Aperitive de post foarte gustoase

  •  
  •  

Cauti aperitive de post? Iata ce le poti servi invitatilor tai cand esti in post. De la chipsuri la salate si pate-uri, venim cu cateva propuneri care-ti vor usura alegerea.

Chipsuri din cartofi dulci

Chipsuri din cartofi dulci

Ai pofta de rontait chipsuri crocante dar te temi de calorii? Fa-ti o portie de chipsuri din cartofi dulci si asteapta-te sa ramai uimita. Un un gust usor dulce, o textura extra crocanta si-i poti condimenta de fiecare data altfel.

Va fi o placere sa-i redescoperi.

In plus, nu cer decat un strop de ulei de masline si un praf de sare, fara surplusul de calorii!

  • 2 cartofi dulci (aprox. 150g fiecare)
  • 2 linguri de ulei de masline (30ml)
  • ¼ lingurita sare roz
  • Optional: pudra de chili, boia dulce, pudra de usturoi, piper negru etc

Aperitive de post: chipsuri din cartofi dulci

Preincalzeste cuptorul la 120 C si aseaza raftul in centrul aragazului.

Spala bine cartofii si sterge-I cu un servet de bucatarie. Optional, ii poti curata de coaja.

Desi iti recomandam sa folosesti o mandolina pentru a obtine felii subtiri si egale, poti taia cartofii cu un cutit foarte ascutit sau cu un peeler de legume. Cu acesta din urma obtii feliute foarte subtiri si crocante dar nu egale. Portiunile mai groase nu se vor coace la fel. Desi nu vor fi la fel de crocante, raman gustari delicioase.

Aseaza o foaie de copt peste o tava de cuptor si raspandeste feliile de cartofi dulci.

Toarna peste chipsuri doua linguri de ulei de masline, sare si condimente dupa gust. Amesteca-i bine si raspandeste-i pe un singur strat.

Da tava la cuptor pentru aproximativ 2 ore la foc foarte mic. La jumatatea timpilor de gatire, intoarce chipsurile pe partea cealalta.

Cand au ajuns la textura dorita, toarna chipsurile intr-un castron si lasa-i sa se raceasca cel putin 10 minute dupa care ii poti servi. Sunt aperitive de post pe care le poti servi alaturi de o bere rece.

 

Inele de ceapa

Iata o alta propunere de aperitive de post, de aceasta data cu ingrediente care se regasesc in orice bucatarie: inele de ceapa crocante. Le poti servi pe post de snack, insa ai grija sa nu exagerezi ca se pot dovedi a fi adevarate bombe calorice consumate in exces.

Retete de post inele de ceapa

  • 2 cepe de dimensiune medie
  • 1 cana cu lapte / lapte de soia (daca tii post)
  • 5/6 linguri de faina integrala sau pesmet
  • o ceasca de ulei pentru prajit
  • sare dupa gust
  • 1 ou (daca nu tii post / daca tii post vei renunta la el)

Aperitiv de post: Inele de ceapa

Retete de post inele de ceapa 2

Este un aperitiv de post simplu de facut.

Vei incepe prin a curata ceapa si a o taia felii rotunde de circa 3mm.

Rondelele de desprind din fiecare felie in parte, pe rand. Continua procedeul pana ai obtinut o farfuri intreaga de rondele.

Pune laptele intr-un bol adanc si adauga treptat faina, amestecand cu un tel pana obtii o compozitie omogena la fel ca in cazul compozitiei de clatite. Depinde de tine cat de gros vrei sa il faci.

Retete de post inele de ceapa 3

Vei lua pe rand rondelele si le vei inmuia in aceasta compozitie (daca ti se pare prea subtire sau vrei sa iasa mai crocante le poti trece si prin pesmet) si apoi prajeste-le intr-o tigatie cu ulei incins.

Dupa ce le scoti din tigatie le vei lasa sa se scurga de ulei pe un servetel sau hartie absorbanta speciala.

 

Chipsuri din kale

Chipsuri din frunze de kale

Iata o varianta sanatoasa de chipsuri crocante, teribil de gustoase! Chipsurile din frunza de kale reprezinta o sursa pretioasa de micronutrienti, prietenosi cu silueta, tocmai bune pentru a fi savurate intr-o seara de vineri, in timp ce urmaresti serialul preferat.

In loc sa-ti suprimi poftele, rontaie chipsuri din kale fara nicio urma de vinovatie!

  • 1 legatura frunze de kale
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 lingurita de sare

Aperitiv de post: Chipsuri din kale

Cum se fac chipsurie din frunze de kale

Preincalzeste cuptorul la 175 grade C. Aseaza o foaie de copt peste o tava de cuptor.

