zoot

10 retete pe care le poti face folosind un spiralator

Nelipsitul spiralator din bucataria raw-vegana tocmai si-a castigat numerosi adepti. Nu numai ca imbogateste vizual aspectul legumelor tale, iti confera numeroase alternative sanatoase la preparate calorice care reprezinta un risc pentru silueta ta. De la paste vegetale, la salate si supe, spiralizatorul iti ofera alternative aratoase si deosebit de gustoase.

Spiralizator delimanoSpiralator Delimano. Pret: 129 lei

 

  1. Taitei din zucchini cu creveti

Incalzeste doua linguri de unt intr-o tigaie, curata crevetii si indeparteaza venele si adauga-i tigaie. Asezoneaza cu sare, piper si pudra de usturoi si gateste-i pana devin roz translucid (in jur de trei minute). Adauga o ceasca de stock de legume (supa concentrata), sucul de la jumatate de lamaie, sare, piper si doi dovlecei zucchini spiralati. Amesteca bine si gateste inca 2-3 minute. Transfera pe farfurie si serveste cu parmezan sau migdale maruntite in blender.

  1. Supa cu legume spiralate

Da prin razatoare o tulpina de telina, toaca o ceapa si zdrobeste un catel de usturoi. Trage-le la tigaie in doua linguri de ulei de masline, asezoneaza cu sare si piper. Adauga 4 cani de supa concentrata de legume (sau de pui), un cartof spiralat si un morcov spiralat. Da in clocot supa apoi redu focul si las-o sa fiarba pentru inca 5 minute. Adauga un zucchini spiralat si patrunjet tocat si mai fierbe inca 2-3 minute.

  1. Cartofi spiralati la cuptor

Curata de coaja si spiraleaza doi cartofi. Aseaza-i intr-un castron, amesteca-i cu sare, piper, doua linguri de ulei de masline si o lingurita de pudra de usturoi. Aseaza-i intr-o tava de cuptor peste o foaie de copt si presara parmezan. Da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade iar dupa zece minute intoarce-i. Introdu iar tava la cuptr si mai tine-i 10-15 mnute sau pana se rumestesc.

  1. Soufle de cartofi si zucchini

Se spala 4-5 cartofi si 2 zucchini, se spiraleaza, se blanseaza 3 min in apa oparita dupa care se scurg bine si se lasa in strecuratoare. Se caleste o ceapa tocata marunt in ulei si se adauga taiteii din legume. Separat se amesteca 3 oua mari cu 300g smantana si 200g cascaval ras. Se pulverizeaza ulei peste un vas de Yena, se adauga legumele spiralate si amestecul din castron si se da la cuptor pana se rumeneste frumos. Daca nu esti vegetariana, poti adauga bacon, sunca afumata sau carnati trasi la tigaie.

  1. Paste vegane din zucchini

Soteaza doi catei de usturoi intr-o tava cu doua linguri de ulei de masline. Adauga un ardei rosu taiat felii subtiri, cativa fulgi de chilli, o mana de masline fara samburi si capere. Adauga o cutie de rosii pasate la cutie. Da-l intr-un clocot si amesteca cateva minute apoi adauga 2-3 zucchini spiralati. Serveste cald cu parmezan ras.

  1. Salata cu sfecla rosie spiralata

Spala, curata si spiraleaza o sfecla rosie, un morcov si adauga-le intr-un bol. Presara o mana de branza de capra rasa. Pentru dressing amesteca o mana de migdale faramitate in blender, 4 linguri de sfecla, 2 linguri de zeama de lamaie, un catel de usturoi zdrobit, o jumatate de lingurita de miere sau sirop de artar, sare si piper dupa gust. Omogenizeaza bine si amesteca cu salata.

  1. Omleta cu legume spiralate

Spiraleaza un dovlecel zucchini si trage-l la tigatie in ulei de masline pana cand se inmoaie. Adauga trei oua proaspete batute, asezoneaza cu sare si piper si coace omleta pe ambele parti pana se rumeneste. Bineinteles, poti adauga morcovi, cartofi sau sfecla rosie, dupa preferinte.

  1. Briose la cuptor

Curata de coaja doi cartofi dulci si trece-i prin spiralizator. Trage-i la tigaie in unt sau ulei vegetal pana cand se inmoaie (al dente – aproximativ 5-7 minute), asezoneaza cu sare, piper, pudra de usturoi. Pulverizeaza ulei vegetal peste formele de briose si aseaza in fiecare forma cativa taitei din cartofi (pana la jumatate). Fa un amestec din 6 oua proaspete batute si o ceasca de mozzarella rasa si umple restul formelor. Poti adauga si cateva feliute subtiri de carnaciori de casa. Da la cuptorul preincalzit timp de 20-25 minute pana cand ouale se incheaga complet.

  1. Blat de pizza

Curata de coaja doi cartofi dulci si trece-i prin spiralizator. Trage-i la tigaie in unt sau ulei vegetal pana cand se inmoaie (timp de aproximativ cinci minute), asezoneaza-i cu sare si piper, apoi transfera-i intr-o tigaie de cuptor. Presara mozzarela si parmezan, doua linguri de sos sau ketchup, toppingul preferat si da la cuptor timp de 20-25 de minute pana se topeste branza.

  1. Mere spiralate cu crumble de migdale si fulgi de ovaz

Da un kilogram de mere prin spiralator (7 mere), aseaza-le intr-un castron, presara scortisoara, o cescuta de zahar de cocos (sau zahar brun), sucul de la o portocala si amesteca. Preincalzeste cuptorul la 170 de grade si pregateste o tava de cuptor, ungand-o cu ulei vegetal sau unt. Aseaza pe fundul tavii merele spiralate si, separat, intr-un bol, amesteca o ceasca de fulgi de migdale (sau migdale crude faramitate la blender), o ceasca de fulgi de ovaz,  patru linguri de ulei de cocos si jumatate de cescuta de zahar de cocos (sau zahar brun). Amesteca cu mana pana omogenizezi compozitia si presar-o peste mere in tigaie. Da la cuptor si coace timp de 30-40 de minute. Se serveste cald.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.