•  
  •  

Chit ca vrei sa le serveste cu carne sau sandvisuri si salate, iata cateva idei de sosuri, de la cele clasice la contemporane.

Sos tzatziki grecesc cu iaurt, castraveti si usturoi

Sos tzatziki

Sosul tzatziki este un sos grecesc din iaurt, castraveti si usturoi, cu o textura cremoasa, parfumat si nu in ultimul rand, racoritor! Poate insoti atat fripturile cat si legumele trase la tigaie, fiind deosebit de versatil.

Poti jongla cu ingredientele pana obtii acea textura potrivita si un gust pe placul tau.

Daca-ti place mai cremos, foloseste iaurt grecesc sau adauga 1-2 linguri de smantana grasa. Daca-l preferi mai aromat, pune 2-3 catei de usturoi si ceva mai mult marar. Daca-l vrei mai acrisor adauga inca o lingurita de zeama de lamaie.

Totul tine de gust.

Noi iti propunem o varianta neutra. Simte-te libera sa o modifici pe masura ce procesezi sosul si-l potrivesti dupa gust.

Ingrediente:

  • 220g iaurt gras
  • 2 castraveciori corn, curatati, fara seminte, tocati
  • 1-2 catei de usturoi, curatati de coaja, zdrobiti
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita de marar tocat marunt (plus cateva fire de marar pentru décor)

SOS TZATZIKI

Alege castraveciori de dimensiune medie, neaparat fermi. Decojeste castraveciorii, taie-ti pe jumatate si indeparteaza semintele. Da-i prin razatoarea mare, sareaza-i si lasa-i la scurs intr-o strecuratoare pentru cel putin cinci minute.

Intretimp, curata-i de coaja, zdrobeste-i cu podul palmei pentru a intensifica aroma apoi toaca-i cat mai marunt. Adauga-i intr-un bol.

Toarna peste ei iaurtul grecesc, zeama de lamaie proaspat stoarsa, putina sare si piper. Poti adauga si o lingurita de marar tocat marunt.

Scurge bine castravetii din strecuratoare si adauga-i in bol. Adauga o lingura de ulei de masline, amesteca bine si potriveste de sare si piper.

Rastoarna compozitia in vasul de servit, stropeste-o cu cealalta lingura de ulei si garniseste vasul cu frunzulite de marar. Da-l putin la frigider inainte de servire. Este atat de bun incat se poate servi si direct pe paine.

 

Sos rece de castraveti pentru sandvisuri si salate

Sos rece de castraveti

Nu-l confunda cu tzatziki. Diferenta principala dintra tzatziki si acest sos consta in lipsa mararului si usturoiului. Poate ti se pare putin insa obtii un gust total diferit, potrivit pentru sandvisuri si salate.

Ingrediente:

  • ½ castravete lung
  • 120ml iaurt grecesc gras
  • 60ml iaurt normal gras
  • 3 linguri de smantana
  • 1 lingurita de zeama de lamaie
  • 1varf de lingurita de sare
  • Sare si pier

SOS RECE DE CASTRAVETI

Curata coaja castravetelui si da-l pe razatoare. Pune-l la scurs intr-o strecuratoare.

Presara peste el sare, amesteca si lasa-l la scurs timp de o ora in care continui sa-l amesteci si sa-l presezi usor pentru a indeparta o parte din umezeala.

Amesteca castravetii cu iaurt, smantana si zeama de lamaie. Asezoneaza cu sare si piper.

Serveste-l in salate sau sandvisuri proaspete pe care le consumi acasa.

Vezi si:

Sos de rosii uscate

Sos de rosii uscate

Nu stii ce sa servesti invitatilor care tocmai s-au asezat confortabil in fata televizorului? Pregateste un sos aromat din rosii uscate, scaldat in ulei de masline si inmiresmat cu mirodenii proaspete.

Gustul este bogat si puternic insa temperat de gustul neutru si textura painii prajite, alaturi de care este servit.

Ingrediente:

  • 1 ceasca de rosii uscate, tocate
  • 2 linguri de capere
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • 2 linguri de otet rosu
  • 4 linguri de ulei de masline
  • ½ lingurita de rozmarin proaspat
  • 1 lingurita de oregano tocat, proaspat
  • 1 lingurita de busuioc tocat, proaspat
  • Sare, dupa gust
  • Piper, proaspat macinat

SOS DIN ROSII USCATE

Toarna rosiile intr-un blender si robot de bucatarie si pulseaza de cateva ori pentru a le transforma intr-un piure. Indeparteaza-le si da-le deoparte.

Toarna in blender celelalte ingrediente si omogenizeaza, curatand peretii blenderului o data sau de doua ori. Adauga acum si rosiile uscate si omogenizeaza. Daca nu are consistenta perfecta, adauga mai mult ulei.

Sosul din rosii uscate se serveste pe paine prajita.

 

Sos de usturoi pentru preparate din carne si salate

Sos de usturoi

Sosul de usturoi este deosebit de versatil si poate fi servit cu o varietate de preparate dar pana sa ajungi sa obtii textura potrivita si gustul dorit, trebuie sa experimentezi. Iti oferim un punct de pornire, o baza fina, cremoasa si delicioasa, cu un gust puternic de usturoi.

