10 Trucuri pentru un blat de pizza pufos

  •  
  •  

Vrei sa stii cum se face un blat de pizza acasa? Nu unul obisnuit, ci unul pufos inauntru, cu o crusta crocanta si gust de cuptor de lemne. Deloc pretentios, iti va iesi de fiecare data.

De la faina folosita, la timpii de coacere, iata tot ceea ce trebuie sa stii cand vrei sa faci pizza acasa:

 

Reteta blat pizza pufos

Blat pizza pufos moale

  • 300 g faina de pizza
  • 175ml apa calduta
  • un plic de drojdie uscata
  • o lingurita rasa de zahar
  • jumatate de lingurita de sare

 

10 trucuri pentru un blat de pizza pufos si crocant

De reusita blatului depinde intregul preparat asa ca tine cont de aceste zece trucuri pentru un blat de pizza pufos si crocant, facut acasa:

1. Foloseste faina de pizza

Blat pizza

Ai putea sa crezi ca tipul de faina folosit pentru un blat de pizza nu joaca un rol atat de important in reusita crustei insa faina vine in diferite texturi.

Faina de pizza dobrogeaDaca faina pentru prajituri este moale si fina, cu un continut jos de gluten (8-10%), faina de paine este ceva mai aspra, cu un continu ridicat de gluten (12-14%).

Glutenul este o proteina care , in combinatie cu apa, creeaza un aluat elastic.

In timpul framantarii, aluatul prinde bulele de CO2 eliberate de drojdia care fermenteaza in panza creata de fibrele de gluten, permitand aluatului sa creasca.

Faina de pizza Dobrogea 550, cu un continut optim de gluten pentru a obtine un aluat pufos si crocant, reprezinta o solutie la indemana oricarei gospodine.

2. Foloseste drojdie uscata instant in loc de drojdie proaspata

Aluat pizza pufos

Drojdie uscata instant pentru aluat pizzaDrojdia proaspata / umeda este mai perisabila si mult mai imprevizibila decat drojdia uscata. Din ea se prepara maiaua.

In schimb, drojdia uscata instant se prezinta sub forma unor granule mici, cu porozitate mare si poate fi utilizata cu succes fara hidratare prealabila (nu se mai amesteca cu apa calduta).

Nu numai ca reduce timpii de lucru, drojdia uscata instant este previzibila si, in plus, nu lasa acea aroma specifica drojdiei proaspete, netolerata de multi.

3. Amesteca toate ingredientele pentru blatul de pizza si lasa-le 5 minute inainte de a le framanta

Blat pizza pufosAtunci cand folosesti drojdie uscata este suficient sa amesteci toate ingredientele la un loc, intr-un vas, cu ajutorul unei spatule, lasandu-le cateva minute pentru a se omogeniza inainte de a incepe framantatul.

Usureaza framantatul.

4. Nu te speria de consistenta lipicioasa

Aluat pizza subtire

Pe masura ce framanti aluatul cu ajutorul unui robot de bucatarie, observi cum consistenta acestuia se schimba. Desi ramane elastic, nu se mai lipeste. Daca framanti cu mana, este posibil sa fie nevoie sa mai adaugi faina ca acesta sa nu se lipeasca de degete.

5. Lasa alautul la dospit

Aluat pizza fraged

Desi ti-as recomanda sa lasi aluatul la dospit peste noapte in frigider, stiu ca ai pofta sa mananci o pizza cu blat pufos si crocant cat mai repede asa ca iti recomand metoda clasica de dospit: acopera aluatul proaspat framantat cu un prosop si lasa-l timp de cel putin doua ore undeva la temperatura camerei.

Vei observa ca-si dubleaza volumul si-si schimba consistenta. Nu te speria: se mai pierde din volum in momentul in care intinzi aluatul.

6. Preincalzeste cuptorul timp de 15-30 de minute la foc mare cu tava de pizza inauntru

Aluat de pizza la cuptor

Daca vrei ca blatul de pizza sa se prepare rapid si sa capete acel gust de vatra, preincalzeste cuptorul la foc mare cel putin 30 de minute.

Nu este suficient sa recreezi caldura unui cuptor pe vatra, ci si sa introduci tava de pizza in acest timp la cuptor.

La contactul cu tava incinsa, timpii de coacere a blatului de pizza se reduc considerabil, capatand o crusta frumoasa pe exterior si acea consistenta pufoasa pe interior.

ATENTIE!

Tava incinsa din cuptor se scoate cu o manusa de bucatarie cu mare atentie si se aseaza pe un fund de bucatarie mare.

7. Daca nu ai o tava speciala pentru pizza foloseste o foaie de copt taiata in dimensiunea tavii

Blat pizza perfectFara a mai fi nevoie sa tapetezi tava cu ulei si faina, fara a-ti mai face griji ca aluatul se lipeste, folosirea unei hartii pentru copt te va scuti de multe batai de cap.

n plus, ajuta la transferul blatului cu topping pe tava incinsa.

8. Intinde aluatul cu mana

Evita sa intinzi aluatul cu facaletul sau foloseste facaletul cat mai putin, doar pentru a-i da forma. Consistenta unui blat pufod de pizza ar trebui sa fie suficient de elastica pentru a-ti permite sa o intinzi si sa o modelezi cu mana.

Blatul se intinde si se modeleaza direct pe hartia de copt , se adauga toppingul, dupa care se transfera cu ajutorul unei spatule direct in tava incinsa * (vezi punctul 6 de mai sus).

Aluat de pizza de casa

Aluat pizza de casa

Aluat pentru pizza

Aluat pentru pizza pufos

Aluat pentru pizza subtire

9. Lasa marginile libere

Atunci cand asezi toppingul pe hartia de copt, lasa marginile blatului libere. Nu numai ca vei obtine acel aspect de pizza la cuptorul cu lemne, insa poti face cu usurinta testul cu scobitoarea pentru a-ti da seama daca blatul este complet copt.

10. Introdu tava la foc mare timp de 8 minute

Reteta aluat pizza

Daca ai incins cuptorul si tava in prealabil (vezi punctul 6) blatul de pizza se tine la cuptor, la foc mediu spre mare, timp de 7-8 minute (cu variatii in functie de grosimea blatului). Se face testul cu scobitoarea pe margine (vezi punctul 9).

Se scoata tava de la cuptorul cu ajutorul unei manusi de bucatarie si se lasa un pic la racit, taindu-se apoi cu ajutorul unui feliator de pizza pentru a nu strica toppingul.

Testul cu scobitoarea:

Deschide usa cuptorului, lasa valul initial de caldura sa iasa, introdu o scobitoare in marginea blatului de pizza iar daca aceasta intra cu usurinta si iese curata, blatul este gata. Il mai poti tine la cuptor 1-2 minute doar daca vrei o crusta usor crocanta.

Daca doresti o crusta rumenita, unge marginile cu ulei de masline cu ajutorul unei pensule de silicon (vezi punctul 7).

 

Pizza cu rosii, branza si busuioc

O pizza cu un interior pufos si margini crocante, cu un topping simplu din cateva ingrediente, deloc pretentioasa dar gustoasa, se pregateste rapid si iese perfect de fiecare data.

Poti folosi orice tip de branza si rosii dar, pentru a pastra gustul autentic italian, am ales rosiile cherry si o combinatie de mozzarela si parmezan ras.

Pizza cu rosii si branzase serveste cu cateva frunze de busuioc.

Ingrediente pentru blat:

  • 300g faina de pizza (550)
  • 175ml apa calduta
  • 1 plic drojdie uscata
  • 1 lingurita rasa zahar alb
  • ½ lingurita sare

Ingrediente pentru topping:

  • 8-10 rosii cherry
  • 200g branza mozzarella
  • 50g parmezan
  • 2-3 linguri sos de rosii pentru pizza
  • Cateva frunze de busuioc

Amesteca toate ingredientele pentru blat intr-un vas, cu ajutorul unei spatule. Lasa-le cateva minute pentru a se omogeniza. Framanta aluatul cu ajutorul unui robot de bucatarie. Pe masura ce este framantat, textura acestuia devine elastica si nu se mai lipeste.
*** Daca framanti aluatul la mana, este nevoie sa mai adaugi faina pentru a nu se lipi de degete.