Spala frunzele de kale si indeparteaza excesul de apa cu un servet de bucatarie prin tapotare. Lasa frunzele la uscat pe un prosop sau foloseste uscatorul de salata. Este foarte important ca frunzele sa fie perfect uscate.

Taie frunzele in bucati de dimensiunea unei imbucaturi, stropeste-le cu ulei si asezoneaza-le cu sare. Aseaza-le pe hartia de copt intr-un singur strat si da tava la cuptor pana se rumenesc frumos, timp de 10-15 minute.

Chipsurile se consuma imediat dupa ce s-au racit.

Desi ti-am prezentat o reteta simpla, poti fi creativa, incercand diferite topping-uri si condimente:

  • Piper negru, fulgi de chili, curry pentru o aroma picanta.
  • Boia dulce, praf de usturoi, experimenteaza cu aromele.
  • Parmezan ras sau fulgi de drojdie inactiva pentru a le da un gust de branza.
  • Sos de soia, mustar, pesto etc.

Pasta de masline Tapenade

Aperitive de post din masline

Un aperitiv provensal reuneste cele mai sarate ingrediente pe care ti le poti imagina si reuseste sa te surprinda prin textura unei paste.

In mod traditional, tapenade este facuta din masline negre si mici, variantele moderne introduc si maslinele verzi, ba chiar exista variante fructate care introduc rosiile uscate si busuiocul in reteta.

Bineinteles, gustul tapenadei este influentat de sortimentul de masline folosite.

Din pasta de masline Tapenade nu lipsesc caperele si ansoa, desi preparatul final nu ar trebui sa aiba un gust pronuntat de peste. Nici condimentele folosite n-au rolul de a influenta categoric gustul final, ci doar de a completa gustul sarat.

Poti alege dintre usturoi zdrobit, cimbru uscat, patrunjel proaspat si zeama de lamaie.

  • 200g de masline negre intregi, de preferat nicoise sau kalamata
  • 3 linguri de capere sarate, clatite si scurse
  • 2 fileuri de ansoa
  • 1 catel mic de usturoi zdrobit
  • Cimbru
  • Zeama de lamaie
  • 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin

Aperitiv de post: pasta de masline Tapenade

Alege masline cu samburi, zdrobeste-le cu mana pe blatul de lucru pentru a putea scoate samburele cu usurinta. In functie de textura dorita, le poti toca marunt la cutit sau le poti transforma intr-o pasta in blender.

Acelasi tratament suporta si caperele care, ulterior, sunt amestecate cu maslinele si frecate cu ulei pentru a se obtine o pasta.

Aceasta este cea mai simpla varianta de tapenade iar de aici incolo poti experimenta cu gustul. Toaca marunt fileurile de ansoa si introdu-le in compozitie. Zdrobeste usutoriul si foloseste numai cat ai nevoie. Potriveste cu cimbru si neutralizeaza gustul cu zeama de lamaie.

Pasta de masline se acopera cu o folie de alimente si se da la rece timp de cateva ore inainte de a servi. Inainte de servire, se aduce la temperatura camerei si se intinde pe tartine.

Daca ti-a mai ramas ceva din acest aperitiv de post, pastreaz-o in frigider, intr-un recipient inchis ermetic, acoperita de un strat subtire de ulei de masline.

Vezi si:

 

Tartine cu pasta de mazare

Tartine cu pasta de mazare

Pentru momentele in care primesti acei musafiri pretentiosi care nici nu se ating de carne, trebuie sa fii pregatita cu cateva idei de aperitive care sa le tempereze pofta de mancare pana servesti primul fel de mancare.

Iti propunem tartinele cu pasta de mazare.

Pasta de mazare, cu al sau gust bogat si textura cremoasa, se intinde perfect pe felia de paine rumenita, este hipocalorica si bogata in proteine si fibre. Nici macar nu trebuie sa astepti musafiri pentru a o incerca.

Constituie o excelenta gustare intre mesele principale sau se poate servi si la micul dejun.

  • 1 conserva de mazare (400g)
  • 2-3 catei de usturoi, zdrobiti
  • 4 linguri de ulei de masline
  • ½ legatura de patrunjel tocate marunt
  • Cateva fire de busuioc tocate marunt
  • Sare si piper proaspat macinat, dupa gust

Aperitiv de post: Tartine cu pasta de mazare

Introdu feliile de paine in toaster sau da-le la cuptor sa se rumeneasca frumos.

Clateste bine mazarea si da-o la fiert intr-o olicica cu apa si sare. Dupa primul clocot, se ia oala de pe foc si se toarna mazarea intr-o strecuratoare pentru a se scurge.

