zoot

5 moduri prin care vocea te poate sabota

Foarte multi oameni sunt preocupati de propria imagine, in care investesc timp si resurse materiale si totusi, foarte putini sunt constienti de ceea ce vocea lor poate transmite. Vocea ta este alta decat cea pe care o auzi. Sunetul real al vocii tale este cel pe care il auzi inregistrat intr-un mesaj vocal sau intr-o inregistrare. Ti s-a intamplat vreodata sa iti inregistrezi vocea pentru a vedea exact cum suna?

Sunt cazuri in care propria voce te poate sabota. Se poate intampla sa indepartezi oameni, sa nu pui mana pe promovarea mult-dorita sau sa nu te faci inteles sau placut atunci cand vorbesti in public. Nancy Walters, numita “The Voice Lady” pe continentul american iti arta cinci cazuri in care vocea este cea care te trage inapoi:

Voce

Vocea de copil.

Daca ti-ai inregistrat vocea si ea suna la fel ca cea a unui copil desi ai peste 21 de ani, este timpul sa iei masuri. Este posibil ca angajatorii, colegii si persoanele cu care intri in contact la locul de munca sa nu te ia in serios.

Vocea moale.

Atunci cand vorbesti atat de incet si domol incat cuvintele pe care le rostesti nu pot fi auzite, caz in care mesajul pe care vrei sa il transmiti devine complet irelevant.

Vocea tare.

Situata la extrema cealalta fata de exemplul precedent, un volum prea ridicat poate dauna urechilor celorlalti si nu este placut sa ai alaturi o persoana care ti se pare ca ‘tipa’ atunci cand vorbeste.

Nazalitate excesiva.

Este deranjanta pentru cei din jur. Partea buna este ca se poate trata.

Dificultati in vorbire.

Doar un mesaj clar poate fi inteles de catre ceilalti. Chit ca vorbim de un accent deranjant, un dialect puternic, vorbirea mormaita, sasaita etc. toate sunt semne ca nu iti utilizezi vocea la capacitate maxima pentru a te face inteles, placut si de ce nu, pentru a te impune cand situatiile o cer.

Odata ce ai constientizat problema este timpul sa lucrezi la ea. Cei mai multi oameni nu sunt constienti de faptul ca vocea se poate schimba prin exercitiu. Fiecare om poate invata sa isi utilizeze puterea cavitatii toracice si cele patru rezonatoare vocale (caseta vocii, gatul, gura si cavitatile nazale) pentru a produce o schimbare in calitatea sunetului emis. Poti face un pas activ in cariera ta si in relatiile interpersonale, exersandu-ti vocea potrivita: matura, la nivel normal, cu o articulare imbunatatita.

Iata o schimbare dramatica inainte si dupa:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.