zoot

10 retete de chiftelute vegetariene

Chiftelute vegetariene

1. Chiftelute cu tofu

  • 300g branza tofu taiata bucatele
  • 3 linguri de germeni de grau
  • 3 linguri de faina integrala
  • 1 lingura fulgi de drojdie inactiva (nutritiva)
  • 1 lingura de seminte de dovleac crude
  • o ceapa mica taiata marunt
  • 2 catei de usuturoi zdrobiti
  • 2 linguri de sos de soia
  • ulei
  • mirodenii, sare, piper dupa gust

Se taie ceapa marunt si se zdrobesc cateii de usturoi.  Intr-un robot de bucatarie / blender se introduc bucatelele de soia si semintele si se amesteca. Se adauga restul ingredientelor si se formeaza o compozitie din care se desprind mingiute de dimensiune medii care se preseaza cu palma, formandu-se chiftelute. Se aseaza o hartie de copt peste o tava de cuptor, se aseaza chiftelutele vegetale si dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute, intorcandu-se o data.

2. Chiftelute din mazare

  • 2 cani de mazare uscata fiarta
  • jumatate de cana de nuci macinate
  • 1 cana de pesmet
  • 3 linguri de lapte de soia
  • o ceapa taiata marunt
  • ulei
  • mirodenii, sare, piper dupa gust

Se taie ceapa marunt si se zdrobesc cateii de usturoi. Ceapa se caleste in ulei. Mazarea fiarta se zdrobeste ca pentru piure. Se amesteca cu restul ingredientelor si se formeaza chiftelute care se coc intr-o tava peste care s-a asezat o hartie de copt. Se tin timp de 30 de minute, intorcandu-se o data in acest timp.

3. Chiftelute din ciuperci

  • o cana de cartofi razuiti
  • o cana de ciuperci fierte
  • 2 felii de paine inmuiate
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • ulei
  • mirodenii, sare, piper dupa gust

Pune ciupercile la fiert si da cartofii prin razatoare. Introdu-le intr-un robot de bucatarie, adauga paine inmuiata in apa, cateii de usturoi zdrobiti si condimentele si mixeaza. Formeaza chiftelute si aseaza-le o hartie de copt asezata peste o tava de cuptor. Se coc timp de 30 de minute intorcandu-se o data in acest timp.

4. Chiftelute cu nuci

  • o cana de nuci macinate
  • o jumatate de cana nuci taiate marunt
  • 2 cartofi fierti, zdrobiti piure
  • 2 cepe mici taiate marunt
  • o cana de pesmet
  • 2 linguri faina de soia
  • 1 pahar de lapte de soia
  • 4 linguri sos de soia
  • ulei
  • mirodenii, sare, piper dupa gust

Se macina nucile, se fierb cartofii si se zdrobesc. Se taie ceapa marunt, se caleste si se amesteca toate ingredietneel la un loc. Se formeaza chiftelute care se coc la cuptor intr-o tava cu hartie de cop, timp de 30 de minute, intorcandu-se o data.

5. Chiftelute cu cartofi si spanac

  • jumatate de kilogram de spanac fiert, scurs si tocat marunt
  • o ceapa taiata marunt
  • o cana de branza tofu zdrobita cu furculita
  • 2 cartofi dati prin razatoarea mare
  • jumatate de cana de pesmet
  • jumatate de cana de faina integrala
  • o lingurita de amidon
  • 2 linguri fulgi de drojdie inactiva (nutritiva)
  • 2 catei de usturoi
  • ulei
  • mirodenii, sare, piper dupa gust

Se spala spanacul bine, se fierbe, se scurge si se taie marunt. Se toaca ceapa marunt. Se zdrobeste branza tofu cu furculita, se dau cartofii prin razatoare. Se amesteca toate ingredientele obtinandu-se o compozitie din care se formeaza chiftelute. Se incinge uleiul intr-o tigaie teflon si se prajesc la foc mediu, 20 de minute acoperite, se intorc o data, se descopera tigatia si se mai coc inca 10 minute.

