zoot

Afla formula succesului intr-o relatie

Daca te-ai intrebat ce anume ii leaga pe toti acei care au o relatie minunata, acum vei sti raspunsul: Similaritate si un strop de complementaritate

Suntem atrasi de oameni asemenea noua.

Dependenta de relatii
Foto: freedigitalphotos.net

Daca tu esti ocupata peste cap, nu te vei indragosti de un pierde vara. Daca tu esti un mic intreprinzator nu vei vrea alaturi un simplu angajat cu program fix de la 8 la 5. Daca simti ca tipul este de pe cu totul o alta planeta sau nu vorbiti aceeasi limba, se va instala apatia, raceala si respingerea. Studiile arata ca legaturile intre persoanele de aceeas clasa, cu acelasi statut socio-economic tind sa fie mai puternice decat cele dintre clase. Daca visul tau este sa te mariti un fat-frumos, cand nu tu esti alba-ca-zapada, ia-ti gandul si devino realista. Cand mereu ti-ai imaginat sa pui mana pe barbatul cu bani, cand tu abia iti platesti ratele, coboara cu picioarele pe pamant. Ne dorim ceea ce nu putem avea insa superioritatea evidenta a unui partener erodeaza relatia. Niciodata nu vei fi suficient de…. Cu cat sunt cuplurile mai echilibrate, cu atat sunt mai rezistente.

Suntem atrasi de oameni cu aceleasi interese.

Prima intalnire
Foto: freedigitalphotos.net

Hobbiuri, sporturi, activitati, muzica, carti. Nu degeaba este important sa mentionezi “Must love dogs” daca nu poti trai fara un animal in casa. Daca tie iti place sa iesi, sa cunosti lume sa vezi mereu locuri noi, atunci cum poti avea o relatie reusita cu o persoana careia ii place sa stea toata ziua tolanita pe canapea, cu telecomanda in mana?

Suntem atrasi de oameni cu aceleasi valori

Iti poti gasi jumatatea in imediata proximitate
Foto: freedigitalphotos.net

…. nevoi, credinte si reactii fata de lumea inconjuratoare. Daca tu respecti institutia casatoriei, chiar daca nu te grabesti sa faci acest pas iar el ii condamna pe cei care se leaga la cap fara sa ii doara “Se casatoreste si prostul de Mihai”, atunci o relatie de lunga durata iese din ecuatie intre voi.

Suntem atrasi de oameni care percep dragostea la fel ca si noi.

Iti poti gasi jumatatea in locuri neutre
Foto: freedigitalphotos.net

Daca tu ai nevoie de cuvinte dulci, de mangaieri si siguranta iar pentru el dragostea este doar o inlantuire de partide de sex bun, atunci nu exista similaritate. Daca tu esti dispusa sa te muti cu el iar el nu-ti aloca nici macar un sertar, atunci percepeti diferit relatia. Unii oamenii se ofera mai repede, altii isi ridica ziduri de protectie. Unii oameni adora intimitatea pe cand altii adora libertatea.

[colored_box color=”eg. blue, green, grey, red, yellow”]

Cuplurile reusite au:

  • Pasiune. Ei se privesc in ochi si se doresc din priviri la fel ca in prima zi. Nu le este frica sa o arate. Intimitatea fizica este indispensabila intr-o relatie matura si de cele mai multe ori (alaturi de lipsuri financiare) este cea care duce la destramare.
  • Legaturi puternice. Intre cuplurile reusite se creaza o legatura puternica. “Ii leaga multe”, auzi permanent.
  • Empatie. Intre ei exista raport. Se inteleg din priviri. El este empatic fata de reactiile ei. Si viceversa.
  • Admiratie. Ei se admira constant si nu se sfiesc sa o arate. Ea il felicita ori de cate ori a facut un gest marunt “Vai, iubitule. Te-ai oprit prin piata sa iei legume. Ceea ce ai facut este absolut minunat!”. Se complimenteaza recipoc “Cat imi place modul in care faci gropite in obraji stunci cand razi”
  • Respect. Se respecta reciproc. Nu exista comportament grosolan sau remarci usturatoare.

[/colored_box]

Dar prea multa similaritate plictiseste. Mai este  nevoie de stimulare. Nu te poti dezvolta intr-o relatie in care amandoi sunt la fel. Si aici intra in discutie complementaritatea. Ai auzit ca polii opusi se atrag, ai si incercat asta cu un magnet de frigider. Stii ca relatia dintre parintii tai este atat de buna tocmai pentru ca se complementeaza.

Ce inseamna asta? Daca mamei tale ii place sa arunce cu banii, tatal tau o tempereaza si este el cel care se ocupa de planurile financiare pe termen lung. Daca tatal tau nu are nicio inclinatie spre arta si frumos, atunci mama ta este cea care se ocupa de decorarea casei. Daca mama ta este prea permisiva in relatiile cu ceilalti, atunci este tatal tau cel care se impune si cere respect. Cand unul este slab, celalalt este puternic. Intr-o relatie partenerii se completeaza si impreuna creaza un TOT minunat.

Imagine centrala: fancy123 – Fotolia.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.