zoot

Apa cu lamaie: intre mit si realitate

O bautura ieftina, incredibil de sanatoasa, usor de preparat si cu foarte multe beneficii, pentru piele, digestie, detoxifiere, slabire si inca multe mai putem spune despre miraculoasa apa cu lamaie.

Apa cu lamaie a devenit o bautura populara dimineata, din moment ce a fost relatat ca ajuta la imbunatatirea starii de spirit, nivelului de energie, refacerea sistemul imunitar si imbunatatirea functiei metabolice. Lamaile au fost folosite de secole si au fost apreciate in trecut pentru tratarea scorbutului, o afectiune rara care se poate dezvolta ca urmare a insuficientei de vitamina C (acid ascorbic).

Acest articol bazat pe dovezi stiintifice va explora atat beneficiile cat si miturile despre apa cu lamaie.

Apa cu lamaie: beneficii pentru  sanatate

Apa cu lamaie

Pentru a prepara un pahar cu apa cu lamaie aveti nevoie de un pahar cu apa rece sau calda, dupa preferinte si zeama de la o jumatate de lamaie. Acesta va contine:

 • Calorii:9;
 • Zaharuri:Mai putin de 1 gram;
 • Vitamina C:25% din DZR;
 • Folati:1% din DZR;
 • Potasiul:1% din DZR;

DZR- doza zilnica recomandata

Sucul de lamaie ofera, de asemenea, o portie sanatoasa de potasiumagneziu si cupru. Valoarea nutritiva exacta depinde de cat de mult suc de lamaie adaugati, precum si orice alte ingrediente.

Apa cu lamaie contine si alte substante benefice, este o sursa de compusi vegetali numiti flavonoizi,  care au proprietati antioxidante si ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor.

Flavonoizii din fructele citrice sunt adesea legati de beneficii pentru circulatia sangelui, sensibilitatea la insulina si alte aspecte ale sanatatii metabolice.

Apa cu lamaie ajuta la tratarea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt formatiuni minerale solide care se colecteaza in rinichi.

Cel mai des pietrele sunt constituite din oxalat de calciu, iar pentru tratatament in mod obisnuit se foloseste un compus numit citrat. Cresterea cantitatii de citrat in urina se crede ca ar preveni legarea calciului cu alti compusi si formarea pietrelor.

Pe scurt, citratul restabileste capacitatea urinei de a preveni formarea pietrelor.

Apa cu lamaie contine cantitati mari de citrat, iar numeroase studii umane au demonstrat ca aceasta ajuta cu succes tratarea pietrelor la rinichi.

Cel mai eficient este atunci cand apa cu lamaie e utilizata impreuna cu un supliment de citrat de potasiu. Cu toate acestea, apa cu lamaie poate fi o alternativa buna pentru cei care nu tolereaza citratul de potasiu ca prima linie de tratament.

Apa cu lamaie are beneficii asemeni apei obisnuite

Apa cu lamaie este apa cu un pic de lamaie adaugata, ceea ce inseamna ca are toate beneficiile apei obisnuite.

Consumul de mai multa apa este cunoscut ca are beneficii pentru:

 • Pierderea ingreutate: Creste senzatia de plenitudine si accelereaza usor metabolismul;
 • Sanatatea mintala:Optimizeaza starea de spirit si memoria;
 • Sanatatea digestiva:Ajuta la ameliorarea constipatiei;
 • Performanta sportiva:Imbunatateste performanta in timpul activitatii fizice.

Mituri despre apa cu lamaie

 • Fibrele ce le contine va va ajuta sa pierdeti in greutate

Lamaile contin un tip de fibra numita pectina, care ajuta la reducerea apetitului si la micsorarea aportului de calorii. Cu toate acestea, apa cu lamaie este practic filtrata, sucul de lamaie puternic diluat contine doar urme de pectina.

Nu exista nici o dovada ca apa cu lamaie are mai multe beneficii pentru pierderea in greutate decat apa obisnuita.

 • Alcalinizeaza corpul

Conform sustinatorilor dietei alcaline, alimentele lasa o „cenusa“ in urma prelucrarii in organismul dvs., care ar influenteaza pH-ul corpului spre acid sau alcalin.

Apa cu lamaie este declarat a fi alcalinizanta. Insa, nici pH-ul sangelui, nici al celulelor nu poate fi modificat prin ceea ce mananci.

 • Combate cancerul

Aceasta afirmatie a aparut din mitul dietei alcaline si este construita pe premisa ca celulele canceroase nu se pot dezvolta intr-un mediu alcalin.

In timp ce celulele canceroase prefera celulele din jurul lor sa fie acide, studiile arata ca acestea se pot dezvolta, de asemenea si in medii alcaline. Ele isi pot crea propriul mediu acid si de pe urma consumului de alimente alcalinizante.

 • Are efect diuretic

Acest lucru poate fi adevarat intr-o mica masura, dar este atat de inselator, incat merita mentionat.

Orice aliment care contine potasiu poate creste potential diureza – ceea ce inseamna ca, practic, toate fructele, legumele, carnea si produsele lactate impreuna cu consumul de apa multa vor stimula procesul de diureza.

Concluzie:

Apa cu lamaie este o bautura sanatoasa, care poate adauga o cantitate de vitamina C la dieta ta. Este o alternativa la apa simpla, care are mai multe beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, daca mananci deja o multime de fructe si legume si bei multe lichide, atunci apa cu lamaie nu-ti va aduce beneficii nutritive in plus. Ar trebui sa o bei pentru gust, mai degraba decat pentru beneficiile pentru sanatate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.