zoot

Arancini: bilute de orez prajit cu mozzarella

Un aperitiv apetisant, originar din Sicilia, pe care-l poti servi cu sos sau cu o salata de sezon. Bilutele modelate din orez gatit si umplute cu ce ai la indemana, se captusesc cu pesmet si se prajesc in ulei incins. Se recomanda folosirea unui orez cu bob lung insa nu este neaparat necesar. Daca ai pilaf ramas din ziua precedenta, poti lucra si orez gatit rece.

Arancini bilute de orez prajit cu mozzarella

 

Ingrediente:

  • 500g orez risotto
  • 2l de supa concentrata de legume
  • 70g de parmezan ras
  • 150g mozzarella, scursa si tocata
  • 100g cascaval ras
  • 150g faina alba
  • 3 oua batute
  • 300g pesmet
  • 150g rosii uscate, tocate marunt
  • 1 ceapa alba, tocata marunt
  • 175ml de vin alb
  • Zeama proaspat stoarsa din jumatate de lamaie
  • ½ lingurita oregano uscat
  • Sare si piper, dupa gust
  • Ulei pentru gatit

BILUTE DE OREZ PRAJIT

Toaca ceapa alba si caleste-o in 2 linguri de ulei pana se inmoaie si devine translucida. Adauga orezul si amesteca pentru cateva minute. Toarna vinul si lasa-l sa fiarba pentru cateva minute, amestecand periodic in tigaie. Adauga cate o cana de supa concentrata de legume, amestecand si asteptand ca lichidul sa fie complet absorbit de orez pana sa adaugi urmatoarea cana. Continua pana cand orezul este perfect gatit (15-20 de minute).

Adauga parmezanul ras si zeama de lamaie, asezoneaza cu sare si piper si asteapta sa se raceasca pentru a putea modela bilute.

Amesteca mozzarella, cascavalul, rosiile tocate, mirodeniile si zeama de lamaie intr-un bol.

Ia cate o lingura din compozitia de orez si intinde-o usor in palma usor umezita. Adauga putin din umplutura de branza, infasoara capetele si da o forma perfect rotunda bilutei.  Fiecare biluta de orez se da prin faina, apoi prin ou batut si, la final, prin pesmet pana se captuseste complet. Da-le deoparte.

Incinge uleiul de gatit intr-o tigaie adanca si prajeste bilutele de orez prajit pentru timp de 8 minute, pana cand se rumenesc frumos. Transfera-le, cu ajutorul unei spatule, pe un servet de bucatarie din hartie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.