zoot

Amidonul din cartofi: pro si contra

Amidon de cartof 700

Amidonul este o substanta fara gust si miros, de culoare alba, produsa de toate plantele verzi. Amidonul din cartofi este, asa cum ii spune si numele, un amidon derivat din cartofi, folosit adesea pentru ingrosarea sosurilor, supelor sau tocanitelor.

Pro: ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange

Cele mai multe tipuri de amidon sanatos sunt incadrate in categoria amidon rezistent. Amidonul rezistent este capabil sa treaca prin sistemul digestiv fara sa fie modificat. Un studiu publicat in revista de specialitate Diabetic Medicine din 2010 arata ca amidonu rezistent poate imbunatati sensibilitatea la insulina in cazul pacientilor cu sindrom metabolic.

Contra: este lipsit de nutrienti

Spre deosebire de sursa din care este derivat, amidonul de cartofi nu contine cantitati semnificative de minerale sau vitamine. La nivel macro, regasim in acesta doar carbohidrati. O lingura de amidon de cartofi contine:

  • 40 calorii
  • 10g carbohidrati
  • 0g proteine
  • 0g grasimi
  • 0g fibre

Pro: nu contine gluten

Pentru toti cei care au dezvoltat o sensibilitate sau alergie la gluten, amidonul din cartofi este o alternativa de a gati fara gluten.

Contra: este bogat in carbohidrati

O lingura de amidon de cartofi vine cu 10g de carbohidrati, o cantitate insemnata pentru adeptii un stil de viata low-carb.

Pro: creste nivelul bacteriilor bune din intestin

Ca orice amidon rezistent, amidonul din cartofi actioneaza ca un prebiotic. Prebioticele hranesc bacteria buna din organism. Studiile arata ca efectele amidonului rezistent asupra sistemului digestiv rezulta in producerea de acizi grasi cu catena scurta in urma fermentarii din intestin.

Contra: poate fi modificat genetic

Amidonul de cartofi este alcauit din amiloza (20%) si amilopectina (80%). Prima este considerata partea nedorita caci incurajeaza gelifierea, motiv pentru care au fost conceputi cartofii modificati genetic care produc doar amilopectina.

Pro: este usor de utilizat

Se gateste foarte usor cu amidon de cartofi. Folosit in diferite preparate, amidonul are un gust neutru, o buna claritate, leaga bine si nu are tendinta sa faca cocoloase.

Diferenta dintre amidonul si faina din cartofi

Desi ambele provin din cartof, sunt lucruri total diferite. Amidonul se obtine printr-un  proces de extragere pe cand faina este, practic, cartof uscat si macinat. Au componente nutritionale si gusturi diferite si sunt folosite pentru lucruri diferite.

Amidon cartofi Faina cartofi
Obtinere Se extrage din cartof Cartoful este uscat si macinat
Gust Gust neutru Gust de cartof
Textura Fina Fina
Utilizare Patiserie / cofetarie si ca agent de ingrosare in bucatarie In combinatie cu alte fainuri pentru a inlocui faina de grau sau ca baza pentru panificatie si dulciuri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.