zoot

7 Alimente care-ti dau o stare de bine

Alimente stare de bine

Stai prost cu moralul? Nici nu-i de mirare. Alimentele de tip fast-food si cele ultra-procesate, cu sare si zahar adaugat te ademenesc datorita potentatorilor de gust si te pot face sa te simti bine pe moment, in timp ce le consumi insa, ulterior, iti pot afecta starea de spirit si comportamentul. O stare de spirit proasta iti poate afecta sistemul imunitar, iti poate incetini eforturile tale de a slabi sau a-ti mentine o greutate constanta si iti modifica comportamentul.

Din fericire, exista alimente care-ti pot da o stare de bine. Incarcate de nutrienti, permit creierului sa produca neurotransmitatiori care te fac fericita. De asta poti combate depresia prin nutritie.

  1. Avocado

Il gasesti pe lista alimentelor sanatoase iar beneficiile lui pentru sanatate cat si compozitia chimica il situeaza printre superalimente. Avocado-ul nu numai ca-ti protejeaza inima si te ajuta cu digestia, acesta promoveaza un echilibru natural al hormonilor, furnizandu-i creierului substantele necesare ca tu sa te simti grozav.

  1. Strugurii

Ii poti consuma ca gustari intre mese si vei vrea sa-ti tii aproape atunci cand te simti la pamant. Strugurii sunt plini de antioxidanti, in special flavonoizi care pot afecta starea de spirit. Desi te poti bucura de o parte din puterea antioxidanta a strugurilor prin consumul de vin rosu, depresia poate fi un rezultat direct al excesului de alcool.

  1. Ciupercile Shiitake

Pot da mai mult decat savoare preparatelor. Ciupercile Shiitake sunt bogate in complexul de vitamine B, necesare pentru  functionarea optima a functiilor fizice si psihologice. In special vitamina B6 este cunoscuta pentru generarea starii de bine si imbunatatirea starii de spirit. Aceasta influenteaza productia de serotonina, neurotransmitatorul asociat cu sentimentul de fericire.

  1. Nucile crude

Si nucile crude influenteaza productia de serotonina. Ele contin triptofan, aminoacidul din care este produsa serotonina, grasimi bune si antioxidanti. O singura mana de nuci (28g) poate creste nivelul serotoninei in persoanele cu sindrom metabolic, se arata intr-un studiu publicat in ACS’ Journal of Proteome Research.

  1. Somonul

Somonul salbatic este unul dintre cele mai bune alimente pentru sanatatea creierului si imbunatatirea starii de spirit. Acesta contine aproape dublul necesarului zilnic de vitamina B12, necesara pentru sanatatea mentala si  combaterea depresiei.

  1. Semintele de susan

In pofida dimensiunilor reduse, semintele de susan sunt alimente puternice. Aceste contin un amino-acid numit tirozina care creste nivelurile de dopamina din creier. In urma studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia ca tirozina poate reduce stresul, anxietatea si poate creste starea de alerta a creierului.

  1. Ciocolata neagra

Cateodata simti nevoia de ceva dulce si nu este nimic gresit in a alege o bucata de ciocolata. Cioclata energizeaza corpul si este o sursa excelenta de fier si magneziu. Alege un sortiment cu minim 75% cacao.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.