zoot

7 beneficii ale algelor de care nu stiai

Cand auzi de alge, care este primul lucru la care te gandesti? Pun pariu ca te gandesti la mancare chinezeasca, sau la privelistea de pe litoralul nostru dupa o furtuna. Ei bine, ne-am adunat azi aici pentru a discuta despre ele mai in detaliu, pentru ca sunt o multime de lucruri pe care algele le pot face pentru tine, iar tu le ignori.

Inainte de a trece in revista beneficiile, trebuie sa mentionam ca exista variate tipuri de alge, fiecare cu strctura si rolul lor diferit. Algele brune sunt cunoscute si folosite in special pentru slabit, artrita, stres, fibromialgie sau probleme ale inimii. Algele albastre sunt bogate in nutrienti si sunt folosite mai adesea in cazul depresiei sau al anxietatii, dar si in sindromul premenstrual.

Beneficiile algelor marine

  1. Scaderea in greutate

Rolul de adjuvant al scaderii in greutate al algelor este cunoscut, in special cand vorbim de cele brune. Ingredientul minune din aceste alge este fucoxantina, un carotenoid care promoveaza arderea grsimilor. Aceasta teorie a fost confirmata de studii care au aratat ca persoanele care consumau alge pierdeau in medie 7 kilograme in 16 saptamani. Acelasi efect era atins si in cazul ingestiei de fucoxantina pura.

  1. Potential aliat in lupta cu cancerul

Studiile pe animale au aratat ca mai multe tipuri de cancer pot incetini dezvoltarea leziunilor canceroase si pre-canceroase. Acest efect pare sa se manifeste in special in cancerul cavitatii orale, pacientii care ingerau spirulina timp de 12 luni avand o reducere a placilor de leucoplazie orale (leziuni pre-canceroase).

Studiile pe animale au aratat ca spirulina poate ajuta si pacientii aflati sub tratament cu radio- si chimioterapie, ameliorand efectele lor secundare serioase. Desi mai multe studii sunt necesare pentru a cuantifica exact efectul lor la om, exista un potential clar al spirulinei.

  1. Protejeaza inima

Algele albastre au fost studiate in detaliu pentru a se vedea care este actiunea lor asupra sistemului cardiovascular. Un studiu din 2013 a aratat ca ingestia constanta de alge albastre reduce nivelul de inflamatie din organism si modifica profilul lipidic, precum si stresul oxidativ. Desi par cuvinte complicate, efectul pe termen lung pare a fi reducerea aterosclerozei si a riscului de infarct miocardic.

  1. Efecte antiinflamatoare si antalgice

Atat acizii grasi Omega-3 cat si clorofila din alge sunt cunoscute a avea un efect antiinflamator mediu. Insa o anumita categorie de alge, cele rosii, au fost studiate in detaliu datorita numeroaselor minerale pe care le contin. Intr-adevar, Laurencia obtusa, o alga rosie mediteraneeana are atat efecte antiinflamatoare cat si antalgice. Mai mult decat atat, se pare ca detine si o componenta gastroprotectiva, ceea ce conduce la concluzia ca este ideala pentru persoanele care sufera de ulcer gastric sau gastrita.

  1. Efect hipolipemiant

Numerosi cercetatori au fost interesati daca algele au un efect asupra profilului lipidic al persoanei care le consuma. Astfel s-a aratat ca fitosterolii din alge ajuta la scaderea colesterolului LDL (colesterol rau) si cresterea colesterolului HDL (colesterol bun). Explicatia rezida din faptul ca sterolii din alge scad absorbtia de colesterol  in intestin.  Merita mentionat ca spirulina este una dintre cele mai potente alge, deoarece contine atat fitosteroli, cat si antioxidanti si acizi grasi esentiali ce se potenteaza si isi cresc efectul.

  1. Chelator de metale grele

Expunerea la metale grele, precum arseniu, mercur, cadmiu poate conduce la reactii toxice importante cu afectarea sistemului nervos central si periferic.  O specie de alge, numita Chlorela are un efect surprinzator – se ataseaza de metalele grele din organism si le elimina. Acest efect poate fi util daca ai plombe ce contin mercur, daca ai fost vaccinat sau daca obisnuiesti sa mananci peste regulat.

  1. Promoveaza proliferarea celulelor stem

In organism celula stem este cea din care pornesc o multime de linii celulare. Astfel, ai nevoie de o populatie suficienta de celule stem si de o diferentiere normala a acestora pentru a avea suficiente globule rosii, albe sau trombocite. Algele albastre au un efect pozitiv asupra acestor celule stem, ajutandu-le sa ramana in numar suficient pentru un organism sanatos.

Desi dieta noastra este departe de a integra algele ca ingredient comun, e bine sa fii cea care se diferentiaza de restul lumii, mai ales cand vorbim de sanatatea ta. Fii atenta la ce mananci si informeaza-te mereu in legatura cu beneficiile pe care ti le poate aduce fiecare aliment.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.