zoot

8 beneficii ale consumului de cuisoare

CuisoareCuisoarele, mirodenii folosite la o varietate de preparate dulci si savuroase, nu sunt altceva decat bobocii florilor roz ai arborelui cu acelasi nume. Se gasesc atat in forma intreaga cat si macinate si, pe langa gustul dulce si aromatic, cuisoarele sunt cunoscute pentru proprietatile sale medicinale.

Cuisoarele contin nutrienti importanti

Cuisoarele contin fibre, vitamine si minerale necesare pentru sanatatea organismului. O lingura (2g) de cuisoare contine:

  • 1g de fibre
  • 30% din doza zilnica recomandata de mangan
  • 4% din doza zilnica de vitamina K
  • 3% din doza zilnica de vitamina C

Pe langa acesti nutrienti, cuisoarele contin si urme de calciu, magneziu si vitamina E.

Cuisoarele sunt bogate in antioxidanti

Antioxidantii sunt compusi care reduc stresul oxidativ, responsabil de dezvoltarea bolilor cronice. Cuisoarele continu un compus numit eugenol care actioneaza ca un antioxidant natural. Intr-un test de laborator s-a aratat ca acesta combate stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi de cinci ori mai eficient decat vitamina E.

Cuisoarele pot distruge bacteriile

Cuisoarele au proprietati antimicrobiale, putand opri raspandirea bacteriilor. Intr-un studiu efectuat pe 40 de persoane s-a testat o apa de gura din ulei de arbore de ceai, cuisoare si busuioc. Dupa 21 de zile de folosire, s-a observat imbunatatiri in sanatatea gingiilor, placii dentare si bacteriilor din gura.

In studiile de laborator efectuate pe culturi de celule si animale, s-a aratat ca:

  • Cuisoarele pot normaliza nivelul zaharului din sange. Studiile arata ca anumiti compusi gasiti in cuisoare pot fi agenti terapeutici potentiali pentru atenuarea rezistentei la insulina.
  • Cuisoarele pot imbunatati sanatea ficatului. Intr-un studiu efectuat pe soareci cu boala ficatului gras s-a aratat ca consumul de ulei de cuisoare si eugenol imbunatatesc fuctiona ficatului, reduc inflamatia si stresul oxidativ.
  • Cuisoarele pot proteja impotriva cancerului. Anumite studii efectuate pe culturi de celule au aratat ca extractul sau uleiul de cuisoare pot ajuta la impiedicarea cresterii tumorilor si moartea celulelor canceroase.
  • Cuisoarele pot promova sanatatea osoasa. Anumiti compusi din cuisoare pot ajuta la conservarea masei osoase, dupa cum se arata in studiile efectuate pe animale.
  • Cuisoarele pot ajuta la tratarea ulcerului. Intr-un studiu efectuat pe animale s-a demonstrat ca uleiul de cuisoare creste productia de mucus gastric. Acesta functioneaza ca o bariera si ajuta la prevenirea eroziunii stomacului datorita acizilor digestivi.

Cuisoarele au numeroase beneficii potentiale care inca n-au fost studiate pe oameni. Intre timp, cuisoarele se pot integra in dieta zilnica pentru a condimenta deserturile sau pentru a aroma ceaiul si vinul fiert.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.