zoot

10 retete de pate vegetal

Fara zahar adaugat, preparat in propria bucatarie, bucura-te de aceste zece retete de pate vegetal natural impreuna cu intreaga familie.

10 retete de pate vegetal

1. Pate de conopida

  • o conopida mica
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • 4 linguri de pesmet
  • 4 linguri de supa de legume
  • optional pentru supa de legume (un ardei si un morcov)
  • o lingurita de boia de ardei
  • o lingura de patrunjel tocat marunt
  • sare si piper dupa gust

Spala bine conopida si pune-o la inmuiat in apa rece pentru un sfert de ora. Pune pe aragaz o oala cu apa iar cand da in clocot adauga conopida rupta buchetele, ardeiul taiat in doua si morcovul feliat. Dupa aproximativ 15-20 de minute de fierbere se indeparteaza de pe foc si se strecoara. Supa de legume se pastreaza, conopida se paseaza ca pentru piure iar morcovul si ardei se arunca. Conopida pasata se amesteca cu usturoiul piure, uleiul de masline, pesmetul, cele 4 linguri de supa de legume. Se adauga verdeturile, mirodeniile si se sareaza dupa gust.

2. Pate din dovlecei

  • 2 dovlecei de sezon fierti
  • o ceapa tocata marunt, calita
  • un cartof mare fiert
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 linguri de ulei de masline / florea soarelui

Se spala legumele si se pun la fiert. Intre timp, se toaca si se caleste ceapa. Se paseaza dovlecelul si cartoful ca pentru piure (se pot mixa in blender), se adauga ceapa calita, usturoiul zdrobit si uleiul vegetal. Se amesteca bine.

3. Pate de ciuperci

  • 400g ciuperci curate si fierte
  • 2 ardei capia taiati feliuta
  • o ceapa mare tocata marunt
  • 3 felii de paine inmuiate in apa
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • sare si piper dupa gust

Se curata ciupercile, se fierb apoi se calesc impreuna cu ceapa si ardeii feliuta si se lasa la racit. Intre timp, se inmoaie painea in apa (lapte vegetal) si se scurge bine. Se adauga toate ingredientele intr-un blender si se mixeaza bine.

4. Pate de masline

  • 250 g masline negre, fara samburi
  • o cana de orez fiert
  • o ceapa rosie tocata fin
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 2-3 linguri de ulei vegetal
  • o mana de patrunjel tocat fin

Toate ingredientele se adauga in blender, obtinandu-se o pasta care se poate servi pe paine, toast, tulpina de telina, felii de morcov sau de ardei.

5. Pate din mazare

  • 500 g mazare verde
  • un litru de apa pentru fiert
  • o ceasca de maioneza de soia
  • 4 felii de paine integrala inmuiate in lapte de soia si scurse bine
  • o lingura de patrunjel verde tocat
  • sare si piper dupa gust

Se fierbe mazarea in apa cu sare, se strecoara si se mixeaza in blender alaturi de maioneza din soia. Se adauga painea si patrunjelul si se mixeaza din nou.

6. Pate de soia

  • o cana de boabe de soia, inmuiate in apa peste noapte
  • o ceapa tocata fin
  • un morcov dat prin razatoare
  • un ardei rosu tocat marunt
  • un sfert de telina rasa
  • o lingura de patrunjel tocat fin
  • boia dulce, sare si piper dupa gust

Boabele de soia se spala in cateva ape apoi se lasa la inmuiat peste noapte. Se foloseste apa cam de trei ori volumul acestora.

A doua zi se scurg si se pun la fiert in apa cu sare pana cand bobul devine moale. Intre timp se toaca ceapa, ardeiul, morcovul si telina se dau pe razatoare si se calesc in putin ulei, intr-o tigaie de teflon. Legumele, impreuna cu boabele de soia moi se introduc in blender, se adauga condimentele si se mixeaza pana se obtine o pasta. Se poate folosi si robotul de bucatarie sau masina de tocat, caz in care se dau de 2 ori.

7. Pate de linte

  • o cana de linte uscata
  • o ceapa tocata marunt
  • 2 catei de usturoi
  • 4 linguri de ulei vegetal
  • busuioc proaspat tocat marunt
  • boia dulce, sare si piper dupa gust

Se fierbe lintea in apa cu sare. Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei, alaturi de usturoi apoi se amesteca cu lintea fiarta intr-un blender sau robot de bucatarie. Se adauga condimentele si se mixeaza iar pana cand se obtine o pasta.

8. Pate de naut

  • o cana de naut
  • 2 linguri tahini (pasta de naut)
  • o ceapa mica tocata marunt
  • jumatate de ardei tocat marunt
  • o lingura de zeama de lamaie
  • un catel de usturoi
  • chimion, sare si piper dupa gust

Nautul se lasa la inmuiat peste noapte si se fierbe a doua zi intr-un litru de apa cu sare, timp de 3-4 ore. Daca folosesti naut la cutie, se poate folosi ca atare, fara inmuiere si fierbere. Ceapa si ardeiul se toaca si se calesc in putin ulei cu apa, se lasa sa se raceasca, se adauga in blender, alaturi de naut si restul ingredientelor. Se mixeaza bine pana cand se obtine o pasta. Daca pasta este prea uscata, se poate adauga o lingura de ulei de masline.

9. Pate de fasole alba

  • o cana de fasola boabe uscata
  • o ceapa mica tocata marunt
  • un catel de usturoi zdrobit
  • o lingura de zeama de lamaie
  • cateva frunze de busuioc tocate marunt
  • sare si piper dupa gust

Se fierbe fasolea intr-un litru de apa pana cand bobul devine moale. Se caleste ceapa in ulei si apa, se adauga usturoiul si se lasa sa se raceasca. Toate ingredientele se mixeaza intr-un blender pana cand se obtine o crema.

10. Pate din hrisca si tahini

  • o cana de hrisca
  • 2 linguri de tahini (pasta de naut)
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • o lingura de zeama de lamaie
  • trei linguri de apa plata
  • o lingura de patrunjel tocat marunt
  • boia dulce, turmeric , piper si sare dupa gust

Hrisca se spala in cateva ape si se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi se scurge si se mai fierbe 30 de minute pana cand bobul devine moale. Se mixeaza intr-un blender alaturi de celelalte ingrediente. Daca pasta este prea uscata se mai poate adauga apa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.