zoot

Beneficiile ceaiului Hibiscus

Beneficiile ceaiului hibiscus

Ceaiul Hibiscus, cunoscut si drept ceaiul ‘acru’ este unul dintre acele ceaiuri delicioase pe care trebuie sa le ai in casa iar asta pentru ca vine cu numeroase beneficii pentru sanatate. Cantitatile bogate de antioxidanti pe care le contine il transforma pe acesta intr-un agent terapeutic pentru o serie intreaga de conditii.

Poate scadea tensiunea arterala

Intr-o analiza a Universitatii din Arizona se arata ca ceaiul Hibiscus este  folosit in peste zece tari ca tratament pentru hipertensiune fara a produce reactii adverse sau efecte secundare, cu exceptia supra-dozajelor, concluzionand ca extractul de hibiscus este ‘un tratament promitator pentru hipertensiune’ (1).

Poate scadea nivelul colesterolului rau

Rezistenta la insulina, obezitatea, hipertensiunea si dislipidemia sunt puternic asociate cu sindromul metabolic, o etapa reversibila inainte de evolutia catre boli coronariene si diabet. Intr-un studiu publicat in Phytomedicine, cercetatorii recomanda extractul de hibiscus pentru a scadea colesterolul si trigliceridele in mod natural, in cazul pacientilor cu sindrom metabolic (2). Efectele se produc si in cazul persoanelor cu diabet. Un studiu din 2009 arata ca pacientii care consuma ceai de hibiscus de doua ori pe zi timp de o luna, arata o scadere semnificativa a colesterolului si trigliceridelor (3).

Poate preveni stresul oxidativ

Intr-un studiu redus s-a descoperit ca suplimentarea dietei cu ceai de hibiscus poate duce la cresterea nivelului de antioxidanti din sange si scaderea compusilor care pot contribui la stresul oxidativ care afecteaza celulele. Deoarece subiectii studiului au avut cantiati crescute de acid hipuric, autorii studiului sugereaza ca polifenolii din hibiscus trebuie sa fi fost transformati in mod semnficativ de catre microbiomul intestinal (4).

Poate reduce obezitatea

Sindromul metabolic reprezinta o serie de conditii asociate cu obezitatea, fiecare contribuind la riscuri dezvoltarii de boli cardiovasculare. Polifenolii castiga un interes considerabil ca potential agenti terapeutici pentru prevenirea si tratamentului sindromului metabolic.Datorita continutului de polifenoli, ceaiul hibiscus promite in acest sens (5).

Precautii

Hibiscus este posibil nesigur cand este luat pe cale orala in timpul sarcinii. Exista anumite dovezi ca ar putea incepe menstruatia si provoca un avort spontan. Nu exista suficiente informatii despre siguranta consumului in timpul alaptarii.

Hibiscus poate scadea nivelul zaharului din sange iar diabeticii au nevoie sa consulte medicul inainte de consum.

Hibiscus poate reduce tensiunea arteriala si consumul acestuia ar putea face ca tensiunea arteriala sa devina prea mica la persoanele cu tensiune arteriala scazuta.

Hibiscus poate afecta nivelul zaharlui din sange si n-ar trebui sa fie consumat cu cel putin doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala programata (6).

 

  • L. Hopkins si altii (2013) Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: a comprehensive review of animal and human studies. Fitoterapia.
  • M. Gurrola-Diaz si altii (2010) Effects of Hibiscus sabdariffa extract powderand preventive treatmet (diet) on the lipid profiles of patients with metabolic syndrome. Phytomedicine.
  • Mozaffari-Khosravi (2009) Effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on lipid profile and lipoproteins in patiens with type II diabetes. Journal of Alternative and Complementary Medicine.
  • Frank si altii (2012) Consumption of Hibiscus sabdariffa L. aqueous extract and its mpact on systemic antioxidant potential in healthy subjects. Journal of the science of food and agriculture.
  • Perez-Torres (2013) Hibiscus sabdariffa Linnaeus, curcumin and resveratrol as alteranative medicinal agents against metabolic syndrome. Cardiovascular & Hematology Agents in medicinal chemistry.
  • com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.