Acopera aluatul cu un prosop si lasa-l la dospit timp de doua ore la temperatura camerei, timp in care isi dubleaza volumul si-si schimba consistenta.

Introdu tava goala in cuptor si preincalzeste cuptorul cu cel putin 30 de minute inainte.

Blat pizza rosi cu branza

Aseaza o hartie de copt pe blatul de lucru, pulverizeaza ulei si tapeteaza cu faina. Aseaza aluatul pe hartia de copt si intinde-l cu mana.

Sos de rosii pentru pizza

Unge blatul cu sosul de rosii.

Pizza cu parmezan si rosii

Adauga parmezanul ras si mozzarella, lasand marginile libere.

 

Aseaza rosiile cherry taiate pe jumatate.

Reteta de pizza cu rosii si branza

Scoate tava din cuptor cu ajutorul unei manusi de bucatarie si aseaz-o pe un fund de lemn.

Transfera hartia de copt pe tava si introdu tava inapoi in cuptorul incins.

Se coace pizza cu rosii si branza timp de 7-8 minute la foc mediu spre mare.
*** Testul cu scobitoarea: introdu scobitoarea in marginile blatului de pizza. Daca iese curata, blatul este gata.

Pizza cu rosii cherry si branza mozzarella

Se scoate tava din cuptor cu ajutorul unei manusi de bucatarie si se aseaza pe un fund de lemn. Se lasa un pic la racit, dupa care pizza se transfera pe platou si se taie cu ajutorul unui feliator.

Pizza cu rosii si branza se serveste cu cateva frunze de busuioc.

 

Pizza ovala cu carne tocata si blue cheese

Daca tot este moda pizzei ovale, sa pregatim si noi una in casa. Iti propunem pizza ovala cu carne tocata si sos de blue cheese.

Pizza ovala cu carne tocata si blue cheese

Ingrediente:

  • 1 aluat de pizza (impartit in 2)
  • 400-500g carne tocata
  • 60g branza Cheddar
  • 30g branza Blue Cheese
  • 120ml iaurt simplu
  • 1 ardei iute, feliat
  • 1 ceapa rosie, tocata rondele
  • 1 catel de usturoi
  • 150g masline verzi, rondele
  • 1 lingura de ketchup
  • 1 lingura de sos de rosii iute
  • 1 ligurita de sos Worchestershire
  • ½ lingura mustar dijon
  • ½ lamaie, stoarsa sau 1 lingurita de otet balsamic
  • Sare si piper, dupa gust
  • Optional: o mana de rucola

Pregateste aluatul de pizza dupa indicatiile de mai sus.

Aluat pizza ovala

Marunteste si rumeneste carnea tocata intr-o cratita la foc mediu. Scurge lichidul, Adauga ketch-up, sosul de rosii iute si sosul Worchestershire. Ameste bine. Ia cratita de pe foc.

Carne tocata pizza ovala

Adauga in blender (sau amesteca de mana) iaurtul, blue cheese, mustarul, zeama de lamaie si usturoiul.

Sos pizza ovala

Intinde alauatul in doua forme ovale.

Unge aluatul cu sos

Unge aluatul cu sosul de blue cheese.

Pizza cu carne tocata

Imprastie carnea tocata intr-un strat egal.

Ingrediente pentru pizza cu carne

Presara branza Cheddar, ceapa, ardeiul iute si maslinele.

Cum se face pizza ovala

Da la cuptor pentru 8-12 minute pana cand branza se inmoaie si crusta se rumeneste frumos.

Serveste cu rucola deasupra.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro