zoot

Acizii grasi Omega 3, 6 si 9 in dieta moderna

Acizii grasi omega 3, 6 si 9 in dieta moderna

Acizii grasi sunt de doua feluri: saturati si nesaturati. Al doilea grup include grasimi polinesaturate, omega-3 si omega-6 si mononesaturate omega-9. De o importanta vitala pentru corpul uman sunt doar 20 de acizi grasi, cu toate ca, in total, organismul foloseste aproximativ 70, iar in natura sunt mai mult de 200. Organismul poate sintetiza unele din aceste substante, cu exceptia grasimilor polinesaturate, astfel incat acestea ar trebui sa ajunga zilnic cu alimentele consumate.

Acizii omega-3 si omega-6 (complexul lor este numit vitamina F) au fost descrisi prima data la jumatatea secolului XX. Cu toate acestea, o atentie medicala au atras doar la sfarsitul anilor ’70. Oamenii de stiinta din Danemarca au fost interesati de sanatatea excelenta si longevitatea eschimosilor care traiesc in zonele de coasta din Groenlanda. Numeroase studii au constatat ca incidenta scazuta a hipertensiunii arteriale, tromboza, ateroscleroza si alte tulburari cardiovasculare in acest grup etnic este direct legata de consumul regulat de peste marin, bogat in omega-3. Aceste descoperiri au fost ulterior confirmate de studiul compozitiei sangelui altor persoane nordice – locuitorii din Japonia si zonele de coasta ale altor tari.

Acizii grasi Omega-3

Acizii grasi omega-3 sunt grasimi polinesaturate, pe care corpul nu le poate produce, iar din aceasta cauza sunt numite in continuare ,,grasimi esentiale”. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumul de cel putin doua portii de peste gras pe saptamana, care este bogat in acizi omega-3.

Exista mai multe tipuri de grasimi omega-3, care difera in functie de forma lor chimica si dimensiune. Aici sunt descrise trei cele mai frecvente:

  • Acidul eicosapentaenoic (EPA). Functia principala a acestui acid gras de 20 atomi de carbon, este dea produce substante chimice numite eicosanoide, care ajuta la reducerea inflamatiei. EPA, de asemenea, ajuta la reducerea simptomelor depresiei;
  • Acid docosahexaenoic (DHA). Un acid gras de 22 atomi de carbon,DHA reprezinta aproximativ 8% din greutatea creierului si este extrem de important pentru dezvoltarea si functionarea normala a acestuia;
  • Acidul alfa-linoleic (ALA). Acest acid gras contine 18 atomi de carbon si poate fi convertit in EPA si DHA, desi procesul nu este foarte eficient.ALA este utilizat de organism pentru a obtine energie;

Grasimile omega-3 sunt o parte esentiala a membranelor celulare umane. Ele au, de asemenea, o serie de alte functii importante, inclusiv:

  • Imbunatatirea sanatatii inimii;
  • Sprijinirea sanatatii mintale;
  • Reducereagreutatii corporale;
  • Scaderea tesutului adipos dinficat;
  • Sprijinirea dezvoltarii creierului lasugari;
  • Combaterea inflamatiei;
  • Prevenirea dementei;
  • Promovarea sanatatii osoase;
  • Prevenirea astmului.

Surse de grasimi omega-3 sunt: peste gras (hering, ton, pastrav, somon), seminte de in, soia, ulei de susan, soia, tofu, grau germinat, fasole, broccoli, conopida, pepene galben, spanac.

Acizii grasi omega-6

Ca si acizii grasi omega-3, acizi grasi omega-6 sunt la fel polinesaturati. Acestia includ:

  • Acidul linoleic;
  • Acidul arahidonic;
  • Acidul gama-linoleic.

Beneficiile acizilor omega-6

  • Mentin elasticitatea pielii;
  • Mentin parul sanatos;
  • Intaresc unghiile;
  • Previn si ajuta la tratarea diabetului, sclerozei multiple, artritei, aterosclerozei, bolilor de piele;
  • Servesc ca adjuvanti in tratamentul cancerului de san.

Surse de omega-6:

  • Seminte de floarea soarelui crude;
  • Seminte de susan, seminte de mac;
  • Seminte de dovleac;
  • Grau germinat;
  • Sunca, oua, unt;
  • Nuci,

Acizii grasi omega-9

Acizii grasi omega-9 sunt acizi mononesaturati, ceea ce inseamna ca au doar o legatura dubla. Acidul oleic este cel mai frecvent acid gras omega-9 si cel mai frecvent acid gras mononesaturat din regimul alimentar. Acizii omega-9 nu sunt strict „esentiali“, ceea ce inseamna ca pot fi produsi de organism, in conditiile in care se contin suficienti acizi omega-3 si omega-6.

Beneficiile grasimilor omega-9:

  • Previn acumularea de colesterol in sange;
  • Ajuta la mentinerea greutatii corporale in norma;
  • Intaresc functiile protectorii ale organismului;
  • Sunt esentiale pentru sanatatea vasculara, sinteza hormonilor, metabolismul normal si multe alte procese care ne ofera sanatate si longevitate.

Surse de acizi omega-9:

  • Ulei de soia;
  • Ulei de floarea soarelui;
  • Ulei de arahide;
  • Ulei de susan;
  • Carne de porc;
  • Carne de pasare;
  • Migdale;
  • Alune;

Cu toate ca suplimentele cu omega-3-6-9 combinate au devenit foarte populare, ele nu ofera, in general, nici un beneficiu suplimentar fata de a lua doar suplimente cu omega-3 in monoterapie.

Grasimile omega-6 sunt esentiale in anumite cantitati, dar acestea se gasesc in multe alimente si ca urmare oamenii care au un regim variat consuma deja prea multe dintre ele.

Grasimile omega-9 pot fi produse de organism si sunt usor de obtinut si din dieta, astfel incat ele nu trebuie sa fie luate sub forma de supliment.

Prin urmare, desi suplimentele combinate contin cantitati optime de acizi omega 3-6-9, luand doar Omega-3 probabil veti profita de cele mai multe beneficii pentru sanatate .

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.