zoot

Amidonul de cartofi vs. amidonul de porumb

Amidon de cartofi

Doar cu cateva lingurite de amidon putem ingrosa supele, sosurile sau budincile, dandu-le consistenta pe care o dorim. Aceasta se transforma dintr-o consistenta apoasa intr-una cremoasa chiar sub ochii nostri. Amidonul absoarbe apa in prezenta caldurii, temperatura fiind catalistul care inlesneste ingrosarea preparatelor.

Cand vine vorba de amidon avem mai multe optiuni:

  • Amidon din cereale – faina de grau si amidonul de porumb sunt doua dintre cele mai intalnite tipuri. Ambele se gelatinizeaza la temperaturi mai inalte decat amidonul din radacinoase. Cu toate acestea, odata temperatura potrivita atinsa, ingrosarea se produce rapid. Contin o cantitate insemnata de grasimi si proteine care pot face sosurile sa capate un aspect mat, opac.
  • Amidon din radacinoase – amidonul de cartofi, tapioca sau arorut. Ingroasa preparatele la temperaturi mai scazute decat amidonul din cereale. Sosurile ingrosate cu amidon din radacinoase este mai lucios si are o textura mai translucida iar la gust se simt catifelate. Mai mult, amidonul din radacinoase are un gust neutru, mai putin pronuntat in preparatul final, fiind ideal pentru dulciuri preucum budincile. Este ideal sa le foloseste catre sfarsitul gatitului. Daca gatesti preparate care au nevoie de ingrosare la inceputul gatitului, indreapta-te catre amidonul din cereale.

Din punct de vedere nutritional, exista mici diferente intre amidonul de cartofi si amidonul de porumb:

  • 28g de amidon de porumb contin 107 calorii (100% provin din carbohidrati) iar 28g de amidon de cartofi contin 100 calorii (94% din carbohidrati, 5% din proteine si 1% din grasimi).
  • Amidonul de cartofi are un profil nutritional superior, in compozitia sa regasindu-se cantitati semnificative de minerale si vitamine (vitamina C, anumite vitamine din complexul B, magneziu, fosfor, potasiu etc)

In functie de nevoie tale poti alege sa ingrosi preparatul cu amidon de cartofi sau amidon de porumb.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.