zoot

Afla mai multe despre fructul dragonului

Fructul dragonului este un fruct exotic si delicios, adesea considerat un „superaliment“ tropical. Indigen in America Centrala, dar cultivat cu succes in mai multe tari din Asia de Sud-Est, cum ar fi Thailanda si Vietnam, acesta este cunoscut sub numele de pitaya  si creste pe planta Hylocereus cactus. Exista atat pitaya dulce, cat si acru ce variaza ca forma si marime. In ceea ce priveste aspectul exterior, fructul dragon e putin mai mic decat un pepene galben si este acoperit cu cresteri de tepi largi. La deschidere, observati o textura asemanatoare fructului kiwi, insa de culoare alba sau mai rar, rosie, iar miezul este umplut cu seminte negre mici.

Fructul dragonului

Ce contine fructul dragonului?

100 g de fruct contine:

  • Calorii: 52;
  • Proteine: 1,1 grame;
  • Grasimi: 0,4 grame;
  • Carbohidrati: 11 grame;
  • Fibre: 3 grame;
  • Vitamina C: 34% din DZR;
  • Fier: 10,6% din DZR;
  • Tiamina: 2,7% din DZR;
  • Riboflavina: 2,9% din DZR.

DZR-doza zilnica recomandata

Fructul dragonului contine si multe tipuri de antioxidanti. Acestia sunt compusi care protejeaza celulele de moleculele instabile, numite radicali liberi, care sunt responsabili de cresterea riscului de boli cronice si imbatranirie precoce. Acestia sunt cativa dintre principalii antioxidanti continuti in miezul fructului:

  • Betalaine: pigmenti rosii care protejeaza LDL colesterolul de oxidare sau deteriorate;
  • Hydroxycinnamati:au activitate anti-cancer;
  • Flavonoide: fortifica sanatatea creierului si reduc riscul bolilor de

Beneficiile consumului de fructul dragonului

Beneficiile pentru sanatate sunt atribuite in principal antioxidantilor, vitaminelor si mineralelor, pe care fructul dragon le contine din abundenta. Multe dintre aceste calitati sanatoase sunt explicate mai jos.

Sistemul imunitar

Una dintre calitatile cele mai importante ale fructelor dragon, este capacitatea de a da un impuls serios sistemului de aparare al organismului. Nivelul ridicat de vitamina C, este una dintre cele mai puternice active ale sistemului imunitar care, de asemenea, stimuleaza activitatea altor antioxidanti din organism si in mod activ elimina radicalii liberi.

Sistemul cardiovascular

Pitaya are multe proprietati unice, una fiind ca, nu contine colesterol si aproape deloc grasimi nesanatoase. Prin reducerea cantitatii de colesterol din sange, scad sansele de a suferi de ateroscleroza, infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Digestia

Stim ca fibrele au o insemnatate mare pentru digestie, iar cel mai bun mod de a obtine fibre este prin consumul de fructe si legume. Fructul dragon contine fibre, care au rolul de a intensifica peristaltismul intestinal si de a evita constipatia.

Un alt beneficiu pentru sistemul digestiv se datoreaza oligozaharidelor, acestea functioneaza ca probiotice ce promoveaza dezvoltarea Lactobacililor si Bifidobacteriilor, care fac parte din flora intestinala sanatoasa si ajuta la absorbtia nutrientilor in tractul gastro-intestinal si prevenirea diareei.

Diabet zaharat

Un fruct intreg ofera doar 52 de calorii, astfel facandu-l o alegere buna pentru persoanele ce sunt la un regim low-glicemic, in comparatie cu merele sau bananele, care au un indice glicemic mai mare. Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca consumul acestui fruct contribuie la scaderea rezistentei la insulina, la subiectii cu diabet zaharat de tip II.

Cancer

Pe langa protectia antioxidanta datorata vitaminei C, fructul dragonului ofera, de asemenea, proprietati antioxidante si datorita carotenului, un alt component ce are calitati anti-cancerigene si de reducere a tumorilor.

Metabolism

Una dintre partile esentiale ale dietei este aportul de proteine. Proteinele sunt cele care fac corpul sa functioneze fara probleme, deoarece constituie parti intrinseci ale dintilor, parului, oaselor, organelor, vaselor sanguine si tesutului. Multe dintre proteinele dobandite din fructe, legume si carne sunt metabolizate de enzimele din organism si transformate in proteine utilizabile ce accelereaza repararea celulelor, maresc rezistenta fizica, intensifica metabolismul, ajuta la pierderea in greutate si la cresterea masei musculare. O doza importanta de proteine puteti obtine si in urma consumului de fruct pitaya.

Lupta cu bacteriile si fungii

Un ultim impuls pentru sistemul imunitar este faptul ca fructele dragon au efect antifungic si antibacterian. Acest lucru poate duce la cresterea numarului de celule albe din sange, care au rolul sa apere organismul de toxine si sa inhibe, de asemenea, intrarea si cresterea infectiilor fungice sau bacteriene in sistemele de organe. Fructul pitaya stimuleaza regenerarea celulelor si accelereaza vindecarea, astfel incat ranile se vor vindeca intr-un timp mult mai scurt.

Efecte adverse ale consumului de fructul dragonului

Nu exista riscuri majore pentru sanatate asociate cu consumul fructelor dragon, iar studiile au aratat, ca chiar si femeile gravide si cele care alapteaza pot manca fructul. Se recomanda doar, introducerea in alimentatie in cantitati mici, pentru a vedea cum reactioneaza organismul, deoarece ca si oricare alt fruct, poate determina reactii alergice la unele persoane.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.