liber iti poate imbunatati starea de spirit, in mare parte datorita luminii naturale a soarelui care creste nivelul de serotonina – hormonul fericirii dar si datorita endorfinelor care se elibereaza in timpul practicarii unui sport. Cei care se plimba prin naturala inregistreaza un nivel mai ridicat de vitalitate, entuziasm, stima de sine dar sunt si mai putin tensionati sau obositi decat cei care merg pe banda de fitness in spatiul interior. Astfel, ai toate motivele sa te echipezi corespunzator si sa iesi afara in frig!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.