zoot

Acidul gras DHA (acid docosahexaenoic), esential pentru sanatatea creierului

Acidul gras dha acid docosahexaenoic

Acidul docosahexaenoic (DHA), acidul alfa-linoleic si acidul eicosapentaenoic sunt cele trei tipuri de acizi grasi Omega 3 esentiali pentru buna functionare a organismului.

DHA are o catena lunga din 22 atomi de carbon si 6 legaturi duble, care ii cauzeaza o oarecare instabilitate. Organismul are capacitatea de a-l sintetiza din precursorul sau, acidul alfa-linoleic (LNA), insa conversia este foarte lenta, sau din motive inca necunoscute poate fi chiar absenta, de aceea organismul trebuie sa-l ia ori din alimente, ori din suplimente.

Cea mai mare parte a acidului docosahexaenoic se gaseste in membranele celulare si are o influenta directa asupra acestora, dar si asupra spatiilor intercelulare prin faptul ca mareste fluiditatea lor, astfel facilitand transmiterea si receptionarea semnalelor electrice de catre celulele nervoase. Prin urmare, un nivel scazut de acest acid in creier sau in ochi, duce la incetinirea semnalizarii dintre celule si are ca rezultat slabirea vederii si alterarea functiei creierului.

DHA se gaseste in mare parte in materia cenusie a creierului, iar dezvoltarea lobilor frontali depind in special ea. Aceste parti ale creierului sunt responsabile pentru procesarea informatiei, amintirilor si emotiilor. Sunt, de asemenea, importante pentru sustinerea atentiei, capacitatii de planificare si de rezolvare a problemelor, precum si dezvoltarea sociala, emotionala si comportamentala.

Este important pentru formarea creierului la copii

DHA participa in procesele de neurogeneza si sinaptogeneza si este deosebit de primordial in dezvoltarea fetala si in primii doi ani de viata. Din acest motiv, starea de nutritie a mamei in perioada de gestatie si in perioada de alaptare reprezinta un pas important in dezvoltarea creierului si a analizatorului vizual la copil. Unele studii au aratat ca nivelurile plasmatice ridicate de DHA la mama si mai ales in timpul alaptarii, sunt direct corelate cu cresterea si dezvoltarea armonioasa a acuitatii vizuale si a creierului la copil.

Determina imbatranirea sanatoasa a creierului

DHA este un lipid cheie atat pentru compozitia neuronilor, cat si pentru neurosemnalizare. Astfel, in ultimii ani, acesta a fost identificat ca fiind un agent neuroprotector impotriva imbatranirii cerebrale, bolii neurodegenerative si bolilor cerebrovasculare, in special ischemiei. Exista si alti factori care vin in mod natural odata cu imbatranirea creierului, cum ar fi stresul oxidativ, alterarea metabolismului energetic si deteriorarea ADN-ului.

In scopul micsorarii efectelor aparute odata cu inaintarea in varsta, se recomanda administrarea suplimentelor cu DHA.

Ajuta in caz de depresie, schizofrenie, boala Alzheimer si dementa senila

Studiile efectuate, din punct de vedere, epidemiologic, au demonstrat o asociere intre depresie si descresterea aportului de acizi grasi omega-3. Retineti ca, pana la 45% din acizii ce intra in componenta membranelor sinaptice sunt acizi grasi esentiali, printre care si DHA.

Deficientele pot duce la simptome de depresie asociate cu alcoolism, scleroza mutipla si depresie post-partum.

Schizofrenie. Studii clinice biochimice si genetice indica faptul ca, schizofrenia este o tulburare a metabolismului fosfolipidelor membranare, asociate cu o pierdere de acizi grasi polinesaturati (DHA si AA).

Boala Alzheimer si dementa senila. Experimentele efectuate recent au descoperit ca persoanele care au murit de boala Alzheimer au avut o deficienta in creier a acidului docosahexaenoic, o componenta esentiala a membranei celulelor sinaptice.

Intr-un studiu al Departamentului de Medicina de la Universitatea Nationala din Gunma, Japonia, s-a observat ca, suplimentarea cu DHA a redus cu 65% simptomele de dementa senila, iar pacientii cu boala Alzheimer au avut o imbunatatire a calitatii vorbirii, reducerea simptomelor depresiei si ameliorarea altor aspecte psihologice.

Imbunatateste vederea

DHA este o componenta a membranei oculare, care ajuta la activarea proteinei, numita rodopsina. Ea ajuta creierul sa primeasca imagini de la ochi prin modificarea permeabilitatii membranei, fluiditatii, grosimii si a altor proprietati in interiorul ochiului.

Deficitul de DHA poate provoca probleme de vedere, mai ales la copii. Prin urmare, formulele alimentare pentru copii sunt acum imbogatite cu acest acid omega-3.

Beneficii asupra sistemului cardiovascular

Nivelurile scazute sunt asociate cu cresterea riscului de boli cardiovasculare si de moarte subita, in timp ce, un aport sufucient este legat de multiple beneficii, printre care:

  • Reducerea hipertensiunii arteriale;
  • Cresterea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun);
  • Cresterea vasodilatatiei arteriale;
  • Reducerea riscului de tromboza;
  • Protejarea impotriva disfunctiei endoteliale.

Acizii grasi omega-3, in special DHA, pot fi utilizati pentru tratamentul adjuvant al:

  • Artritei reumatoide si osteoartritei: scade formarea de leucotriene si creste formarea de AGE (necesar pentru a produce secretia lubrifianta a articulatiilor);
  • Astmului si alergiilor;
  • Eczemelor, dermatitei atopice si psoriazusului;
  • Colitei ulcerative, bolii inflamatorii intestinale si bolii Crohn.

Atentionari si reactii adverse

Suplimentele DHA sunt, de obicei, bine tolerate, chiar si in doze mari. Cu toate acestea, este posibila subtierea sangelui. Prin urmare, prea mult omega-3 poate provoca sangerare excesiva.

Daca planificati o interventie chirurgicala, trebuie sa opriti administrarea suplimentelor cu o saptamana sau doua inainte.

De asemenea, daca aveti o tulburare de coagulare a sangelui sau luati medicamente anticoagulante, asigurati-va ca consultati un medic inainte de a lua suplimentul.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.