zoot

10 descoperiri uluitoare referitoare la DIVORT

Publicatia Huffington Post a pus cap la cap cele mai fascinante descoperiri stiintifice legate de divort. Posibil sa fii constienta de unele descoperiri, pe altele insa nici macar nu le vei banui. Stiai ca…

Persoanele care impart treburile casnice sunt mai predispuse la divort

Studii despre divort
Studii despre divort © WavebreakmediaMicro – Fotolia

Asta arata un studiu norvegian din 2012: divortul in randul celor care obisnuiesc sa imparta treburile casnice este cu 50% mai ridicat decat in cazul casniciilor in care doar sotia se ocupa de gospodarie. Asta insa nu ar trebui sa te duca cu ideea ca a imparti treburile casnice rezulta in esecul casatoriei. Cercetatorii afirma ca responsabili de aceasta ruptura sunt valorile si atitudinile moderne – care vad casatoria ca pe o institutie mai putin sacra.

Divorul s-ar putea gasi in genele femeii

Studii despre divort
Studii despre divort© Tatyana Gladskih – Fotolia

Un studiu suedez arata ca anumite femei au dificultati in a mentine o relatie si a-si lua angajamente datorita unei variatii a genei receptorului oxitocinei, cunoscut sub numele de A-alele. Femeile care detin aceasta variatie si totusi se casatoresc, sunt cu 50% mai predispuse la divort sau alte crize ale casatoriei.

Relatiile cu socrii schimba cursul unui divort

Studii despre divort
Studii despre divort © Monkey Business – Fotolia.com

Un studiu longitudinal pe parcursul a 26 de ani, al universitatii din Michigan, arata ca in cazul unui barbat relatiile stranse cu socrii scad riscul unui divort cu pana la 20%. In cazul femei, efectul este total opus. Daca esti femeie si  mentii o legatura stransa cu socrii, sansele unui divort cresc cu 20%. Acest efect se intampla datorita faptului ca femeile isi considera soacrele ca fiind bagacioase, fapt ce duce la erodarea relatiei, barbatul trebuind sa ia partea sotiei sau a mamei.

Dubiile dinaintea unei casatorii pot fi semne ale unui potential divort

Studii despre divort © Monkey Business - Fotolia.com
Studii despre divort © Monkey Business – Fotolia.com

Cand ai dubii inainte sa faci pasul cel mare (vestita sintagma “cold feet” din engleza) este posibil ca acest lucru sa iti arate eventuale probleme mariatale chiar inainte de a te trezi cu inelul pe deget, potrivit unui studiu longitudinal al UCLA realizat pe baza a 232 de participanti. Ezitarile dinaintea casatoriei au previzionat un divort la patru ani mai tarziu, in cazul a 19% dintre cupluri.

Barbatii care inseala sunt mai predispusi la atacuri de cord

Studii despre divort
Studii despre divort . Foto © vgstudio – Fotolia.com

Ne spun cercetori ai universitatii din Florenta. Acest tip de afectiune este mai dispus sa intervina in cazul in care sotul se angajeaza in sexul extramarital decat atunci cand face sex acasa cu sotia. O intalnire secreta, intr-un mediul nefamiliar creste in mod semnificativ tensiunea arteriala si ritmul cardiac, ceea ce duce la cresterea cererii de oxigen.

Concubinajul nu mai este premisa a divortului

Studii despre divort
Studii despre divort © bonninturina – Fotolia.com

Daca inainte se credea ca acele cupluri care locuiesc impreuna inainte de a se casatori au mai multe sanse sa divorteze, un ultim studiu al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, de la inceputul anului 2012, arata ca locuitul impreuna pre-mariaj nu mai este in masura sa prezica divortul. Studiul realizat pe baza a 22.000 de barbati si femei, arata ca atat cuplurile care au coabitat cat si cele care au locuit separat inainte de casatorie, au avut aceleasi sanse de divort.

Divortul este ‘scump’ pentru majoritatea barbatilor saraci

Studii despre divort
Studii despre divort Foto © BlueSkyImages – Fotolia.com

Si daca premisa aceasta este valabila in cazul americanilor, in randul carora s-a efectuat studiul, de ce nu ar fi valabila si la noi, cu un nivel al traiului mult mai scazut? Cei mai multi barbati care divorteaza o fac in primii trei ani, pentru ca, de regula, dupa 10 ani de casatorie divortul devine mult prea costisitor, mai ales atunci cand sunt si copii implicati.

Divortul iti afecteaza mai mult sanatatea daca esti tanar adult

Studii despre divort
Studii despre divort Foto © freedigitalphotos.net

Daca treci printr-un divort la o varsta tanara vei fi mult mai afectata decat daca divorul succede la o varsta inaintata, arata rezultatele unui studiu longitudinal pe parcursul a 15 ani, pe baza a 1282 de subiecti, de catre universitatea de stat din Michigan. Se pare ca la o varsta inaintata, o persoana isi dezvolta mecanisme prin care relationeaza mai bine cu stresul.

Femeile tind sa lucreze peste program cand divortul devine inevitabil

Studii despre divort
Studii despre divort Foto: freedigitalphotos.net

Femeile tind a se refugia in munca daca le paste un divort. Ele lucreaza cu 12 minute mai mult saptamanal la fiecare crestere a probabilitatii unui divort cu un procent.

Sursa

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.