zoot

Apple butter: un alt fel de gem de mere

Apple butter sau sosul de gem este o dulceata de mere de care nu te vei mai satura! Intinde-l pe o felie de paine toast, peste biscutii din faina de migdale sau toarna-l peste inghetata, terci din cereale, clatite sau negrese. Un deliciu!

Apple butter sos de mere

Ingrediente:

  • 5 mere mari
  • ¼ cana de zahar brun
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • ½ cana de apa
  • 1 varf de cutit de sare
  • Condimente: 1 bat de scortisoara, cateva cuisoare si o stea anason

Pregatim merele:

Alege cele mai gustoase mere pe care le gasesti. In aceasta reteta vom folosi cinci mere mari din care vom obtine cam doua cani de apple butter. Le curatam de coaja cu ajutorul unui peeler de legume, le indepartam cotorul si le tocam in bucati mari.

Pregatim sosul de mere:

Gatim merele pana se inmoaie si incep sa se desprinda. Ulterior, se pot pasa cu un zdrobitor de cartofi, dintr-acela pe care-l folosesti la piure sau, daca doresti o textura fina si uniforma, ii poti pasa cu ajutorul unui blender manual. Doar asteapta putin sa se raceasca pentru a te arde.

Gusta sosul si vezi daca este suficient de duce. Retine ca-l vom reduce pe foc la pasul urmator asa ca aromele se vor intensifica. Intotdeauna poti sa adaugi mai mult zahar pe final.

Gatim sosul de mere:

Aici este parte interesanta a apple butter-ului. Sosul se toarna intr-o tigaie inalta cu strat anti-aderent si se gateste la foc foarte mic, fara capac (ca lichidul sa se poata evapora) amestecandu-se periodic pentru a nu se prinde de tigaie. Tot acum se condimenteaza cu un bat de scortisoara, cateva cuisoare si o stea anason.

Pe masura ce se gateste, sosul se ingroasa si isi schimba culoarea din galben intr-un maro rosiatic. Mai gusta-l din cand in cand. Poti adauga zahar daca nu este suficient de dulce sau poti scoate condimentele daca aromele ti se par prea intense.

In functie de cantitatea si tipul de mere folosite, dulceata se gateste in aproximativ 2-3 ore. Toarna o picatura de dulceata de mere pe o farfurie intinsa, alba. Daca isi pastreaza forma pentru cateva secunde, dulceata este gata.

Cand este gata, ia tigaia de pe foc si lasa-l sa se raceasca. Transfera-l in borcane cu inchidere ermetica, tip Mason Jar si pastreaza la rece, in frigider, pana la o saptamana.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.