*** Se pastreaza o ceasca din zeama in care a fiert mazarea in caz ca este nevoie sa subtiezi compozitia ulterior.

Se toarna mazarea oparita in blender, se adauga cateii de usturoi zdrobiti, ulei de masline, patrunjelul si busuiocul. Se pulseaza de cateva ori pana se omogenizeaza bine. Se potriveste cu sare si piper proaspat macinat si se mai pulseaza inca o data.

Se gusta si se mai adauga sare sau piper daca este nevoie.

Daca compozitia este prea uscata, se poate adauga treptat, cate 1-2 lingurite din zeama in care a fiert mazarea si pe care ai oprit-o anterior. La finalul procesarii, trebuie sa fii multumita de textura si gust.

Se taie fiecare felie de paine in doua si se unge cu o lingurita din pasta de mazare. Se poate orna cu piper proaspat macinat, frunze de patrunjel, frunze de busuioc sau cate boabe de mazare fierte.

Tartinele cu pasta de mazare se servesc ca aperitive de post reci.

 

Tartine cu fasole batuta

Apertive de post fasole batuta

O altfel de fasole batuta! Hai s-o numim ‘hummus alb’! Renunta la prajeala din ceapa, optandu-se pentru o garnisire cu cateva linguri de ulei de masline.

O poti transforma intr-o reteta rapida, daca optezi pentru boabe de fasole la cutie, prefierte. Atat gustul cat si textura poate fi modificata oricand, in functie de preferinte.

  • 300g fasole alba, uscata
  • 80ml ulei de masline
  • 3-4 linguri de tahini (pasta de susan)
  • 1-2 linguri de zeama de lamaie
  • 1-2 catei de usturoi
  • Sare si piper, dupa gust

Aperitiv de post: Tartine cu fasole batuta

Lasa boabele de fasole la inmuiat, peste noapte.

Adauga-le intr-o oala si toarna apa cat sa le acopere 2-3 degete. Dupa primul clocot, adauga sarea si continua sa fierbi la foc mic timp de 40 de minute, pana cand boabele se inmoaie si pot fi zdrobite usor intre degetul mare si aratator.

Ca boabele sa se inmoaie mai repede, adauga 1-2 linguri de ulei de masline in apa de fiert.

Dupa ce boabele de fasole s-au fiert, scurge apa in care au fiert insa pastreaz-o.

Toarna boabele de fasole intr-un blender, adauga uleiul de masline, pasta de tahini, catelul de usturoi, sare si piper. Pulseaza de cateva ori.

Gusta si potriveste de sare si piper. Daca nu esti multumita de consistenta, poti adauga din zeama in care au fiert boabele pentru a subtia compozitia iar daca doresti sa fie mai cremoasa, mai poti adauga ulei de masline.

Iata: aperitive de post, simple si rapide.

 

Aperitive de post: Falafel

Reteta falafel chiftelute din naut

Aceste chiftelute din naut, cunoscute sub denumirea de Falafel sunt foarte populare in Orientul Mijlociu. Se gasesc in fast-food-uri, restaurante si se servesc alaturi de legume proaspete, sos de iaurt sau pasta tahini.

Vegetarienii si cei care tin post se vor indragosti imediat de acest preparat satios

  • 1 cutie de naut 400g, clatit si scurs
  • 1 ceapa rosie, tocata fin
  • 2 linguri de faina alba (pentru a ingrosa compozitia)
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • 1 mana de patrunjel tocat
  • ½ lingurita de chimen macinat
  • ½ lingurita de coriandru macinat
  • ½ pudra de ardei iute

Aperitiv de post: Falafel

Nautul se pune la hidratat, in apa, cu 24h inainte. A doua zi se scurge de apa si se curata de coaja (daca nu vrei sa astepti atat de mult timp pentru hidratare, alege naut la cutie). Se fierbe cu sare si o jumatate de lingurita de bicarbonat timp de 30 de minute.

Nautul, ceapa, usturoiul si condimentele se pun in blender si se paseaza pana se obtine o compozitie omogena. Daca compozitia este prea moale, se poate ingrosa cu faina. Mai potriveste de sare dupa gust si lasa la frigider timp de o ora sa se odihneasca.

Scoate compozitia de la rece si formeaza din ea bilute. Bilutele se prajesc in ulei de floarea soarelui incins, timp de 4-5 minute in care se intorc pe toate partile. Cand s-au rumenit se scot si se aseaza pe hartie absorbanta pentru a trage uleiul.

Chiftelutele din naut (falafel) se pot servi atat calde cat si reci.

Bulete de cartofi

Bulete din cascaval si cartofi

Unii aleg sa le faca de la zero, incepand cu fierberea cartofilor si zdrobirea acestora ca pentru piure. Altii aleg sa foloseasca resturile de piure din ziua anterioara si sa treaca direct la urmatorul pas, modelarea si prajirea parjoalelor.

