zoot

(Aproape) totul despre marinatele pentru fripturi

Marinate pentru fripturi

Marinata fragezeste si da o aroma aparte carnii, fiind folosita in bucatariile din intreaga lume. Poti folosi o marinata pentru un timp mai scurt pentru a da o aroma usoara preparatului sau poti folosi marinate pentru a impregna puternic carnea.

Gasesti trei componente principale intr-o marinata: acid sau enzime, grasimi si condimente.

Daca nu stii in ce proportie sa le amesteci, mizeaza intotdeauna pe formula:

  • 1 parte acid sau enzime. Acidul este fundatia gustului si inmoaie carnea. Poti alege dintre: otet, vin, lapte, iaurt sau suc de fructe.
  • 3 parti grasimi. Uleiul potenteaza gustul si previne lipirea carnii de fundul tigaii. Poti alege dintre ulei de masline, de trufe, de susan, de migdale sau maioneza.
  • Aici alegerile sunt nelimitate. Poti alege dintre: ierburi uscate sau proaspete, condimente, usturoi, ceapa, ghimbir etc.

Cat se marineaza carnea? Chiar daca carnea se bucura de o aroma mai intensa atunci cand este tinuta la marinat pentru mai mult timp, te poti bucura de o friptura din carne marinata si intr-un timp mai scurt:

  • Fructe de mare: 20-30 de minute
  • Legume: 30 de minute
  • Pui si porc: 3-12 ore
  • Carne de vita si miel: 3-24 ore

Retine!

  • Foloseste intotdeauna un recipient nereactiv din otel inoxidabil, sticla sau pungi din plastic cu inchidere ermetica. Nu folosi recipiente din aluminiu. Aluminiul reactioneaza cu acidul si poate schimba culoarea si gustul carnii.
  • Da la frigider carnea marina intr-un recipient cu inchidere ermetica.
  • Intoarce carnea cel putin o data in timp ce se marineaza.
  • Marinatele din otet si citrice sunt mai puternice si tind sa inmoaie carnea mai repede decat marinatele din maioneza.
  • Nu folosi prea multa sare. Sarea usuca carnea. Asezoneaza cu sare inainte de a gati.
  • Nu sterge excesul de marinata.
  • Nu folosi resturile de marinada ca sos.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.