6. Chiftelute vegetale de naut (falafel)

  • 800 g naut la cutie fiert
  • o ceapa tocata marunt
  • 3 catei de usturoi zdrobiti
  • un morcov dat prin razatoare
  • 8 linguri de faina de naut
  • 2 linguri de tahini (pasta de susan)
  • ulei pentru prajit
  • mirodenii (boia, chimen), sare, piper dupa gust

Se formeaza o pasta din nautul fiert intr-un blender obisnuit. Se amesteca bine cu celelalte ingrediente si se formeaza chiftelute plate din acest amestec care se prajesc in ulei, 1-2 minute pe fiecare parte sau se dau la cuptor 30 de minute, timp in care se intorc o data.

7. Chiftelute vegetale cu quinoa

  • 200g quinoa fierte
  • un cartof mare , fiert in coaja si zdrobit piure
  • o ceapa tocata marunt
  • o cutie mica de porumb dulce
  • 4 linguri de pesmet
  • 4 linguri de fulgi de drojdie inactiva (nutritiva)
  • 2, 3 felii paine inmuiata in apa si scursa
  • o mana de patrunjel tocata
  • mirodenii, sare, piper dupa gust

Soteaza usor ceapa si porumbul apoi amesteca toate ingredientele mai putin painea. Adauga doua felii de paine inmuiata si stoarsa bine. Daca nu are consistenta dorita mai adauga o felie de paine. Se introduc la cuptor pe o tava cu hartie de copt si se tin 30 minute la foc mediu, intoarcandu-se o data de pe o parte pe cealalta.

8. Chiftelute cu seminte de chia

  • 100g seminte chia inmuiate in apa
  • 200g fulgi de ovaz
  • 100g nuci macinate
  • 2 cartofi curatati de coaja si razuiti
  • 2 linguri de seminte de dovleac crude
  • 4 catei de usturoi
  • pesmet pentru a lega compozitie daca este nevoie
  • ulei
  • mirodenii, sare, piper dupa gust

Se amesteca toate ingredientele intr-un bol. Daca compozitia nu se leaga suficient, adauga pestemet. Formeaza chiftelute plate din aceasta compozitie. Se aseaza o hartie de copt peste o tava de cuptor, se aseaza chiftelutele vegetale si dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute, intorcandu-se o data.

9. Chiftelute vegetariene cu dovlecel

  • un dovlecel curatat de coaja
  • un cartof curatat de coaja
  • o ceapa tocata marunt
  • 4 catei de usturoi zdrobiti
  • 50 g seminte chia inmuiate in apa (inlocuiesc oul)
  • 6 linguri de pesmet
  • 3 linguri de faina integrala
  • o ceasca de tofu zdrobit cu furculita
  • ulei pentru prajit
  • mirodenii (patrunjel,marar), turmeric, sare, piper dupa gust

Cartoful si dovlecelul se dau prin razatoare, se adauga ceapa tocata marunt (eventual calita), se adauga catei de usturoi zdrobiti ca pentru mujdei, semintele de chia inmuiate, toful zdrobit cu furculita, pesmetul si faina (daca compozitia nu se leaga, mai adauga pesmet). Se formeaza chiftelute care se prajesc in ulei sau se dau la cuptor pe o tava peste care am aseza hartie de copt. La cuptor se tin in jur de 30 de minute, intorcandu-se de pe o parte pe cealalta o data.

10. Chiftelute vegetariene cu sfecla

  • o sfecla rosie medie taiata feliute
  • un morcov mare dat prin razatoare
  • jumatate de dovlecel dat prin razatoare
  • o cana de faina de naut
  • 2 linguri de pesmet
  • 2 catei de usturoi
  • ulei pentru prajit
  • mirodenii, patrunjel, ghimbir ras, sare, piper dupa gust

Se pregatesc legumele, se amesteca cu pesmetul si se adauga faina de naut dupa necesitati, pana obtii o compozitie moala din care poti modela chiftelute. Se aseaza o hartie de copt peste o tava de cuptor, se aseaza chiftelutele vegetale si dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute, intorcandu-se o data.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.