Indiferent de situatia in care te regasesti, aceste aperitive de post sunt delicioase, atat calde cat si reci, alaturi de o salata verde sau sosul preferat.

  • 600g cartofi
  • 100g miez de paine, inmuiat in apa (sau lapte) si stors
  • 2 oua (sau echivalentul in seminte de in gelifiate)
  • 1 ceapa alba, tocata marunt
  • 1 morcov, ras
  • 1-2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 100g pesmet
  • 1-2 linguri de faina
  • 1 legatura de patrunjel, tocat marunt
  • Sare si piper, dupa gust
  • Ulei pentru prajit

Aperitiv de post: bulete de cartofi

Cartofii se spala bine pentru a indeparta murdaria de pe coaja si se aseaza intr-o oala. Se umple apa cu apa cat sa-i acopere cu cateva degete si se da pe foc. Cand apa a dat in clocot, se sareaza. Se lasa la fiert pana sunt usor de patruns cu o scobitoare.

Dupa ce s-au fiert, se indeparteaza cu o paleta si se lasa la racit. Se indeparteaza coaja cartofilor si se zdrobesc ca pentru piure.

In aceasta compozitie se adauga restul ingredientelor: ouale batute, miezul de paine, inmuiat in apa si stors, ceapa tocata fin, catelul de usturoi zdrobit, morcovul ras si verdeata tocata. Se potriveste cu sare si piper, dupa gust.

Se omogenizeaza bine toate ingredientele si, daca compozitia este inca lipicioasa si se nu se pot forma parjoalele, se adauga 1-2 linguri de faina cat sa nu se mai lipeasca de degete.

Se pune uleiul la incins intr-o tigaie adanca. Se modeleaza parjoalele, se trec prin pesmet si se pun la prajit in tigaie pana se rumenesc pe ambele parti.

Parjoalele de cartofi se scot pe un platou pe care ai asezat un servet de bucatarie din hartie care are rolul de a absorbi excesul de ulei.

Parjoalele de cartofi se servesc caldute, alaturi de sosul preferat.

 

Salata de ‘boeuf’ de post

Salata de boeuf reteta vegetariana

Pentru ca suntem in post, ne-am gandit sa adaptam clasica reteta de salata de boeuf acestei perioade, fara a renunta la gustul sau delicios! Bineinteles ca vom exclude vita (sau orice alt tip de carne) si vom inlocui maioneza din oua cu cea vegetala, din comert sau preparata acasa. In rest, pastram aceleasi proportii si ne bucuram de o salata vegana, cu mai putine calorii.

Salata de boef de post este o reteta simpla, cu care nu poti da gres. O poti servi in familie sau ca aperitiv musafirilor in timpul posturilor de Paste sau Craciun. Iata cat de simplu se prepara:

Ingrediente:

  • 5-6 cartofii medii (aproximativ 1kg)
  • O cana de mazare prefiarta (la cutie)
  • 3 morcovi
  • 4 castraveti murati ( sau 2 castraveti murati si 2 gogosari murati)
  • O ceasca de maioneza vegetala (2 lingurite de mustar, ulei si zeama de lamaie)
  • Sare si piper dupa gust

Aperitiv de post: salata de boeuf de post

Se spala bine cartofii si se pun (cu coaja) la fiert intr-o oala cu apa rece si sare. Se curata morcovii si se pun la fiert separat intr-un ibric.

Mazarea, daca este prefiarta, nu este necesar decat sa o oparesti in apa clocotita timp de 3-5 minute. Altfel, fierbe-o in apa cu sare pana cand bobul este perfect gatit.

Dupa ce ai pus legumele la fiert te poti ocupa de muraturi. Castravetii se feliaza pe lung in 4-5 felii apoi in fasii. Se toaca cubulete si se rastoarna intr-un bol adanc.

Dupa ce legumele s-au fiert (introdu o scobitoare sau o furculita pentru a verifica daca cartofii sunt fierti corect), se scurg bine de apa si se lasa la racit.

Se indeparteaza coaja cartofilor, se feliaza si se taie cubulete. La fel si morcovii. Se toarna in bolul adanc.

Se adauga mazarea fiarta si se amesteca toate legumele cu o ceasca de maioneza vegetala. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Exista numeroase moduri in care poti prezenta salata de ‘boeuf’ invitatilor sau familiei tale. Pentru un efect vizual placut, foloseste o inel de prajituri pentru a-i da o forma rotunda si orneaza cu frunze de patrunjel sau germeni de grau.

Stii si alte aperitive de post? Impartaseste-le cu noi intr-un mesaj, mai jos.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro