zoot

Afla ce trebuie sa stii despre hemoroizi

Hemoroizii sunt o problema pe care majoritatea persoanelor o au cel putin odata in viata. De fapt, este atat de frecventa incat, 75 % dintre adulti o au la un moment dat de-a lungul vietii lor.

Fiind atat de omniprezenta, este indicat sa cunoastem cat mai bine aceasta problema, deoarece doar asa putem sti cu ce avem de-a face, ce tratament este indicat si sa reactionam fara sa ne speriem la primele semne si simptome.

Asadar, ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt niste dilatatii ale venelor aflate la nivelul rectului si anusului. Din acest punct de vedere se aseamana cu varicele clasice de la nivelul picioarelor. Apar de obicei dupa varsta de 40 de ani, cand elasticitatea si tonicitatea acestor vene se diminueaza.

Hemoroizii sunt un dezavantaj pe care l-am capatat din cauza pozitiei bipede, fiind cunoscuti inca din Antichitate. Efortul de defecatie, statul prelungit in pozitie sezanda, obezitatea, sarcina si dieta cu un continut scazut de fibre sunt elementele declansatoare ale hemoroizilor.

In functie de locul in care apar, hemoroizii pot fi clasificati in 2 categorii:

 • Hemoroizi interni – apar prin dilatarea venelor de la nivelul rectului. Acestia pot trece mult timp neobservati, deoarece nu se pot vedea si sunt asimptomatici atata timp cat pacientul nu sufera de constipatie sau diaree;
 • Hemoroizi externi – sunt dilatari ale venelor din jurul anusului.

Semne si simptome

Semnele si simptomele acestei afectiuni sunt clasice si apar la majoritatea oamenilor. Cel care alarmeaza este sangerarea nedureroasa in timpul efortului de defecatie. Deoarece venele sunt dilatate si inflamate , este suficient sa ai un scaun normal pentru a declansa sangerarea. De obicei sangele este de un rosu aprins, si nu se amesteca cu fecalele, ci apare la sfarsit.

De altfel, cea mai frecventa cauza a sangerarilor rectale sunt hemoroizii, dar pot fi si alte cauze mai serioase pentru o astfel de sangerare. Astfel ca, daca o observi, recomandarea noastra este sa mergi sa consulti un doctor care sa iti puna un diagnostic corect.

Alte simptome ale bolii hemoroidale sunt:

 • Dureri si mancarimi locale;
 • Durere de intensitate variabila, cauzata de compresia mecanica a venelor dilatate. – apare la hemoroizii externi atunci cand se sta in pozitie sezanda si la cei interni atunci cand exista scaun.
 • Inrosirea sau tumefierea zonei anale;
 • Aparitia unui nodul, a unei umflaturi in zona anala.

Aceste simptome variaza de la pacient la pacient, in functie de particularitatile fiecaruia, de la o boala “tacuta ” din punct de vedere clinic si pana la un tablou clinic zgomotos, ce impune tratament de urgenta.

Complicatii

Boala hemoroidala are o evolutie progresiva in timpul careia pot aparea complicatii de o gravitate variabila:

 • Anemia – apare rar in evolutia hemoroizilor, deoarece sangerarea este in cantitati mici;
 • Tromboza hemoroidala – una dintre venele dilatate poate fi blocata de un cheag de sange, cauzand dureri greu de suportat;
 • Strangularea hemoroidala – din variate motive, aprovizionarea cu sange la nivelul unui hemoroid intern este intrerupta. Rezultatul este o durere similara cu cea din tromboza.

 Tratament

Cand vine vorba de hemoroizi, nu vorbim doar de un singur tratament, ci de mai multe tipuri ce pot folosite fie separat, fie sub forma unor scheme care sa aiba o eficacitate mai mare.

O sa le descriem in ordinea invazivitatii lor asupra organismului. Astfel, pentru hemoroizii care nu au o simptomatologie puternica, tratamentul de care ai nevoie consta din:

 • Adauga fibre dietei tale, pentru a elimina efortul suplimentar atunci cand mergi la baie;
 • Aplica gheata, unguente antiinflamatorii non-steroidiene sau steroidiene – acestea vor face ca inflamatia din zona anusului si rectului sa diminueze si astfel sa scada durerile si restul simptomelor;

In cazul unguentelor steroidiene, nu este indicat sa ii folosesti pentru mai mult de o saptamana fara sa consulti un medic.

Daca problemele ridicate de boala hemoroidala sunt mai severe, atunci optiunile terapeutice constau in tratamente minim invazive sau in chirurgi hemoroizilor.

Tratamentul minim invaziv este o metoda prin care se incearca indepartarea hemoroizilor prin diferite tehnici realizate asupra lor. Aceste tehnici cuprind:

 • Ligaturarea lor – cand se incearca oprirea fluxului de sange la nivelul lor si astfel inducerea necrozei.
 • Scleroterapia – prin injectarea unei substante care determina micsorarea hemoroizilor;
 • Terapia prin coagulare – care foloseste un laser pentru a obtine aceleasi rezultate ca si scleroterapia;

Desi aceste interventii sunt mai putin traumatizante pentru organism si sunt preferabile in majoritatea cazurilor, procentul de reusita al lor variaza si pot da gres uneori, in functie de particularitatea pacientului.

In acest caz, ultimpa terapie la care se poate apela este cea chirurgicala, prin care un chirurg sectioneaza venele dilatate, realizand astfel tratarea definitiva a acestora. Aceasta operatie se realizeaza de obicei cu anestezie loco-regionala, dar in cazuri dedicate poate fi folosita si anestezia generala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.