zoot

Ai probleme cu banii? Posibil ca acestea sa fie o manifestare…

Ai probleme cu banii

Ai probleme cu banii?

Posibil ca acestea sa fie o manifestare a problemelor pe care le ai in relatiile interpersonale sau a problemelor de viata, in general – este concluzia la care a ajuns autoarea Suze Orman pe planificare financiara. Daca rezolvi problemele cu banii este posibil ca multe alte probleme din viata ta sa se rezolve de la sine.

Cercetatorii de la centrul NCWRR au gasit o corelatie puternica intre caracteristicile personale ale femeii si obiceiurile sale financiare. O femeie care este hotarata, deschisa la schimbare si optimista va face cele mai bune alegerei atunci cand vine vorba de bani. Pentru multe femei, banii au o incarcatura profund emotionala. Ei pot reprezenta putere, dragoste sau control in cazul relatiilor. Credintele noastre vis-a-vis de bani si atasamentele emotionale merg mana in mana cu felul in care obisnuim sa ne cheltuim banii.

Asa ca daca nu te regasesti acolo unde iti doresti din punct de vedere financiar, atunci ar trebui sa examinezi ceea ce te retine psihologic sa devii independenta financiar. Ai putea, de asemenea, sa iei in considerare cele 10 trucuri despre bani, propuse de catre financialplan.about.com:

  • Nu te baza pe altcineva cand vine vorba de securitatea financiara, pe parinti sau pe iubitul tau. Daca te educi din punct de vedere financiar si detii managementul banilor, vei fi perfect capabila de a te ingrji de propriile finante.
  • Administreaza-ti bugetul lunar astfel incat sa iti permiti acele lucruri mici care iti aduc placere.
  • Trebuie sa ai teluri ce tin de propriile finante, fie ca planuiesti o vacanta intr-o alta tara, vrei sa iti schimbi masina sau sa iti cumperi o locuinta. Noteaza-le pe o hartie si imparte fiecare tel major in mai multe teluri mici pe care le poti atinge cu usurinta.
  • Nu folosi banii ca pe o recompensa. Doar ca tu sa te simti mai bine. In lipsa unor teluri pe termen lung tinzi sa te recompensezi pe termen scurt, cheltuind bani pe lucruri neplanificate, de care nu ai neaparat nevoie, poate nici macar nu ti le doresti cu adevarat.
  • Respecta regula de aur in managementul finantelor: cheltuieste mai putin decat castigi. Pare o regula de bun simt, insa doar cheltuind mai mult decat castiga, oamenii se inglobeaza in datorii.
  • Deschideti un cont de economii pentru acele momente decisive in care vei avea nevoie de un surplus de resurse financiare: iti pierzi locul de munca, iti internezi o ruda in spital, ti se strica masina etc.
  • Implica-te activ in managementul finantelor in gospodaria ta.
  • Nu lasa ca frica sau grijirile in privinta banilor sa te opreasca din a investi.
  • Invata din greseli.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.