zoot

Balon gastric – solutia ‘fara bisturiu’ a celor care nu pot tine o dieta

O procedura reversibila, pe termen scurt, inserarea balonului endogastric reprezinta o alternativa endoscopica la alte metode chirurgicale invazive pentru combaterea obezitatii. Daca dietele alimentare si exercitiu fizic n-au functionat, iata o optiune pe care o poti lua in considerare in discutiile cu doctorul tau.

balon gastric

 

Ce este balonul gastric?

Balonul gastric este un dispozitiv medical confectionat din silicon care se implanteaza pacientului pe cale endoscopica (pe gura), printr-un procedeu minim invaziv, nechirurgical, in doar 30 de minute. Dupa implantarea balonului gol, acesta este umplut cu aer sau ser fiziologic, avand capacitatea intre 400 si 700ml. Ulterior, balonul este deconectat si lasat sa pluteasca in stomac pe o perioada de sase luni. Nu poate sa iasa, nici sa treaca de duoden.  Toata procedura se realizeaza sub anestezie generala iar pacientul poate fi externat in aceeasi zi sau a doua zi, in functie de starea generala a sa. Dupa cele sase luni in care pacientul isi insuseste noul stil alimentar, balonul se goleste, serul fiind aspirat prin canalul endoscopului, se desumfla si apoi se extrage din stomac tot pe cale endoscopica, procedura care dureaza 15 minute. Bineinteles, exista si contraindicatii locale precum ulcer gastric sau gasrita severa dar si generale (ciroza hepatica, boli inflamatorii intestinale etc.)

 

De ce si cat slabesti in urma implantarii balonului gastric?

Balonul gastric ocupa o mare parte din stomac (aprape doua treimi din capacitatea stomacului), astfel incat pacientul se satura cu o cantitate mai mica de alimente. Urmandu-se regimul alimentar recomandat, controlul portiilor si exercitiul fizic, pacientul poate slabi pana la 25 de kilograme in doar sase luni. Continuarea pierderii in greutate ulterior extractie balonul depinde de capacitatea pacientului de a-si insusi un stil de viata sanatos.

Multi oameni au nevoie de o perioada de adaptare dupa inserarea balonului gastric in stomac, trecand gradual de la o alimentatie bazata pe lichide, la semi-solide si, ulterior, la alimentatia normala formata din trei mese pricipale luate in portii mici si gustari. Se trece la un regim alimentar bazat pe salate, fructe si ale alimente cu indice glicemic scazut precum leguminoasele si cerealele integrale. Se adauga proteine din carne de pasare si peste, dar si tofu. De regula, produsele lactate se consuma in moderatie iar grasimile rele si zaharul rafinat trebuie evitate sau consumate numai in cantitati mici.

Pacientii carora li s-a inserat un balon gastric in stomac sunt incurajati sa manance lent, sa mestece foarte bine fiecare imbucatura inainte de ingerare. Pe langa controlul portiilor, se recomanda ca pacientii sa nu manance pana la refuz. Daca se prezinta reflux, arsuri la stomac, eructatii si balonare, masa se incheie imediat. De asemenea, se evita consumul de apa in timpul mesei, putandu-se lua inghitituri mici dupa masa pentru a ‘clati’ balonul. Cafeaua tare, alcool si bauturile acidulate se evita in aceasta perioada.

Desi anumite sporturi sunt interzise pe perioada purtarii balonului gastric (scuba divind, boxul, sporturile extreme etc), activitatea fizica este incurajata si reprezinta o componenta esentiala a succesului acestei proceduri. Se recomanda in special mersul pe jos, joggingul sau alte forme de exercitii fizice, 30-45 de minute pe zi, cinci zile pe saptamana. Toate aceste aspecte legate de nutritie si exercitiu fizic vor fi discutate post-operatie si vi sunt indicate de catre medic.

 

Cui se recomanda balonul gastric?

Cele mai bune rezultate le obtin pacientii cu valori ale indicelui de masa corporala intre 30-40, dar nu trebuie sa ajungi obez pentru a te informa sau cere aceasta procedura, balonul gastric putand fi recomandat chiar si in cazul supraponderabilitatii. Spre deosebire de interventiile chirurgicale ale obezitatii, te poti califica pentru aceasta procedura daca ai un IMC intre 27 si 40.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.