•  
  •  

Beneficiile algelor marine

Fiind bine cunoscute in bucataria asiatica, algele marine au capatat rapid popularitate si in zona occidentala, datorita surplusului de vitamine si minerale pe care le ofera.

  1. Ce sunt algele
  2. Tipuri de alge
  3. Beneficiile algelor marine
  4. Incearca: algele Wakame

 

Ce sunt algele

Beneficii alge marine wakame

‘Alge’ este un termen general utilizat pentru a descrie mai multe specii de plante subacvatice si alge. Acestea pot să crească într-o varietate de ape, inclusiv in mare, lacuri și râuri. Algele de mare sunt, în general, comestibile, in timp ce soiurile de apă dulce tind să fie toxice.

Algele marine comestibile se clasifica în funcție de culoare. Cele mai frecvente tipuri sunt roșii, verzi, albastre-verzi și maro. Acesta pot, de asemenea, varia dramatic în dimensiune. Fitoplanctonul poate fi microscopic, în timp ce algele kombu pot crește până la 65 metri in lungime, cu rădăcini pana la fundul oceanului.

Tipuri de alge:

  • Nori: Un fel de alge roșii frecvent vândute în foi uscate și folosite pentru a rula sushi;
  • Salata verde demare: Un tip de verdeata, care arata ca frunzele de  De obicei sunt consumate crude în salate sau adaugate în supe;
  • Kelp: algele brune de obicei uscate în foi și se adaugă la diferite feluri de mâncare în timpul preparării. Pot fi folosite ca o alternativă fără gluten pentru tăiței;
  • Kombu: Un tip de alge brune, cu o aroma puternica. Sunt adesea murate si folosite pentru a prepara supa;
  • Arame: Un alt tip de alge brune, cu o aroma usoara, dulce si textura ferms. Acestea pot fi încorporate într-o varietate de feluri de mâncare, inclusiv produse de patiserie;
  • Wakame: Alge brune frecvent utilizate pentru a face salata de alge proaspete. Acestea pot fi adaugate si în tocane si supe;
  • Dulse: Un soi de alge rosii cu o textura moale. Sunt folosite pentru a da aroma  mâncarii și pot fi consumate ca o gustare uscată;
  • Chlorella: Alge de nuanta verde, cresc inapă dulce si adesea sunt vândute ca suplimente sub formă de pulbere;
  • Agar și caragenan:Aceste substanțe gelatinoase obținute din alge sunt folosite ca agenți de legare și îngroșare pe bază de plante într-o varietate de produse alimentare comercializate.

Spirulina este adesea menționată ca, alga de apă dulce, albastra-verzuie, comestibilă și este vânduta în capsule, sub formă de fulgi sau pudră. Cu toate acestea, spirulina are o structură diferită față de alte alge și, prin urmare, este considerată din punct de vedere biologic un tip de cianobacterii.

 

Beneficiile algelor marine

Alge marine beneficii consum

Algele joacă un rol vital în viața marină și reprezinta sursa principală de hrană pentru o varietate de creaturi subacvatice. Acestea au fost o parte integrantă a dietei umane de mii de ani și sunt si in prezent deosebit de populare în bucătăria chineză și japoneză.

100 g alge marine va ofera:

  • Calorii 45;
  • Carbohidrati 10g;
  • Proteine 2g;
  • Grasimi 1g;
  • Fibre 14-35% din doza zilnica recomandata (DZR);
  • Magneziu 27-80% din DZR;
  • Vitamina K 7-80% din DZR;
  • Mangan 10-70% din DZR;
  • Iod 1-65% din DZR;
  • Sodiu 10-70% din DZR;
  • Calciu 15-60% di n DZR;
  • Folati 45-50% din DZR;
  • Potasiu 1-45% din DZR;
  • Fier 3-20% din DZR;
  • Cupru 6-15% din DZR;
  • Cantități mai mici de alte elemente nutritiveacizi grasi Omega-3 și omega-6, vitaminele A, C, E, fosfor, vitamine B și colină.

 

  • Scaderea in greutate

Rolul de adjuvant al scaderii in greutate al algelor este cunoscut, in special cand vorbim de cele brune. Ingredientul minune din aceste alge este fucoxantina, un carotenoid care promoveaza arderea grsimilor.

Aceasta teorie a fost confirmata de studii care au aratat ca persoanele care consumau alge pierdeau in medie 7 kilograme in 16 saptamani. Acelasi efect era atins si in cazul ingestiei de fucoxantina pura.

  • Potential aliat in lupta cu cancerul

Studiile pe animale au aratat ca mai multe tipuri de cancer pot incetini dezvoltarea leziunilor canceroase si pre-canceroase. Acest efect pare sa se manifeste in special in cancerul cavitatii orale, pacientii care ingerau spirulina timp de 12 luni avand o reducere a placilor de leucoplazie orale (leziuni pre-canceroase).

Studiile au aratat ca spirulina poate ajuta si pacientii aflati sub tratament cu radio- si chimioterapie, ameliorand efectele lor secundare serioase. Desi mai multe studii sunt necesare pentru a cuantifica exact efectul lor la om, exista un potential clar al spirulinei.

  • Protejeaza inima

Algele sunt o sursă bună de fibre solubile si acizi grasi omega-3, care ambele benefice pentru sanatatea inimii.  In plus, mai multe studii pe animale raportează că polizaharidelesulfatate (SSF) găsite în alge marine pot avea capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si de a preveni coagularea sângelui. Ele pot ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol rau și colesterol total.

Algele albastre au fost studiate in detaliu pentru a se vedea care este actiunea lor asupra sistemului cardiovascular. Un studiu din 2013  a aratat ca ingestia constanta de alge albastre reduce nivelul de inflamatie din organism si modifica profilul lipidic, precum si stresul oxidativ. Desi par cuvinte complicate, efectul pe termen lung pare a fi reducerea aterosclerozei si a riscului de infarct miocardic.

  • Efecte antiinflamatoare si antalgice

Atat acizii grasi Omega-3 cat si clorofila din alge sunt cunoscute a avea un efect antiinflamator mediu. Insa o anumita categorie de alge, cele rosii, au fost studiate in detaliu datorita numeroaselor minerale pe care le contin.

Intr-adevar, Laurencia obtusa, o alga rosie mediteraneeana are atat efecte antiinflamatoare cat si antalgice. Mai mult decat atat, se pare ca detine si o componenta gastroprotectiva, ceea ce conduce la concluzia ca este ideala pentru persoanele care sufera de ulcer gastric sau gastrita.

  • Efect hipolipemiant

Numerosi cercetatori au fost interesati daca algele au un efect asupra profilului lipidic al persoanei care le consuma. Astfel s-a aratat ca fitosterolii din alge ajuta la scaderea colesterolului LDL (colesterol rau) si cresterea colesterolului HDL (colesterol bun).

Explicatia rezida din faptul ca sterolii din alge scad absorbtia de colesterol  in intestin.  Merita mentionat ca spirulina este una dintre cele mai potente alge, deoarece contine atat fitosteroli, cat si antioxidanti si acizi grasi esentiali ce se potenteaza si isi cresc efectul.

  • Chelator de metale grele

Expunerea la metale grele, precum arseniu, mercur, cadmiu poate conduce la reactii toxice importante cu afectarea sistemului nervos central si periferic.

O specie de alge, numita Chlorela  are un efect surprinzator – se ataseaza de metalele grele din organism si le elimina. Acest efect poate fi util daca ai plombe ce contin mercur, daca ai fost vaccinat sau daca obisnuiesti sa mananci peste regulat.

  • Promoveaza proliferarea celulelor stem

In organism celula stem este cea din care pornesc o multime de linii celulare.

Astfel, ai nevoie de o populatie suficienta de celule stem si de o diferentiere normala a acestora pentru a avea suficiente globule rosii, albe sau trombocite. Algele albastre au un efect pozitiv asupra acestor celule stem, ajutandu-le sa ramana in numar suficient pentru un organism sanatos.

  • Promoveaza functia tiroidiana

Glanda tiroida joaca mai multe roluri importante in organism, inclusiv în reglarea metabolismului. Ea necesită un aport suficient de iod pentru a funcționa corect.

Din fericire, iodul este disponibil în cele mai multe soiuri de alge marine. Imposibilitatea de a obține suficient iod din dieta poate duce la hipotiroidism. Acesta poate crea simptome cum ar fi: lipsa de energie, piele uscată, furnicături în mâini și picioare, probleme cu memoria, depresie și creșterea în greutate.

  • Stabilizeaza nivelul zaharului din sange

Datorita compusului fucoxantin , un antioxidant care da algelor culoarea maro caracteristică. Acest compus ajuta la reducerea rezistenței la insulină și mentine in norma nivelul de glucoza sanguina.

Desi dieta noastra este departe de a integra algele ca ingredient comun, e bine sa fii cea care se diferentiaza de restul lumii, mai ales cand vorbim de sanatatea ta. Fii atenta la ce mananci si informeaza-te mereu in legatura cu beneficiile pe care ti le poate aduce fiecare aliment.

 

Incearca: algele Wakame

Beneficii alge marine wakame

Un aliment comun in bucataria japoneza si alte bucatarii asiatice, alegele marine Wakame cu un gust usor dulce si o aroma subtila, sunt usor de consumat in salate, supe , paste,  tocanite de legume si peste, vin cu numeroase beneficii pentru sanatate.

Valori nutritive

Desi au un continut caloric scazut, algele marine sunt bogate in vitamine si minerale. 28g de alge marine Wakame crude contin:

  • 2% din DZR de vitamina A
  • Cantitati semnificative din complexul de vitamine B (1% din DZR de tianina, 4% din DZR de riboflavina, 2% din DZR de niacina, 2% din DZR de acid pantotenic si 14% din DZR de acid folic)
  • 1% din DZR de vitamina C
  • 1% din DZR de vitamina E
  • 2% din DZR de vitamina K
  • 4% din DZR de Calciu
  • 3% din DZR de Fier
  • 7% din DZR de Magneziu
  • 2% din DZR de Fosfor
  • 10% din DZR de Sodiu
  • 1% din DZR de zinc
  • 4% din DZR de cupru
  • 20% din DZR de mangan

Beneficii alge marine Wakame

Alege marine furnizeaza trei minerale esentiale pentru echilibrarea hormonilor in mod natural la femei: mangan, calciu si fier dar si acid folic, necesar pentru toate functiile organismului care implica inmultirea celulelor si foarte important in dezvoltarea fetala, sprijinirea sistemul  nervos si a functiei imune.

Un deficit de acid folic in sarcina este foarte periculos, putand conduce la defecte de tub neural, cum ar fi bifida, anencefalia, malformatii ale membrelor si complicatii cardiace.

Algele marine si alte alimente bogate in calciu sunt esentiale pentru prevenirea osteopeniei si a osteoporozei, o boala comuna asociata cu inaintarea in varsta care incepe la femei la menopauza iar la barbati dupa varsta de 55 de ani, implica pierderea de substanta osoasa.

Fierul este un alt mineral pe care-l poti obtine pe cale naturala din alge, deficienta de fier fiind printre cele mai des intalnite deficiente nutritionale, asociat cu anemia, performanta intelectuala diminuata si scaderea rezistentei la infectii.

Algele marine contin un compus numit fucoxanthin care confera aspectul maroniu al algelor si ajuta la fotosinteza. Studiile de specialitate arata ca acest compus poate reduce acumularea de grasimi in testele efectuate pe animale.  Acesta functioneaza pe mai multe cai, incurajeaza oxidarea grasimilor si stimuleaza productia de DHA in ficat, un tip de acid gras omega 3 care ajuta la reducerea colesterolului rau din sange, asociat cu obezitatea si bolile de inima.

Acelasi compus responsabil de suprimarea greutatii corporale, are capacitatea de a preveni diabetul zahar, prin inversarea rezistentei la insulina cauzate de o dieta bogata in grasimi.

Tot studiile efectuate pe animale arata ca algele marine Wakame sunt alimente potrivite pentru a preveni hiperlipidemia– nivel marit de colesterol in sange.

Mai mult, consumul regulat de alge a fost asociat cu scaderea incidentei de a dezvolta cancer la san. Femeile care consuma alge marine in mod regulat prezinta un risc mai scazut de a dezolvata cancer de san.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro