zoot

Apa alcalina: intre mit si realitate

Se pare ca cel mai important nutrient pentru corpul nostru este apa. Esentiala pentru viata si nu intamplator cand se cauta viata pe alte planete, se cauta apa. Dincolo de optiunile de baza: apa de la robinet si apa imbuteliata, exista un nou tip de apa, care e la moda acum – apa alcalina.

Comercializata ca o alternativa mai putin acida la apa obisnuita, apa alcalina este considerata foarte benefica pentru sanatate. Dar oare este adevarat tot ce se spune?  Acest articol va prezinta tot ce trebuie sa stiti despre apa alcalina, inclusiv cercetarile care stau in spatele mentiunilor sale legate de sanatate.

Ce este apa alcalina?

Apa alcalina

Apa alcalina are un pH usor mai mare decat apa de la robinet.

Valoarea pH-ului masoara aciditatea pe o scara de la 0 la 14, zero fiind complet acid si 14 fiind complet alcalin. 7 este considerat pH neutru. Apa alcalina are un pH mai mare de 7, iar unele marci au chiar un pH de 8, 9 sau chiar mai mare.

Exista doua moduri principale prin care se obtine apa alcalina:

  • Ionizarea / Electroliza: se face la aparate speciale;
  • Adaugarea deminerale si alte ingrediente alcaline: apa minerala, care preia minerale precum potasiu si calciu din roci, poate fi in mod natural alcalina. Alternativ, pot fi adaugate ingrediente alcaline, cum ar fi bicarbonatul.

Conteaza pH-ul apei?

Da, pH-ul apei intr-adevar conteaza. Diferite parti ale corpului au pH-uri diferite:

  • Sange:pH-ul sanguin normal, este usor alcalin, intre 7,38 si 7,42;
  • Stomac:Stomacul este zona cea mai acida a corpului, cu un pH variind 1.35-3.5. Acidul este necesar pentru a digera alimentele;
  • Urina:pH -ul urinei poate varia intr-adevar, de la 4.6 la 8.

Cand se vorbeste despre produsele alimentare cu impact asupra pH-ul corpului, atunci se are in vedere pH-ul sangelui.

pH-ul sangelui este aproape neutru, usor alcalin, insa datorita alimentatiei dezechilibrate, acesta foarte usor devine acid. Organismul are capacitatea de a echilibra pH-ul prin intermediul rinichilor si plamanilor. Insa daca alimentatia nesanatoasa devine o obisnuinta, atunci fortele organismului de a echilibra pH-ul se epuizeaza, iar mediul acid persistent favorizeaza dezvoltarea maladiilor.

Beneficiile consumului de apa alcalina

  • Hidrateaza organismul mai bine decat apa obisnuita

Un studiu in care au participat 38 de adulti tineri sanatosi, carora li s-a dat fie apa alcalina cu un pH de 10, fie apa normala timp de patru saptamani, a aratat urmatoarele rezultate: cei care au baut apa alcalina aveau sangele si urina alcalina si au fost mai bine hidratati decat cei care au baut apa normala.

  • Reduce osteoporoza si scade posibilitatea de fractura a oaselor

Ideea este ca, avand niveluri ridicate de acid in sange, oasele se demineralizeaza, survine osteoporoza si creste riscul de a face fracturi. Cel mai des se intalneste la femeile trecute de 50 ani.

Un studiu efectuat in 2010 a aratat ca in randul femeilor de peste 75 de ani , cele care au consumat mai putine alimente acidifiante, au avut o densitate osoasa mai mare.

Un alt studiu in care au fost implicate 30 de femei tinere ce au avut diete similare si au baut fie apa minerala alcalina, fie apa minerala nealcalina timp de patru saptamani a aratat markeri mai mici ai pierderii osoase la femeile ce au consumat apa alcalina.

  • Impiedica refluxul gastric

In urma unor cercetari s-a constatat ca apa alcalina cu un pH de 8,8 inactiveaza pepsina gastrica, aceasta fiind unul dintre principalii vinovati in boala de reflux gastroesofagian.

  • Ajuta in procesul de slabire

Organismul utilizeaza celule de grasime pentru a se apara de mediul acid din interior. Prin consumul de apa alcalina, corpul nu mai are nevoie de protectia oferita de celulele adipoase, iar o buna parte dintre acestea sunt supuse oxidarii si eliminate.

Alcalinizarea apei in conditii casnice

Cel mai simplu mod de a obtine apa alcalina este prin adaugarea de bicarbonat de sodiu la apa obisnuita. Un varf de cutit de bicarbonat de sodiu se adauga la un pahar de apa. Este indicat si folosirea unui indicator (procurat de la farmacie), pentru o precizie mai mare.

O mica remarca! Persoanele care au interdictie la alimente bogate in sodiu ar fi bine sa evite aceasta metoda, deoarece le-ar putea face rau.

O alta solutie ar fi stoarcerea sucului de la jumatate de lamaie in jumatate de litru de apa plata.

Sucul de lamaie este anionic si are pH acid, insa dispune de un ion in plus, iar in urma digestiei sale in organism se creaza mediu alcalin.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.