zoot

Beneficiile algelor marine Wakame

Un aliment comun in bucataria japoneza si alte bucatarii asiatice, alegele marine Wakame cu un gust usor dulce si o aroma subtila, sunt usor de consumat in salate, supe , paste,  tocanite de legume si peste, vin cu numeroase beneficii pentru sanatate.

Beneficii alge marine wakame

Valori nutritive

Desi au un continut caloric scazut, algele marine sunt bogate in vitamine si minerale. 28g de alge marine Wakame crude contin:

  • 2% din DZR de vitamina A
  • Cantitati semnificative din complexul de vitamine B (1% din DZR de tianina, 4% din DZR de riboflavina, 2% din DZR de niacina, 2% din DZR de acid pantotenic si 14% din DZR de acid folic)
  • 1% din DZR de vitamina C
  • 1% din DZR de vitamina E
  • 2% din DZR de vitamina K
  • 4% din DZR de Calciu
  • 3% din DZR de Fier
  • 7% din DZR de Magneziu
  • 2% din DZR de Fosfor
  • 10% din DZR de Sodiu
  • 1% din DZR de zinc
  • 4% din DZR de cupru
  • 20% din DZR de mangan

Beneficii alge marine Wakame

Alege marine furnizeaza trei minerale esentiale pentru echilibrarea hormonilor in mod natural la femei: mangan, calciu si fier (1) dar si acid folic, necesar pentru toate functiile organismului care implica inmultirea celulelor si foarte important in dezvoltarea fetala, sprijinirea sistemul  nervos si a functiei imune. Un deficit de acid folic in sarcina este foarte periculos, putand conduce la defecte de tub neural, cum ar fi bifida, anencefalia, malformatii ale membrelor si complicatii cardiace (2). Algele marine si alte alimente bogate in calciu sunt esentiale pentru prevenirea osteopeniei si a osteoporozei, o boala comuna asociata cu inaintarea in varsta care incepe la femei la menopauza iar la barbati dupa varsta de 55 de ani, implica pierderea de substanta osoasa (3). Fierul este un alt mineral pe care-l poti obtine pe cale naturala din alge, deficienta de fier fiind printre cele mai des intalnite deficiente nutritionale, asociat cu anemia, performanta intelectuala diminuata si scaderea rezistentei la infectii.

Algele marine contin un compus numit fucoxanthin care confera aspectul maroniu al algelor si ajuta la fotosinteza. Studiile de specialitate arata ca acest compus poate reduce acumularea de grasimi in testele efectuate pe animale.  Acesta functioneaza pe mai multe cai, incurajeaza oxidarea grasimilor si stimuleaza productia de DHA in ficat, un tip de acid gras omega 3 care ajuta la reducerea colesterolului rau din sange, asociat cu obezitatea si bolile de inima (4). Acelasi compus responsabil de suprimarea greutatii corporale, are capacitatea de a preveni diabetul zahar, prin inversarea rezistentei la insulina cauzate de o dieta bogata in grasimi (5). Tot studiile efectuate pe animale arata ca algele marine Wakame sunt alimente potrivite pentru a preveni hiperlipidemia– nivel marit de colesterol in sange (6). Mai mult, consumul regulat de alge a fost asociat cu scaderea incidentei de a dezvolta cancer la san. Femeile care consuma alge marine in mod regulat prezinta un risc mai scazut de a dezolvata cancer de san (6).

Surse:

  • Penland J.G. si Johnson P.E. (1993) Dietary calcium and manganese effects on menstrual cycle symptoms. American Journal of Obstetrics and Gynecology
  • Molloy A.M si altii (2008) Effects of folate and vitamina B12 deficiencies during pregnacy on fetal, infant and child development. Food and nutrition bulletin.
  • Nordin B.E (1997) Calcium and osteoroporosis. Nutrition
  • Maeda H si altii (2008) Seaweed carotenoid, fucoxanthin, as a multi-functional nutrient, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
  • Maeda H. si altii (2009) Anti-obesity and anti-dieabetic effects of fucoxanthin on diet-induced obesity condition in a murine model. Molecular Medicine Reports.
  • Murata M. si altii (1999) Hepatic fatty acid oxidation enzyme activities are stimulated in rats fed the brown seaweed, Undaria pinnatifida (Wakame). American Society for Nutrional Services.
  • Hebert J.R. si Rosen A. (1996) Nutritional, socioeconomic and reproductive factors in relation to female breast cancer mortality: findings from a cross-national study. Cancer Detection and prevention.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.