zoot

5 motive sa consumi Ghee (unt clarificat) zi de zi

Un aliment comun in bucataria traditionala indiana si medicina ayurvedica, ghee se obtine din unt printr-un proces simplu de fierbere care indeaparteaza apa, proteinele (cazeina si zerul) si solidele din lapte (inclusiv lactoza). Lichidul ramas dupa filtrare este cunoscut sub numele de unt clarificat, grasime pura cu un gust untos intens care imbunatateste calitatea preparatelor alimentare prin profilul sau nutritional.

Unt clarifiant ghee

  • Ghee are un punct de ardere (fumigatie) ridicat

O grasime incinsa peste punctul de ardere poate avea ca rezultat eliberarea de fum toxic si o crestere a radicalilor liberi periculosi in alimente, motiv pentru care trebuie sa fim foarte atenti atunci cand alegem tipul de grasime potrivit pentru prepararea alimentelor la temperaturi inalte (prajire). Din acest punct de vedere, untul clarificat- ghee este o alegere sigura caci se bucura de unul dintre cele mai ridicate puncte de ardere (fumigatie): 252 grade Celsius.

  • Ghee poate fi consumat si de catre persoanele cu sensibilitate la lactoza si cazeina

In timpul prepararii sunt indepartate partile solide din lapte si impuritatile astfel incat produsul finit poate fi consumat chiar si de catre persoanele cu intoleranta la lactoza si cazeina.

  • Ghee este bogat in vitama A si E

Vitaminele liposolubile sunt absorbite alaturi de grasimi si sunt depozitate in tractul gastro-intestinal, esentiale pentru mentinerea unui metabolism sanatos si diverse functii biochimice ale organismului. 28g de unt clarificat, intins ca atare pe paine sau folosit pentru prajire, acopera 14% din necesarul zilnic de vitamin A si 3% din necesarul din vitamin E.

  • Ghee contine acid linoleic conjugat

Untul clarifiat care provine din laptele vacilor hranite cu iarba este bogat in acid linoleic conjugat. Desi cercetarile asupra beneficiilor CLA se afla la inceput, studiile initiale indica faptul ca acesta poate ajuta la reducerea tumorilor, scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, reduce inflamatia si tesutul adipos din organism.

  • Ghee este o sursa de acid butiric

Ghee contine un nivel semnificativ de acid butiric, un acid gras cu lant scurt care actioneaza ca un detoxifiant si imbunatateste sanatatea colonului. S-a demonstrat capacitatea acestuia de a mentine un nivel sanatos al insulinei, este anti-inflamator si poate fi de ajutor pentru persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil, boala Crohn si colita ulceroasa.

Pe langa profilul sau nutritional de exceptie, untul ghee nu rancezeste, devenind mai puternic odata cu trecerea timpului.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.