Il poti pregati in cantitati mai mari, utilizand un blender manual sau automat, pastrandu-l ulterior la rece.

Usturoiul crud vine cu numeroase beneficii pentru sanatate, fiind considerat deopotriva aliment si medicament. Sportivii olimpici obisnuiau sa consuma usturoi crud pentru a creste rezistenta si puterea.

Usturoiul este o sursa importanta de antioxidanti si are proprietati anti-inflamtorii. Consumul de usturoi poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului ridicat.

Astfel, nu te bucuri doar de un gust delicios ci si de proprietatile sale.

Ingrediente:

  • 3 ½ cesti ulei de floarea soarelui
  • ½ ceasca catei de usturoi
  • ½ ceasca zeama de lamaie
  • ½ apa rece (din frigider)
  • 2 lingurite de sare

Foloseste un ulei fara o aroma intensa si specifica, precum uleiul de floarea soarelui sau uleiul de rapita si, pentru a nu ti se taia sosul, raceste uleiul in frigider.

In timp ce uleiul sta la rece, curata usturoiul, taie-l pe jumatate si indeparteaza venele. Rastoarna-l in vasul blenderului. Adauga jumatate din cantitatea de zeama de lamaie si jumatate din cantitatea de apa rece.

Pulseaza pana cand se omogenizeaza bine.

Foloseste o spatula pentru a curata peretii vasului. Adauga treptat uleiul de floarea soarelui, cate jumatate de cescuta. Dupa fiecare ceasca de ulei, adauga cate o lingurita de zeama de lamaie si una de apa rece apoi pulseaza.

Curata din nou peretii vasului si continua sa adaugi ulei, zeama de lamaie si apa pana epuizezi cantitatile recomandate.

Textura finala a sosului de usturoi ar trebui sa semene cu o maioneza moale. Il poti ingrosa, adaugand mai mult ulei. Cand esti multumita de textura si gust, transfera sosul intr-un recipient cu inchidere ermetica si pastreaza-l in frigider. Ar trebui sa reziste cel putin 1-2 saptamani.

 

Sos de coacaze rosii pentru preparate din carne

Sos de coacaze rosii

Este foarte simplu sa-ti faci singura un sos de coacaze rosii. Chiar mai simplu decat crezi. In plus, n-ai nevoie decat de trei ingrediente. Bineinteles, il poti aroma suplimentar cu mirodeniile preferate dar intai asigura-te ca stapanesti reteta de baza.

Sosul de coacaze rosii se poate pregati cu cateva zile inainte de a fi consumat, se pastreaza foarte bine la rece si poate acompania o varietate de preparate din carne.

Ingrediente:

  • 250g de coacaze rosii prospete sau congelate
  • 100ml suc de portocale
  • 100g de zahar brun
  • Coaja rasa de la ½ portocala sau lamaie

Sos de coacaze rosii 1

Spala bine o portocala, taie-o pe jumatate si stoarce sucul. In aceasta reteta de sos de coacaze rosii vom folosi suc de portocale proaspat, insa poti folosi si din comert, atata vreme cat este 100% natural.

Rade coaja unei jumatati de portocala sau lamaie.

Pune la fiert zaharul si sucul de portocale intr-o cratita inalta. Asteapta sa dea in clocot.

Sos de coacaze rosii 2

Adauga coacazele rosii si fierbe-le la foc mic pana devin moi dar inca isi pastreaza forma. Asta s-ar traduce in aproximativ 5 minute pentru coacazele proaspete si pana la 10 minute pentru coacazele congelate.

Sos de coacaze rosii 3

Lasa sosul sa se raceasca apoi toarna-l intr-un borcan stilizat. Sosul de coacaze rosii va incepe sa isi schimbe consistenta, sa se ingroase, pe masura ce se raceaste.

Sos de coacaze rosii 5

Se poate pastra in frigider pana la o saptamana.

*** In ziua in care ai de gand sa-l consumi, scoate-l din frigider si adu-l la temperatura camerei inainte de servire.

 

Sos Rouille pentru preparatele de peste

Sos rouille

Sosul Rouille este un sos gros, ce se serveste deseori ca si garnitura pentru peste sau pentru supele din peste. Numele sosului provine din Franta si se traduce prin “ruginit” , trimitand catre nuanta aramie a preparatului final.

Sunt doua moduri diferite de a prepara un sos Rouille.

Cea mai intalnita este metoda traditionala in care sosul rosu este amestecat cu uleiul de masline, ardei iute si usturoi. Crutoanele se adauga la sfarsit pentru textura propriu-zisa. Pe langa aceste ingrediente de baza, se foloseste o gama larga de condimente, dupa preferinte.

Al doilea mod de preparare cere maioneza in locul uleiului de masline. Ardeii iuti rosii sunt adaugati pentru a intari culoarea sosului. Usturoiul este si el des intalnit in prepararea amaduror metode. Din cauza texturii mai groase a maionezei, crutoanele nu sunt necesare.

