zoot

Beneficiile dietei macrobiotice

Fiecare cultura vine la pachet cu obiceiurile si traditiile ei. Astfel, desi noi nu le cunoastem, exista numeroase diete specifice doar anumitor popoare. In Asia una dintre cele mai cunoscute diete este cea macrobiotica, bazata pe credintele si traditiile acestora. Aceasta dieta a primit o recunoastere mai larga odata cu adoptarea ei in masa de catre americani, in anii `60.

Ce este dieta macrobiotica?

Dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica un obicei de a manca bazat pe energiile yin si yang, care trebuie sa ramana permanent in echilibru pentru a ne mentine sanatosi, conform credintei orientale. Se bazeaza in special pe alimente vegetale, cu un continut redus in lipide si o varietate suficienta pentru a completa tabloul macronutrientilor de care avem nevoie (proteine, glucide lipide).

Desi sunt mai multe tipuri de diete macrobiotice, majoritatea urmeaza aceeasi structura atunci cand vine vorba de componenta nutritionala:

  • 50 pana la 80 la suta sunt carbohidrati complecsi, proveniti din fructe si plante precum si orez brun sau cereale integrale, fara aportul glucidelor procesate din comert;
  • 15 pana la 30 la suta sunt lipide sanatoase;
  • 10 pana la 20 la suta din dieta este compusa din proteine;

Care sunt avantajele acestui tip de dieta?

  1. Este extrem de bogata in nutrienti si are un efect antiinflamator

Studiile au comparat dieta macrobiotica cu un regim normal in incercarea de a vedea care sunt asemanarile si diferentele. Rezultatul a fost ca dieta macrobiotica este extrem de bogata in substante nutritive, mai putin vitamina D si B12, care au iesit sub nivelul regimului considerat normal. In plus, dieta macrobiotica are un efect antiinflamator mai accentuat, ceea ce inseamna ca este mai indicata pentru preventia imbolnavirii.

  1. Poate imbunatati sanatatea inimii

Componenta acestei diete o face sa fie ideala pentru cei care sufera de afectiuni ale inimii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, dar si pentru a scadea nivelele de lipide din sange.  Acest aspect este imbucurator, dar nu a venit ca o surpriza pentru cercetatori, deoarece aceasta dieta este plina de alimente bogate in antioxidanti, sarace in lipide si mai presus de toate , cu un continut mare de fibre. Aceste fibre ajuta la reducerea colesterolului si a carbohidratilor din sange, permite un control mai bun al tensiunii arteriale si reduce inflamatia cronica din organism.

  1. Este un instrument excelent pentru scaderea in greutate

Cele mai multe diete se refera doar la alimente, ce si cat ar trebui sa consumam. Aceasta dieta, provenita din Asia intra mult mai in detaliu, discutand si despre modul in care mancam, cum ar trebui sa incetinim ritmul de a consuma, de a mesteca mai mult, de a fi atent la ceea ce mananci, cum se simte si gust are.

Acest aspect este extrem de important si e adesea neglijat de dietele occidentale. O conduita corecta la masa ajuta la reducerea portiilor de mancare si la evitarea mancatului pe fond emotional. Ascultandu-ne corpul, ne dam seama mai repede cand ajungem la starea de plenitudine si invatam sa ne oprim cand trebuie.

  1. Este o dieta saraca in glucide, gluten si produse procesate

Evident, primul lucru la care trebuie sa renunti atunci cand apelezi la aceasta dieta sunt produsele de fast-food, bauturile carbogazoase cu calorii goale, prajelile si alte mancaruri gata preparate. Caloriile inutile incep sa fie taiate din dieta ta, la fel si glucidele in exces si sunt inlocuite de macronutrienti vitali pentru o dezvoltare armonioasa, precum vitamina C, vitamina E sau fibre cu un continut glucidic redus.

De asemenea, persoanele cu alergii pot folosi aceasta dieta cu succes, deoarece ingredientele care sunt alergeni majori, precum produsele din lapte, alunele, produsele de panificatie sau glutenul sunt in cantitati mici sau lipsesc cu desavarsire. Atentie, daca esti alergic la produsele din soia, aceasta dieta poate fi nerecomandata pentru tine, deoarece se bazeaza din plin pe acest produs.

  1. Poate ajuta in lupta cu cancerul

Continutul bogat in fitoestrogeni are un beneficiu dovedit, mai ales in cazul cancerului de san. In mod normal, acesta tumora se dezvolta, in partiala masura si din cauza nivelelor ridicate de estrogeni din corp. Totusi, un aport crescut de fitoestrogeni va bloca producerea estrogenilor de catre corpul uman, fara sa aiba acelasi aport la dezvoltarea tumorii maligne. Desi dieta in sine nu este suficienta pentru persoanele care sufera de aceasta boala, ea poate ajuta o refacere si asa dificila.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.