Prepararea sosului Rouille acasa nu este deloc dificila si n-ar trebui sa-ti puna dificultati. Este recomandat sa fie preparat in portii cat mai mici, pentru a fi consumat imediat si in ziua urmatoare.

Ingrediente:

  • 4 catei de usturoi (pisati)
  • 1 ardei iute mediu (fara seminte si tocat bine)
  • 1 ardei mare rosu
  • Jumatate de lingurita de pudra de boia (iute sau mixta)
  • 180 ml de ulei de masline
  • Doua linguri de crutoane proaspete
  • Sare
  • Piper

SOS ROUILLE

Puneti ardeiul gras pe un gratar incins si lasa-ti-l sa se coaca timp de 5 minute pe ambele parti pentru a se decoji. Luati ardeiul de pe gratar si decojiti-l usor de piele cu un cutit mai mic. Apoi taiati-l in jumatate, curatati-l complet de seminte si tocati-l bine.

Puneti bucatile de usturoi, ardeiul iute, ardeiul tocat si pudra de boia intr-un blender. Lasati-l sa actioneze pana cand capata o textura asemeni unei paste. Incorporeaza treptat uleiul (nu este nevoie sa opresti blenderul) si omogenizeaza. Adauga crutoanele si pulseaza din nou pana obtii textura perfecta. Potriveste-l de sare si piper, dupa preferinte.

Pe cat de simplu este, pe atat de gustos. Preparand acest sos, gustul pestelui se va schimba, fie ca il folositi la peste fript, la cuptor sau fiert, intins pe o felie de paine prajita, alaturi de supa de peste Bouillabaisse, sosul Rouille este excelent in orice combinatie.

 

Sos de branza pentru legume

Cum se face sosul de branza

Chit ca este vorba de cartofi copti, broccoli la tigaie sau macaroane cu branza, toate au un gust mai bun cu un strop de sos de branza topita. Evita ca sosul sa ti se separe, sa faca cocoloase sau sa fie prea uleios!

Iata formula cu care nu vei da niciodata gres. Asa se face un sos de branza cremos si delicios.

Ingrediente:

  • 3 linguri de unt
  • 5 linguri de faina alba
  • 700ml lapte caldut
  • 120g branza Monterey Jack rasa (branza moale)
  • 60g branza Gruyere rasa (branza tare)
  • 60g branza Compte rasa (branza tare)
  • 60g branza Cheddar / parmezan ras
  • 2 lingurite rase de sare
  • ½ lingurita piper alb

Sos de branza

Sosul de branza incepe cu un rantas alb. Rantasul ingroasa sosul si evita formarea cocoloaselor.

Adauga untul in cratita. Pe masura ce incepe sa se topeasca, adauga faina si amesteca cu un tel. Gateste faina aproximativ un minut, amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.

Adauga treptat laptele cald, amestecand cu telul.

Lasa amestecul sa dea usor in clocot, redu focul si gateste la foc pentru aproximativ 10 minute pana se ingroasa.

Adauga treptat branza rasa, cate o mana pe rand. Amesteca cu telul si asigura-te ca branza este complet topita inainte de a adauga urmatoarea mana.

Adauga sarea si piperul. Amesteca.

 

Sos bechamel pentru spaghete

Cum se face sosul bechamel

Sosul Bechamel este un preparat din rantas (faina prajita in grasime), subtiat cu lapte aromat. Indispensabil din preparate precum lasagna sau paste, poate fi folosit si alte retete de sos, adaugat in ultimele minute in supele crema sau souffle-uri.

Desi in gasesti si in comert, iti recomanda sa-l pregatesti acasa.

Este un sos simplu, relativ rapid. Presupune, insa, multa rabdare. Se amesteca incontinuu in sosul bechamel pentru ca faina sa nu se arda si este un sos care se prepara la foc mic.

Il poti transforma cu usurinta intr-un sos de branza, daca adaugi, cu cateva minute inainte de a fi gata, cascaval ras.

Ingrediente:

  • 500ml lapte integral
  • ½ ceapa alba
  • Cateva boabe de piper
  • 1 foaie de dafin
  • 50g de faina alba
  • 50g de unt

SOS BECHAMEL

Laptele se pune la fiert cu ceapa alba, taiata pe jumatate, foaia de dafin si boabele de piper. Dupa ce a dat in primul clocot, se ia de pe foc si se acopera, lasandu-se la infuzat.

Untul se topeste intr-o tigaie inalta cu strat anti-aderent, la foc mediu. Se adauga o cantitate egala de faina si se amesteca. Se gateste faina, cat sa nu fie cruda, mai putin de un minut.

In rantas se adauga treptat laptele infuzat (acesta trebuie sa fie cald pentru a nu forma cocoloase), amestecand in continuu pana se incorporeaza intreaga cantitate si sosul se ingroasa.

Continua sa amesteci sosul pana da in clocot. Adauga sare si piper si continua sa gatesti la foc mic inca 2-3 minute, pana cand faina este gatita.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro